Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

In Almere kunnen peuters en kleuters veelzijdig bewegen

door: Marc Hoeben | 5 oktober 2017

De groep jongste jeugd met een achterstand in motorische leerontwikkeling groeit, welvaartsziektes als obesitas nemen toe. En als kinderen aan sport en bewegen doen, wordt een eenzijdige keuze vaak al snel gemaakt door ouders. Terwijl het juist zo goed is - klinkt de hartenkreet van Bianca Ridder van PeuterKleuterSport in Almere - om op een veelzijdige manier en spelend te leren bewegen.

Tsja, hoe gaat dat? Bianca Ridder is zelf moeder, ze heeft als achtergrond onder meer een opleiding tot sportinstructeur bij het CIOS in Overveen en ze begon zich steeds meer te verbazen. “Inmiddels zijn mijn twee kinderen wat ouder, acht en vijf jaar. Maar toen de oudste een peuter was, keek ik een beetje rond wat ik voor mijn kind wilde. Ik merkte dat er eigenlijk heel weinig was. Veel sportverenigingen nemen kinderen als lid aan vanaf hun zesde. Maar dan gaat het altijd specifiek om één sport. Bijvoorbeeld peuterzwemmen, of peuterdans. Dat was leuk, maar dat wilde ik eigenlijk niet. Sport en bewegen is veel breder.”

XL33-PeuterKleuterSport-1aDe peuterleeftijd is tot 4 jaar, waarbij het laatste jaar ook als eerste jaar van het kleuteren (tot 6 jaar) kan worden gezien. De in Almere woonachtige Ridder begon te broeden op plannen en raakte daarover in gesprek met Arno Splinter, ex-profvoetballer van Ajax. “Hij heeft een voetbalschool in Almere en wilde ook graag iets met deze doelgroep. We zijn toen vier jaar geleden samen gestart op één locatie. Hij met peutervoetbal, ik met PeuterKleuterSport. Dat was in gymzaal de Jaagmeenten in Almere-Haven.”

70 tot 100 kinderen
Splinter sloeg zijn vleugels uit naar andere steden, Ridder hield het bij Almere. “Ik heb ook nog een baan bij LeasePlan, ik doe het er echt bij. Dat betekent dat het gaat om zes lessen op zaterdag. Maar dan wel op verschillende locaties, met zo’n zeventig tot honderd kinderen.”

"Niks is mooier dan samen overwinningen vieren, als een kind iets nieuws leert. Dat vind ik echt heel belangrijk. Het hoort bij opvoeden, je geeft toch het goede voorbeeld”

XL33-PeuterKleuterSport-2aPeuters kunnen voor 55 euro tien keer drie kwartier meedoen. Voor kleuters is het 65 euro voor tien keer 55 minuten, naast de kosten van een sportshirt (met hun eigen naam) van 15 euro. De ouders weten PeuterKleuterSport te vinden. Sterker, van hen wordt sterke betrokkenheid verwacht.

“Ze hebben als voordeel dat ze hun kinderen kunnen zien sporten. Maar het is bij de peutergroep ook de bedoeling dat ze meedoen, voor de band met hun kind en ook voor de veiligheid. Niks is bovendien mooier dan samen overwinningen vieren, als een kind iets nieuws leert. Dat vind ik echt heel belangrijk. Het hoort bij opvoeden, je geeft toch het goede voorbeeld.”

Multi-sporten
Minstens zo belangrijk is de visie van Ridder op bewegen in deze leeftijden zelf. “We doen aan multi-sporten, het gaat om alle basisvaardigheden van bewegen zoals balanceren, klauteren, mikken, gooien, schieten, noem maar op. Dat begint al bij twee jaar. Vanaf vier of vijf jaar kunnen ze door naar een kleutergroep. En als ze dan zes jaar zijn hebben ze hopelijk een goed gevoel ontwikkeld van wat ze echt leuk vinden en stromen ze in bij een sportclub.”

“Kinderen van twee jaar kunnen al een motorische achterstand hebben"

Ridder heeft flyers liggen bij het consultatiebureau en krijgt soms heel jonge kinderen doorgestuurd. “Kinderen van twee jaar kunnen al een motorische achterstand hebben. Gelukkig heb je het dan nog steeds wel over uitzonderlijke gevallen. We werken ook samen met een Sport Medisch Centrum voor kinderen uit Almere, dat deelt onze visie op bewegen.”

Voor meer informatie: www.peuterkleutersport.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst