Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sport helpt mensen met afstand tot arbeidsmarkt aan werk

door: Leo Aquina | 21 december 2017

“Het gemeentelijk sportkapitaal wordt lang niet altijd optimaal benut”, aldus Hubert Habers. Als verenigingsadviseur van Team Sportservice Noord-Holland werkte hij mee aan ‘Bewegend naar Werk’. In dat project sloegen Heliomare, MEE & de Wering, Team Sportservice Kennemerland en de gemeente Heemskerk de handen ineen om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar werk. Sport is daarbij één van de middelen. 

XL43BewegenNaarWerkHuberthabers copy“We gebruiken de kracht  van sport om de deelnemers meer zelfvertrouwen, energie en persoonlijke vaardigheden mee te geven. Voor dit project gebruiken we de bestaande sportinfrastructuur”, aldus Habers. “Sportaccommodaties staan overdag vaak leeg en op deze manier maken we er op een zinvolle manier gebruik van. Bij de activiteiten hielpen vrijwilligers van de verenigingen onze combinatiefunctionarissen.” Dertien deelnemers hielden tijdens de eindpresentatie na twaalf weken op 14 december een pitch voor geïnteresseerde bedrijven. 

GIDS-gelden
Het idee om mensen via sport te begeleiden op hun weg naar de arbeidsmarkt, kwam van MEE & de Wering, een ANBI-organisatie die ‘mensen in een moeilijke of complexe situatie ondersteunt om weer de regie over het dagelijkse leven te krijgen.’ “Zij wilden een aanvraag doen voor GIDS-gelden in Heemskerk. Voorwaarde voor de subsidie was dat er meerdere partijen betrokken waren bij de aanvraag. De samenwerking met Team Sportservice en Heliomare lag voor de hand. Elke partij bracht zijn eigen expertise in”, zegt Habers.

"We hebben een meting gedaan om op een schaal van 1-10 te kijken hoe groot die afstand tot de arbeidsmarkt daadwerkelijk was"

In totaal kwam er zo’n 13.000 euro beschikbaar voor ‘Bewegend naar Werk’. Er was plek voor dertien deelnemers. “We hebben een aantal mensen teleur moeten stellen omdat het project vol zat”, vertelt Habers. Iedereen die gemotiveerd was om vanuit een uitkeringssituatie aan het werk te raken maar hierbij drempels ervaart, kwam in aanmerking. “Soms waren dit mensen met een beperking als het gaat om gezondheid of mensen die de taal nog niet goed machtig waren. We hebben een meting gedaan om op een schaal van 1-10 te kijken hoe groot die afstand tot de arbeidsmarkt daadwerkelijk was. Heliomare en MEE & de Wering zorgden voor de selectie.”

'Werkfit'
Doel van het project was om mensen weer ‘werkfit’ te maken. “Het ging er niet om binnen de projectperiode deze mensen concreet aan een baan te helpen. We wilden ze zover krijgen dat ze zelf in staat zouden zijn om de weg naar de arbeidsmark te vinden”, vertelt Habers. Om dat voor elkaar te krijgen organiseerden de verschillende partijen verspreid over twaalf weken twee dagdelen per week activiteiten bij sportclubs. Dat waren coachingtrajecten, maar ook sportactiviteiten. Bij het organiseren van die activiteiten was een belangrijke rol weggelegd voor Team Sportservice. Habers: 

“Wij hebben dankzij onze combinatiefunctionarissen de contacten bij de verenigingen, we konden de accommodaties regelen, zorgden dat er docenten voorhanden waren. Sportverenigingen kunnen en willen vaak ook veel betekenen in het sociale domein.” 

“We gebruiken de sport om ze handvatten mee te geven waar ze ook in andere situaties iets aan hebben”

XL43BewegenNaarWerk-2Bij de verenigingen deden de deelnemers mee aan allerlei beweegactiviteiten, zoals bijvoorbeeld wandelvoetbal bij voetbalclub ODIN ’59 en handbal bij DSS. “We gebruiken de sport om ze handvatten mee te geven waar ze ook in andere situaties iets aan hebben”, vertelt Habers. “Deelnemers halen zelfvertrouwen uit de beweegactiviteiten en door coaching werken zij ook aan persoonlijke vaardigheden die weer van pas komen bij sollicitatiegesprekken.”

Zelfverzekerder
Peter, een van de deelnemers aan Bewegend naar Werk, reageerde tijdens de eindpresentatie enthousiast. 'Dankzij Bewegend naar werk ben ik een stuk zelfverzekerder geworden. Ik heb weer energie om vooruit te komen op zoek naar een baan.' Ook de andere deelnemers lieten weten veel te hebben gehad aan het project. “Eén deelnemer is inmiddels dankzij het project aan het werk in de horeca, een ander werd na de pitch uitgenodigd door één van de toehorende bedrijven. Een andere deelnemer start deze week naar aanleiding van de sportkennismakingsles bij het wandelvoetbal.”

Voor meer informatie: www.teamsportservice.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst