Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Wereldfietsbond erkent Gelderland als bijzondere fietsregio

door: Thomas van Zijl | 5 oktober 2017 

Niet alleen Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten hadden onlangs 'iets' te vieren in het Noorse Bergen. Ook de provincie Gelderland beleefde een mooi moment. Uit handen van de inmiddels vertrokken UCI-voorzitter Brian Cookson kreeg gedeputeerde Jan Markink een bijzonder label uitgereikt. De wereldwielerbond zal uitdragen dat Gelderland een regio is met buitengewoon veel aandacht voor fietsen. Daarnaast werd zo'n beetje tegelijkertijd bekend gemaakt dat het WK Para-baanwielrennen 2019 in Apeldoorn zal worden gehouden. 

XL33GelderlandFietsJanMarkink-1 copyHet label is een erkenning van waar de provincie nu al vier jaar mee bezig is: veel in het werk stellen om grote wielerevenementen naar de provincie halen en de voorzieningen voor recreatieve fietsers uitbreiden. Dat geldt overigens ook voor de regio’s Woensdrecht, het in Denemarken gelegen Fyn, het Belgische Heusden-Zolder en de Engelse stad Yorkshire. Ook zij werden voor hun inspanningen beloond met een label. De provincie Gelderland heeft daar niet actief voor gelobbyd. Het is de UCI die een keuze maakte. 

“Omdat wij de afgelopen tijd meerdere evenementen hiernaartoe hebben gehaald zijn er wel goede contacten”, zegt Markink, die doelt op de start van de Giro, het WK baanwielrennen volgend jaar en het WK paracycling in 2019. Hij vloog dinsdagochtend naar Bergen om eerst de Gelderse Annemiek van Vleuten wereldkampioen te zien worden en daarna het label in ontvangst te nemen.

Film
Of er direct veel verandert nu er officiële erkenning is van de UCI, vindt Markink lastig in te schatten. Zeker is dat de wereldbond een film zal maken om het fietsklimaat in de onderscheiden regio’s onder de aandacht te brengen. De gedeputeerde merkt nu al dat er veel mensen uit binnen- en buitenland naar Gelderland komen om te fietsen. Precieze cijfers zijn er niet, maar toerisme komt langzaam maar zeker op stoom. 

Het meer dan 2.000 kilometer lange fietsnetwerk rond de Veluwe is vernieuwd

“Economische impact is nooit de primaire drijfveer geweest, maar natuurlijk is het iets waar we naar gekeken hebben toen we aan het begin van deze periode besloten extra op fietsen in te zetten.” Dat het fietsklimaat prioriteit was van het provinciebestuur valt uit de daden af te lezen. De topsportevenementen springen het meest in het oog, maar ook voor recreanten is er veel veranderd. Zo werd het meer dan tweeduizend kilometer lange fietsnetwerk rond de Veluwe vernieuwd en bouwt Gelderland met medewerking van de gemeenten gestaag verder aan de zogenoemde fietssnelwegen.

Geen obstakels
Een van die fietssnelwegen is een traject van ongeveer veertig kilometer tussen Apeldoorn en Arnhem. Obstakels zijn er, net als op de snelweg, nauwelijks. Zo min mogelijk kruisingen, rotondes en verkeerslichten dus. Markink: “Wij proberen het voor mensen zo aantrekkelijk mogelijk te maken om voor hun dagelijkse reis naar school of werk de fiets te pakken. Onze ambitie is om van die veertig de komende jaren honderd kilometer te maken.” 

De fiets verbindt meerdere thema’s die voor de provincie belangrijk zijn, zoals beweging, gezondheid, (top)sport en in de toekomst hopelijk ook voeding. “Wij zetten in op integraal beleid. De fiets kan het verschil maken op meerdere fronten en voor iedereen.” 

WK-paracycling
XL33GelderlandFietsJanMarkink-2Mede om dat laatste te onderstrepen vindt Gelderland het belangrijk in 2019 het WK-paracycling te organiseren. “Iedereen telt mee en hoort gelijke kansen te krijgen, zeker in de sport. 2018 is in Gelderland niet voor niets het Jaar van de Aangepaste sport. Er zullen meer evenementen volgen.” 

De provincie wil alle doelgroepen zo goed mogelijk bedienen en met name de jeugd niet overslaan. Dat verklaart de jaarlijkse organisatie van de World Cup BMX op Papendal en het feit dat Arnhem gastheer is van het WK inline skaten in 2018. Het zijn snelle, spectaculaire sporten die in opmars zijn.

Markink houdt het zelf bij fietsen. Niet op de racefiets, maar wel met een uitdaging: “Ik heb een boerderij. Dagelijks fiets ik naar mijn koeien om te kijken hoe het met ze gaat. En natuurlijk moet dat het liefst elke dag een beetje sneller.”

Voor meer informatie: www.gelderseroutes.nl, www.snelfietsroutesgelderland.nl, www.mountainbikenopdeveluwe.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst