Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Multisporttrainingen voor vastgeroeste dertigplussers

door: Marc Hoeben | 12 oktober 2017

Het Athletic Skills Model werd ooit bedacht door René Wormhoudt om de motorische basisvaardigheden van de jongste jeugd in kaart te brengen en te verbeteren vanuit het perspectief van een zo breed mogelijke ontwikkeling. Maar waarom zou je die gedachte alleen op kinderen loslaten, vroeg Martin Taminiau zich af. Het leidde recent tot zijn nieuwe initiatief Up Up Go!, waarmee de Amsterdammer in de buitenlucht dertigplussers zo veelzijdig mogelijk wil laten bewegen.

XL34UpUpGo-MartijnTaminiauHet verhaal van Up Up Go! Is onlosmakelijk verbonden met de persoonlijke levensgeschiedenis van de 43-jarige Martijn Taminiau. Hij hockeyde in de jeugd altijd recreatief en stopte, net als velen, op zijn achttiende. “Op mijn 37ste heb ik toen de sport weer opgepikt bij Athena in Amsterdam-Oost. Ik dacht dat het allemaal wel zou meevallen. Maar ik merkte dat ik op het gebied van bewegen een redelijk grote achterstand had opgelopen. Ook daarom denk ik dat mijn trainingen voor dertigplussers belangrijker zijn dan ze soms zelf denken.”

Veelzijdige ontwikkeling van belang
Up Up Go! Bestaat pas driekwart jaar. Met het geven van de trainingen zou je kunnen zeggen dat Taminiau het roer heeft omgegooid. “Ik ben oorspronkelijk opgeleid als fiscaal econoom, ik heb nog bij het Europees parlement gewerkt en verschillende bedrijven gehad. Op een gegeven moment ben ik bij Athena hockeytrainingen gaan geven aan de jeugd en aan veteranen. Ik merkte hoe belangrijk het is, voor het plezier en ter voorkoming van blessures, om kinderen niet te eenzijdig te laten bewegen. Uit eigen ervaring kan ik daar ook over meepraten. Bij hockey heb je het dan over klachten aan knieën, hamstrings, de onderrug, noem maar op. Dat komt allemaal doordat we het hele lichaam niet sterk genoeg houden. Als kind is een veelzijdige aanpak belangrijk voor je ontwikkeling, later is die aanpak weer belangrijk om het lichaam goed te onderhouden.”

"Ik haal mijn motivatie veel meer uit spelletjes, uit het samen met andere mensen sporten, uit het zo breed mogelijk bewegen"

Taminiau kwam naar eigen zeggen twee jaar terug tot dat bewustzijn. Hij had naar een sportschool kunnen gaan en in navolging van vele anderen aan zaken als ‘core stability’ kunnen gaan werken. “Maar zo’n sportschool is niet mijn ding. Ik haal mijn motivatie veel meer uit spelletjes, uit het samen met andere mensen sporten, uit het zo breed mogelijk bewegen. En eigenlijk was er op dat gebied voor mij niets. Dus dacht ik: waarom zou ik dat zelf niet gaan organiseren?”

XL34UpUpGo-2Athletic Skills Model als inspiratiebron
Zo gezegd, zo gedaan. Taminiau verzorgt nu trainingen, die gebaseerd zijn op de principes van het Athletic Skills Model. “Alle grondvormen van het bewegen probeer ik aan bod te laten komen. Dan heb je het over lopen, slaan, gaan, mikken, draaien, kantelen, springen, landen, noem maar op. Ik ben driekwart jaar terug begonnen met de eerste groep en heb ze eerst goed uitgelegd wat het plan was en waarom we bepaalde dingen zouden doen. Het lag niet allemaal vast. Ik kwam er al snel achter dat al die grondvormen bij elkaar wel wat veel is voor één training. Dus ben ik het anders gaan structureren. We doen nu eerst een goede warming-up met dynamische stretching. Vervolgens allerlei loopvormen, dan iets van cardio, meestal in een spelvorm als basketbal, frisbee of tikspelletjes. Dan een kort blokje voorbereidende training, met bijvoorbeeld bruggetjes of radslagen. Bij het voorlaatste deel gaat het om motorisch leren, om ontwikkelen, in vijf blokjes van drie minuten. Bijvoorbeeld door een tennisbal weg te spelen met de zwakke hand of via een reactiespelletje. En ter afsluiting doen we altijd een eindpartijtje.”

"Het is niet de bedoeling om mensen helemaal af te peigeren"

De trainingen hebben een duur van een uur en een kwartier. “Iedereen bepaalt zijn eigen inspanning. Je kunt er vol voor gaan, of het op zeventig procent doen. Maar het is niet de bedoeling om mensen helemaal af te peigeren. Grofweg zie ik twee soorten mensen bij mijn trainingen: zij die al sporten en zij die niet of nauwelijks sporten, zelfs een beetje angst soms hebben en kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen missen. Bij die laatste groep moet je dan helemaal vanaf het begin opbouwen. Voor die mensen ben ik nu een aparte instroomtraining voor tien weken aan het ontwikkelen.”

Sportschool
Taminiau kan maximaal twintig mensen per groep herbergen. Van één groep is hij inmiddels gegroeid naar drie groepen, op maandagavond en de ochtenden van woensdag en vrijdag. “Dat zijn dus drie momenten, maar dat moeten er wel vijf of zes per week gaan worden. Ik wil graag groeien naar de grootte en de bezetting van een sportschool met zo’n tweehonderd mensen. Momenteel ben ik ook in gesprek met mensen uit bijvoorbeeld Den Haag en IJburg, om te kijken of het mogelijk is om daar iets op te zetten. Maar dat is misschien de volgende stap. Ik wil eerst hier de basis wat steviger maken.”

XL34UpUpGo-3Up Up Go! hanteert flexibele tarieven. Een losse les is 12,50 euro, een strippenkaart voor tien keer 105 euro. Abonnementen per maand (35 euro), kwartaal (95 euro), half jaar (180 euro) of voor een jaar (350 euro) zijn ook mogelijk. “Het mooie is ook wel dat je alles in de buitenlucht doet, meestal ergens op de velden van Athena op sportpark Middenmeer of op het daar gelegen veldje van Nummer 14.”

Voor meer informatie: www.upupgo.nl

« terug

Reacties: 1

Leendert
12-10-2017

Leuk hoor! Mooi initiatief!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst