Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sport Impact Bonds, een nieuwe manier van financieren

door: Leo Aquina | 19 oktober

“We moeten toe naar ander manieren om sport met elkaar te bekostigen”, zegt Sandra Meeuwsen, directeur van Sportimpuls BV. Sport Impact Bonds of Sport Impact Financiering is volgens haar een mooie manier om dat voor elkaar te krijgen. “Het verschil met klassieke sportsponsoring, is dat in deze driehoek sport daadwerkelijk betaald wordt op basis van de maatschappelijke waarde die het vertegenwoordigt.” Om deze vorm van financiering onder de aandacht te brengen, maakte Sportimpuls BV samen met Appreciative Inquiry Magazine het blad Sport Impact Magazine, dat op 23 oktober wordt aangeboden aan Antje Diertens, de nieuwe sportwoordvoerder van D66 in de Tweede Kamer.

Schermafbeelding 2017-10-18 om 16.17.17Sandra Meeuwsen ziet op diverse plaatsen in Nederland kansen voor Sport Impact Financiering. “Het is een financiële techniek afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk waar het Social Impact Bonds heet. Bonds zijn eigenlijk aandelen.”, legt Meeuwsen uit. “Het komt erop neer dat private partijen investeren in activiteiten die maatschappelijke waarde creëren en daarvoor op termijn worden beloond door overheden. Er is al veel ervaring mee opgedaan in de werkgelegenheid, maar in de sport is het een relatief nieuw begrip.”

Driehoek
Voor Social Impact Financiering zijn drie partijen nodig, legt Meeuwsen uit: “Het komt tot stand in een driehoek van een uitvoerende partij - dat is meestal een vereniging - de lokale overheid en private partijen, dat zijn veelal lokale ondernemers. Bij die laatste begint de impactfinanciering. Bedrijven nemen steeds meer maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bij Social Impact Financiering investeren zij in een maatschappelijk project. Uitvoerende organisaties gaan daarmee aan de slag. Als de lokaal beoogde effecten worden bereikt, betaalt de overheid de investeerders terug. Meeropbrengsten gaan ook naar de investeerders. Het is eigenlijk een afrekening op het behaalde resultaat. Vooraf is daar in de driehoek een contract over opgesteld. Daar komt het woord bond vandaan.”

"We waren op veel plekken bezig een transfer te maken van klassieke subsidieregelingen naar Impact Financiering"

Meeuwsen merkt in de sportwereld nog de nodige koudwatervrees als het gaat om Social Impact Financiering. “In Rotterdam hebben we de betaald voetbal organisaties ook de weg gewezen naar Sport Impact Financiering. We waren op veel plekken bezig een transfer te maken van klassieke subsidieregelingen naar Impact Financiering.” Dat bleek echter lastig. Meeuwsen wilde samen met de gemeente een Sport Impact-summit organiseren.

“Die bijeenkomst met alle stakeholders kon de start zijn van een beweging, maar Feyenoord haakte af. Het eerdere enthousiasme van beleidsmedewerkers werd niet gedeeld door de directie. Zij twijfelden plots aan de meerwaarde van samenwerking en trokken liever hun eigen plan. Ook de gemeente trok zich terug.”

Publieke middelen effectief inzetten
Sportimpuls BV liet zich door de Rotterdamse tegenvaller niet uit het veld slaan. Volgens Meeuwsen is Social Impact Financiering een prachtige hefboom om ervoor te zorgen dat maatschappelijke sportprojecten van de grond komen en ook blijvend effect sorteren. Zij verwijst daarbij naar een onderzoek dat EY en Society Impact dit voorjaar deden in opdracht van het ministerie van VWS. Meeuwsen:

“Daarin werd geconcludeerd dat Sport Impact Financiering een belangrijk instrument kan zijn om publieke middelen effectief in te zetten om maatschappelijke impact te creëren. Bovendien is het voor private partijen interessant, omdat klassieke sportsponsoring verbonden kan worden met andere manieren waarop impact gerealiseerd kan worden.”

"Er is gigantisch veel geld beschikbaar voor de sport, maar we moeten het anders aanvliegen"

XL35SportImpactMagazine-2Rol rijksoverheid
VWS heeft hangende de kabinetsformatie niets met het onderzoek van EY en Society Impact gedaan, maar Meeuwsen hoopt dat het alsnog in de Tweede Kamer wordt besproken. “Sport Impact Financiering gebeurt lokaal, maar de Rijksoverheid kan helpen het makkelijker mogelijk te maken. Er is gigantisch veel geld beschikbaar voor de sport, maar we moeten het anders aanvliegen. De rijksoverheid legt veel bij de gemeenten neer, maar het geld krijgt vaak allerlei labels mee in het sociale domein, waardoor de lokale overheden minder flexibel zijn in de allocatie van de middelen. Als je met Sport Impact Financiering een project mogelijk maakt dat helpt bij re-integratie van langdurig werklozen, is het vaak niet mogelijk om dat te financieren met geld dat niet het label sport heeft meegekregen. Dat beperkt de mogelijkheden enorm.”

In het Sport Impact Magazine wordt een aantal good practices beschreven als het gaat om de maatschappelijke impact die sport kan hebben. Deze projecten worden belicht vanuit de Appreciative Inquiry (AI)-methodiek, oftewel: waarderend onderzoek. Betrokkenen worden gestimuleerd hun droom te formuleren, waarna het gesprek verdergaat over de vraag hoe deze droom het beste gestalte kan krijgen. “Dat levert inspirerende verhalen op over kansrijke initiatieven”, aldus Meeuwsen. Met het blad hoopt Meeuwsen Sport Impact Financiering bij alle stakeholders op de kaart te zetten.

Voor meer informatie: Sport Impact financiering: hefboom voor evolutie

« terug

Reacties: 1

loek
24-10-2017

Ben benieuwd naar voortgang en gesprekken met stakeholders. loekjo@ziggo.nl

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst