Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

In Nijmegen werkt men collectief samen aan een gezonde stad

door: Thomas van Zijl | 30 november 2017

Mensen voelen zich vaak gezonder dan ze daadwerkelijk zijn. Ze kampen met overgewicht, bewegen niet genoeg of eten te weinig groente en fruit. In Nijmegen is de situatie niet anders dan in veel andere grote steden. De aanpak om daar iets aan te doen is wél onderscheidend. De gemeente Nijmegen, het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken de komende tien jaar samen om een gedragsverandering teweeg te brengen. Het liefst samen met de inwoners van de stad. Iedereen met een goed idee mag aansluiten bij 'Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen'.

XL40Nijmegen-1De initiatiefnemers ondertekenden op 14 maart een verklaring en committeerden zich aan een tien jaar durende samenwerking. Een lange periode waarin veel kan veranderen, maar waarin het doel overeind blijft: er gezamenlijk voor zorgen dat zoveel mogelijk Nijmegenaren een gezonde keuze kunnen maken.

Chips of een appel?
Keuzes waar mensen iedere dag op talloze momenten voor komen te staan; die tussen de zak chips of de appel, de fiets of de auto en die tussen het flesje water of toch het biertje na het sporten. “Het zijn vaak gewoontes die alleen met een gedragsverandering te doorbreken zijn”, zegt projectleider Brigitte Gillissen. “Daarom hebben we ook bewust gekozen voor de lange termijn. Na tien jaar willen we zeker bereikt hebben dat er meer gezonde Nijmegenaren leven in een gezondere stad. Dat blijven we monitoren.” 

"Vergeleken met andere steden van ongeveer dezelfde omvang scoort Nijmegen relatief goed op het terrein van gezonde voeding en beweging"

XL40Nijmegen-2Nijmegen scoort goed
Het blijft in Nijmegen niet alleen bij mooie woorden en intenties. Sterker nog, de gemeente, Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid waren al voor hun officiële samenwerking actief betrokken bij verschillende projecten. In de cijfers is dat terug te zien. Vergeleken met andere steden van ongeveer dezelfde omvang scoort Nijmegen relatief goed op het terrein van gezonde voeding en beweging. De lancering van het samenwerkingsverband heeft vooral duidelijk gemaakt waar de prioriteiten van de initiatiefnemers liggen. Gillissen: 

“Een goed perspectief helpt altijd als organisaties moeten afwegen waar ze hun tijd, geld of energie in steken. Groen, gezond en beweging zijn daarin nu doorslaggevend.” Extra budget is er overigens niet beschikbaar gesteld, maar Gillissen geeft aan dat deze thema’s nu ook leidend zijn bij de aanvraag van eventuele subsidies voor projecten. 

Iedereen kan aansluiten
Wat ‘Wij zijn groen gezond en in beweging Nijmegen’ bijzonder maakt is dat iedereen met een goed idee of initiatief er bij kan aansluiten. Het aantal projecten liep de afgelopen maanden al gestaag op. Van speciale Kwiekroutes waarbij ouderen het straatmeubilair gebruiken om gezond te blijven tot de #7dagenwaternijmegen Challenge. Medewerkers van verschillende organisaties drinken een week lang alleen maar water in plaats van andere dranken. “Het is een manier om zoveel mogelijk Nijmegenaren te bereiken en te betrekken. Vaak zijn ze al van ons bestaan op de hoogte, maar komen ze pas echt via hun werkgever of bijvoorbeeld hun sportclub met ons in contact.” 

"Het netwerk van de drie initiërende partijen staat bol van de mensen die willen bijdragen aan een groenere en gezonde stad"

Die contacten probeert ‘Wij zijn groen gezond en in beweging Nijmegen’ op zijn beurt dan weer te leggen met zoveel mogelijk lokale organisaties en instanties. Op een werkconferentie komen die twee keer per jaar samen om terug te blikken op wat er ontwikkeld is, waar er dingen beter kunnen en wat er nog aan nieuwe initiatieven borrelt. Zo ontstaan vanzelf dwarsverbanden. Op de eerste werkconferentie gaf het ROC Nijmegen bijvoorbeeld aan wel als gastheer te willen optreden tijdens de tweede werkconferentie en zo geschiedde. “Het was voor het ROC een geweldige mogelijkheid om te laten zien wat er daar gebeurt op het vlak van beweeglessen en een mooi podium om te vertellen dat zij in het bezit zijn van het vignet Gezonde school.” 

XL40Nijmegen-3150 mensen bij werkconferentie
Goed voorbeeld doet goed volgen. Het netwerk van de drie initiërende partijen staat bol van de mensen die willen bijdragen aan een groenere en gezonde stad. Bij de laatste werkconferentie afgelopen week waren al meer dan 150 mensen aanwezig. Allen afkomstig van organisaties die werken op verschillende terreinen en iets voor elkaar kunnen betekenen, verbinding maken. 

“Een pitch voor het juiste publiek kan een idee al een heel stuk verder helpen. Wij zijn graag het vliegwiel om veelbelovende ontwikkelingen verder te stimuleren. Om de stad en zijn inwoners gezonder te maken.” 

Voor meer informatie: www.wijzijngroengezondeninbewegingnijmegen.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst