Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Badmintonbond na half jaar nog altijd stuurloos

door: Leo Aquina | 12 oktober 2017

Het bestuur van de badmintonbond is al ruim een halfjaar demissionair. Zaterdag 14 oktober staat er in Almere een bondsvergadering op het programma, maar een nieuw bestuur wordt daar nog niet gekozen. De ‘commissie van wijze mannen’ onder leiding van Eric Bakker is er vooralsnog niet in geslaagd kandidaten te vinden. “Een onwenselijke situatie”, aldus demissionair voorzitter Clemens Wortel. Volgens Paul Kleijn, die afgelopen voorjaar uit het bestuur stapte, waren er wel kandidaat-bestuursleden voorhanden, maar zijn deze geblokkeerd door Bakker. “Ik heb mijn vraagtekens bij de integriteit van Eric Bakker”, aldus Kleijn. De bestuursperikelen hebben niet alleen impact op de bond. De Bossche Badminton Federatie, met Kleijn als ambassadeur, schortte onlangs de samenwerking met de Badmintonbond op bij de gezamenlijke organisatie van de Bossche badmintondagen en de Eredivisiefinale in de Maaspoort. 

XL34BadmintonPaulKleijnPaul Kleijn stapte in maart na een vertrouwensbreuk uit het bestuur van de badmintonbond. Niet veel later zegde de bondsraad het vertrouwen in het bestuur op. De commissie van wijze mannen met Paul de Wit, Koos Kuilman en Eric Bakker, moest op zoek naar een nieuw bestuur terwijl het oude bestuur demissionair verder ging. “Ik heb ook een gesprek met die commissie gehad”, zegt Kleijn. “Daar had ik best een goed gevoel over. Met name Koos Kuilman gaf mij de indruk dat hij uit het goede hout gesneden was. Maar uiteindelijk heb ik er niets meer van gehoord.” 

Wel of geen kandidaten?
Kleijn deed zelf een poging een kandidaat-bestuur te formeren. “Ik heb samen met Clemens Wortel een aantal kandidaten om me heen verzameld die bereid waren te praten over een soort van bestuursakkoord waarmee we aan de slag konden gaan. Een team dus waarnaar de afgevaardigden op zoek zijn. Ook daarop heb ik geen reactie gekregen. Hoe kan de commissie van Eric Bakker nu concluderen dat er geen kandidaten voorhanden waren die er in wilden stappen?”

"Kleijn heeft helemaal nooit een kandidaat-bestuur naar voren geschoven. Die initiatieven van hem waren niet meer dan proefballonnetjes"

Bakker weerlegt de visie van Kleijn: “Om in beeld te komen als kandidaat, moet je door drie afgevaardigden worden voorgedragen. Kleijn was slechts door één afgevaardigde voorgedragen, maar we zijn desondanks een gesprek met hem aangegaan. Daar is niets uitgekomen. Hij heeft helemaal nooit een kandidaat-bestuur naar voren geschoven. Die initiatieven van Kleijn waren niet meer dan proefballonnetjes.”

Nog geen eind aan impasse
In hoeverre de kandidaten van Kleijn ook officieel naar voren zijn geschoven blijft onduidelijk. “Paul heeft inderdaad gewerkt aan het vinden van kandidaten”, vertelt Wortel. “We hebben op een gegeven moment met de potentiële kandidaten en Paul ook een sessie gehad.” Feit blijft dat de commissie van wijze mannen er vooralsnog niet in is geslaagd kandidaten naar voren te schuiven. Wortel: 

“De commissie heeft het huidige demissionaire bestuur een paar weken geleden gevraagd verder te gaan. Wij hebben gezegd dat we die verantwoordelijkheid willen blijven nemen, maar we wilden er wel een gesprek over. In dat gesprek heeft de commissie verslag gedaan van de inspanningen, die vooralsnog zonder resultaat zijn gebleven. Het is de bedoeling dat er verder wordt gezocht, in de hoop dat er medio november een eind komt aan deze impasse.”

“Bakker heeft een te machtige positie binnen de bond. Ik trek zijn integriteit ernstig in twijfel”

Integriteit
Kleijn ziet het somber in. “Bakker heeft een te machtige positie binnen de bond. Ik trek zijn integriteit ernstig in twijfel”, aldus het oud-bestuurslid. “Als oudste afgevaardigde is Bakker statutair automatisch voorzitter van de afgevaardigden, een positie waarin hij het bestuur moet beoordelen. Ondertussen mag hij namens de Stichting Bevordering Topbadminton (SBT) facturen sturen aan de bond, voor de diensten die SBT aan de bond levert.

Bakker vindt dat de bond zichzelf afdoende heeft ingedekt: “Daarvoor hebben we binnen de bond een procedure afgesproken. Bij mogelijk belangenverstrengeling is er een onafhankelijke commissie die adviseert. Het bestuur en de afgevaardigden maken daar ook gebruik van.” Bakker benadrukt dat hij zelf geen geld verdient aan de bond. “Ik verdien helemaal niets aan SBT, maar als SBT bij de badmintonbond iets voor de helft van de prijs aanbiedt ten opzichte van een commerciële aanbieder, dan is het voor de bond een goede zet om met de SBT samen te werken.” 

XL34BadmintonClemensWortelWortel: vraagtekens bij good governance
Clemens Wortel heeft zijn vraagtekens bij de positie van Eric Bakker, maar laat zich niet uit over het verleden: “Statutair is het logisch dat Bakker als oudste afgevaardigde zit waar hij zit, en ja, vanwege zijn rol bij SBT heeft hij een bijzondere positie. Je kunt er je vraagtekens bij hebben of er dan sprake is van good governance, maar voor de bond is er ook geen echt alternatief. We hebben in het verleden de diensten wel bij een commerciële partij ingekocht, maar dan praat je over totaal andere bedragen. Bij SBT kopen we goedkoop in, bovendien is er een hoge mate aan deskundigheid.”

Voorlopig heeft de badmintonbond in ieder geval nog geen nieuw bestuur en de moeizame verhoudingen tussen de vele betrokkenen maken het er niet makkelijker op. Dat geldt ook voor de organisatie van de Eredivisiefinale en de Bossche badmintondagen, nu de Bossche Badminton Federatie met Paul Kleijn als ambassadeur de samenwerking met de bond heeft opgeschort. “Wij willen een professionaliseringsslag maken en de Badmintonbond is haar afspraken niet nagekomen”, geeft BBF-voorzitter René van den Heuvel als reden. Volgens Wortel komt de Eredivisiefinale in maart 2018 hiermee echter niet in gevaar: 

“Die finaledag organiseert Badminton Nederland in samenwerking met de BBF en badmintonclub BCH. De regie ligt bij de bond. Natuurlijk betreur ik het dat de BBF de samenwerking opschort, maar we zullen die finaledag sowieso organiseren.” 

"Voor de organisatie hebben we vele handjes nodig. Vanuit de bond zullen we er in ieder geval alles aan doen om het evenement in stand te houden"

Groot belang voor badminton in Nederland
Dat ligt bij de Bossche badmintondagen moeilijker. “We organiseren die dagen samen met de BBF, Maaspoort en de gemeente Den Bosch. Het evenement is van groot belang voor het badminton in Nederland. In zes dagen komen meer dan duizend kinderen in aanraking met badminton. De BBF heeft dit jaar randvoorwaarden gesteld in de persoonlijke sfeer. Dat betreuren wij, want voor de organisatie hebben we vele handjes nodig. Vanuit de bond zullen we er in ieder geval alles aan doen om het evenement in stand te houden.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst