Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Adviseur helpt kwakkelende golfbanen en clubs er weer bovenop

door: Marc Hoeben | 16 november 2017

Tot enkele jaren geleden terug leken de bomen tot aan de hemel te groeien in de golfsport in Nederland. Maar toen kwam de kentering en volgden de eerste faillissementen en overnames. Echte interesse in de wensen van de sportconsument leek eerst bijzaak, maar wordt nu meer en meer hoofdzaak. Met zijn bedrijf 'Personal Touch 4 Golf' helpt Hans Wognum golfbanen en clubs in te spelen op die behoefte.

XL38Touch4Golf-1 copyWat hij zo links en rechts tegenkomt, blijft Hans Wognum verbazen. “Beperkt door een zekere mate van tunnelvisie, blijft men doen wat men deed. Angst voor weglopers - in plaats van nieuwsgierigheid naar kansen - blokkeert de route naar succes. En dat zorgt juist voor meer weglopende leden en gasten. Ook al is het met goede bedoelingen, vrijwilligers en medewerkers werken vanuit hun eigen kijk op de wereld, eigen aannames, zelden gebaseerd op daadwerkelijk onderzoek en met oprechte interesse in de mensen voor wie ze er eigenlijk zijn. En die voelen zich niet begrepen, raken gefrustreerd en vertrekken. Hopelijk naar een andere locatie, in plaats van te stoppen met golf.”

Tunnelvisie vermijden
Hij bedoelt maar, zegt Wognum, het kan ook anders als de registers openstaan en van de gebaande paden wordt afgeweken. Dat is misschien wel een opmerkelijk standpunt van iemand, die zelf juist zo vertrouwd is met de aloude balsport op de keurig onderhouden banen en gladgeschoren gazonnetjes van de greens. "Ik zit al 22 jaar in golf,” geeft hij aan. “Maar om zelf geen tunnelvisie te krijgen”, zegt Wognum, “blijf ik golf vanuit verschillende perspectieven bekijken.” 

"Door alle ervaringen had ik een plan van aanpak in mijn hoofd, dat kon zorgen voor een ommekeer"

XL38Touch4Golf-2Wognum werkte in de golfretail, maakte onderdeel uit van de denktank voor de Jumbo Golfwereld winkelformule, stond jarenlang op de loonlijst bij diverse golfmediabedrijven en was daarnaast gedurende zestien jaar vrijwilliger bij golfclub Hitland in Nieuwerkerk aan de IJssel, waarvan de laatste zeven jaar als voorzitter van het bestuur. 

“Om na het plotselinge overlijden van mijn vrouw dichter bij huis te kunnen zijn voor mijn zoon, accepteerde ik een baan als clubmanager bij een golfclub in Rotterdam. Er vertrokken meer leden dan dat er bijkwamen, de horeca was niet aantrekkelijk genoeg om leden en gasten te kunnen verleiden tot eten en drinken. Door alle ervaringen had ik een plan van aanpak in mijn hoofd, dat kon zorgen voor een ommekeer. Ik heb als steun een uitgebreid netwerk, waaronder de Nederlandse Golf Federatie en Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties." 

"De ommekeer kwam er. En waar het om draaide: oprechte aandacht. Overal en altijd. Allereerst voor de medewerkers en vrijwilligers. En zij gaven op hun beurt oprechte aandacht aan de leden en gasten. Er ontstond een sfeer met wederzijds vertrouwen. Leden en gasten durfden het daardoor aan om hun vrienden mee te nemen. Zo groeide het aantal gasten en leden en ontstond er een wachtlijst, zo vulde de brasserie zich en groeiden de inkomsten.”

Ontdekkingsreis
Het leidde tot het inzicht dat hij het ‘kunstje’ bij meer golfbanen zou kunnen flikken. In september 2015 startte hij met Personal Touch 4 Golf. “Vanaf de start diende zich de ene opdrachtgever na de andere opdrachtgever aan. Elke keer is het een ontdekkingsreis. Waar zitten de blokkades en hoe nemen we die weg? Ik help bij het managen van het gevoel van de gast. Ik kijk naar de beleving, de toon van de interne en externe communicatie en de zichtbaarheid in de media. Momenteel heb ik enkele mooie opdrachten, maar er kunnen er nog een paar bij." 

"Ooit was er een tijd, dat je als golfer blij mocht zijn dat je ergens lid kon worden. Nu zijn de rollen omgekeerd"

"Banen en clubs moeten zich ook willen laten helpen. In andere sporten springen bonden in met cursussen voor ledenwerving en ledenbehoud. Dat blijkt vaak een quick fix. Het gaat er ook om dat je nieuwe leden en gasten kunt vasthouden, dat je vrijwilligers kunt vasthouden. Het belangrijkste blijft dat je een onderlinge verbinding tot stand brengt. Ik ben bijvoorbeeld zelf vorige winter gaan tennissen, als kennismaking bij een club. Maar ik ben er geen lid geworden. Er was geen oprechte aandacht vanuit de club, niemand nodigde me uit om te spelen of verbond me met een groepje gelijkgestemden. Ik snap heel goed dat tennisbond KNLTB worstelt met een hogere uitstroom dan instroom. Dat is in golf niet anders. Ooit was er een tijd, dat je als golfer blij mocht zijn dat je ergens lid kon worden. Nu zijn de rollen omgekeerd.”

Ommekeer
Veel banen en clubs zijn tegen die achtergrond bezig om zelf het wiel uit te vinden. Wognum helpt met Personal Touch 4 Golf, zoals bij golfbaan Schinkelshoek in Vlaardingen en de golfbaan van het multifunctionele sportcomplex Hoenderdaal in Driebergen. “In Vlaardingen is er groei en pakken we door. In Driebergen is er ook een ommekeer zichtbaar.” 

XL38Touch4Golf-3Golf heeft last van een wat suffig imago, dat het een sport vol privileges voor een kleine groep is. Ook daar ligt een uitdaging. “Zo zie je overal bordjes hangen met wat niet mag. Die ruk ik het liefst graag gelijk van de muur. Zulke bordjes geven het verkeerde gevoel, terwijl de bedoeling ervan waarschijnlijk heel anders is. Je wilt mensen het gevoel geven dat ze welkom zijn.”

All inclusive-lidmaatschap
De laatste stap, weet Wognum, is misschien ook wel het doorbreken van de relatief gesloten cultuur van de vaak besloten gelegen golfbanen. “Ze bieden vooral alleen golf aan. Bij Hoenderdaal maakt de golfbaan onderdeel uit van een groter complex, met fitness, tennis, squash, allerlei zaalsporten, noem maar op. Alle sporters, jong en oud, lopen daar door elkaar heen en treffen elkaar in het gemeenschappelijke sportcafé. Hierdoor verdwijnen vooroordelen. Je hoeft ook niet te kiezen voor één sport. Je kunt er een all inclusive-lidmaatschap nemen, voor 61,95 per maand. Ik zie de situatie bij Hoenderdaal wel als het ideale plaatje. Dat is een kans voor andere golfbanen. Ze zouden veel meer de verbinding met andere sportverenigingen om hen heen kunnen zoeken. Wie weet waar het toe leidt.”

Voor meer informatie: www.personaltouch4golf.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst