Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Qua duurzaamheid valt er in de sport nog een wereld te winnen

door: Marc Hoeben | 21 september 2017

Het Nationaal Sport Forum is een initiatief van de International Sports Management Academy en de gemeente Noordwijk en wordt voor de eerste keer op 1 en 2 november georganiseerd in hotel Huis ter Duin. Deelnemers kunnen hierbij ook een masterclass volgen over het onderwerp ‘sport en ethiek’, gegeven door Leonie Schreve. Zij is tegenwoordig 'global head of sustainable finance' bij ING, maar haar naam doet wellicht bij paardensportliefhebbers nog steeds een belletje rinkelen.

XL31LeonieSchreve1 copyDe masterclass van Leonie Schreve (39), in samenwerking met medeorganisator Martijn van Westerop, zal vermoedelijk geen doorsnee verhaal worden, zoals haar eigen geschiedenis ook enkele opvallende wendingen kent. In 1992 pakte ze bij de jeugd de Europese titel in eventing, het vroegere military waarbij de combinatie van snelheid, beheersing en behendigheid van paard en ruiter de grote uitdaging vormen. Schreve droomde van een mooie sportcarrière, met misschien wel olympisch succes. Ze werd opgenomen in de Nederlandse ploeg bij de senioren en leek op weg naar deelname aan de Spelen van Atlanta in 1996. 

"Twee jaar voor dat olympische toernooi kreeg ik op 17-jarige leeftijd een verkeersongeluk. Mijn knie lag aan diggelen, ik heb toen verschillende operaties ondergaan en heb helaas de hele boel moeten omgooien.”

Topsport
Dat viel nog niet mee. Het hele leven van Schreve draaide om topsport. De school was erop ingericht, het dagelijkse programma. “Maar ik was nog jong en dat kun je eigenlijk als een voordeel zien. Daardoor ben je misschien toch iets makkelijker in staat alles te veranderen. Ik dacht: ik moet een moeilijke studie gaan doen. Dat is toen filosofie geworden. Waarom? Nou, het is toch de moeder aller wetenschappen. Je krijgt de dingen vanuit een heel breed perspectief.” Naast filosofie deed ze ook nog een studie milieuwetenschappen, bij filosofie koos ze de kant van bedrijfsethiek. Na het afronden van beide wetenschappelijke opleidingen werkte ze als consultant. “Met telkens duurzaamheid als rode draad.”

"Voor circa twintig procent zijn onze leningen duurzaam en die stuur ik aan. Dat varieert van financiën voor windmolenparken tot die voor elektrische auto’s"

Tegen die achtergrond begon ze ook bij ING, waar de bankencrisis en de discussie over de ethiek binnen de bancaire wereld voor mensen met haar achtergrond nieuwe kansen bood. “Er werd een team opgezet vanuit het oogpunt van risicomanagement. Dan draaide het om vragen als: wie leen je geld? En wie leen je geen geld? Ik heb die kans aangegrepen. Inmiddels ben ik meer de commerciële kant opgegaan en ben ik global head of sustainable finance bij ING. Voor circa twintig procent zijn onze leningen duurzaam en die stuur ik aan. Dat varieert van financiën voor windmolenparken tot die voor elektrische auto’s. Daar zitten vele innovatieve concepten bij en ook nieuwe verdienmodellen, bijvoorbeeld vanuit de deeleconomie.”

Sport and Sustainability International
Vanuit haar werk en vanuit haar studie zou ze dus al veel te vertellen kunnen hebben bij het Nationaal Sport Forum, maar daarnaast is ze ook nog ‘boardmember’ van een relatief nieuw initiatief: Sport and Sustainability International. “Dat is april dit jaar gelanceerd en bestaat uit een groep van circa twintig mensen vanuit organisaties als UEFA, IOC en Roland Garros. Het is nog allemaal heel jong, we zijn nu op zoek hoe we ons kunnen richten op het verduurzamen van de sport bij evenementen en door kennisindeling. Vaak is duurzaamheid door een gebrek aan financiën het sluitstuk. Maar als je er eerder over nadenkt, dan kun je het beter aanpakken en dan is het ook beter geïntegreerd.”

XL31LeonieSchreve2De laatste zeven jaar is Schreve actief als sportbestuurder. “Het blijft toch kriebelen, op bestuurlijk niveau kan ik veel terugdoen, dankzij mijn ervaring in het bedrijfsleven. Ik ben zo betrokken geweest bij de herstart van het vrouwenvoetbal in Utrecht, toen het van de FC werd afgesplitst. Ik heb verschillende bonden advies gegeven en heb bij de atletiekunie in het bestuur gezeten.”

Masterclass over verduurzamen van de sport
De exacte inhoud van de masterclass bij het Nationaal Sport Forum kan en wil ze nog niet prijsgeven, bovendien is het een en ander deels nog in voorbereiding. Maar het zal zeker over het verduurzamen van de sport gaan. “Dat vind ik zo belangrijk en op dat vlak valt er nog zoveel te winnen. Bij duurzaamheid loop je ook vaak tegen ethiek aan. Maar ethiek is ook wel een heel breed begrip, van transparantie binnen grote organisaties tot hoe je met de dopingproblematiek en machtsmisbruik omgaat. Bij mij zal het meer gaan over transitie en de verbindende rol die sport kan spelen en de bestuurlijk kant van ethiek. Overal om ons heen zien we hoe het mis kan gaan bij grote sportorganisaties, door een verlangen naar geld of status. Dat zijn grote problemen, maar daar zijn ook zeker oplossingen voor en daar gaan we het ook zeker over hebben.”

Voor meer informatie: www.nationaalsportforum.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst