Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Bankjes, trappen en bruggen als alternatief voor de sportschool

door: Thomas van Zijl | 14 september 2017 

Waarom voor een goede training naar de sportschool gaan als veel oefeningen veel dichter bij huis te vinden zijn? De app FIT Happens 010 - die zaterdagmorgen tijdens de Nationale Sportweek gelanceerd zal worden - laat mensen op een andere manier kijken naar bankjes, trappen en grasveldjes in de buurt. Personal trainer en bedenker Marianne Ploegmakers ziet de hele stad met één druk op de knop veranderen in een groot sportterrein. Dat voorrecht is nu nog gegund aan Rotterdammers, maar zijn plannen om de app uit te breiden naar andere steden. 

XL30FITHappens-1Ploegmakers werkt op verschillende manieren aan het fitter maken van mensen. Ze is personal trainer, organiseert bootcamps en in- en outdoor circuittrainingen én geeft les in pilates. Haar werkterrein is duidelijk: Rotterdam, specifieker de Kop van Zuid. 

“Het is een urban omgeving, maar dat er per se een park nodig is om te sporten vind ik een tamelijk achterhaalde gedachte”, zegt Ploegmakers. Ze zag het aantal mensen dat in de buitenlucht wil trainen de afgelopen jaren sterk toenemen. Bootcamp is populair, ook onder een grote groep die er voorheen voor terugdeinsde. “Met name de 35-plussers kenden wat koudwatervrees, maar daar is inmiddels weinig meer van over.” 

App 'Fit Happens 010'
De kans is groot dat er de komende tijd nog meer Rotterdammers hun stad op een andere manier leren kennen. Ploegmakers ontwikkelde het afgelopen jaar namelijk de app 'Fit Happens 010'. Daarvoor kreeg ze financiële ondersteuning van Citylab010; een initiatief van de gemeente bestemd voor mensen met plannen die de stad en zijn inwoners ten goede komen. De app heeft als doel gebruikers te wijzen op oefeningen die gedaan kunnen worden met behulp van alledaagse objecten die ze op of rond de straat tegen komen. Ploegmakers stelde een keuzemenu samen dat allereerst die objecten rangschikt. 

“Denk aan een brug die gebruikt kan worden als hellingbaan, bankjes in het park of de entree van een groot gebouw waar we trappen op en af kunnen.” Aan alleen de voorwerpen heeft een gebruiker niets, daarom voegde Ploegmakers alles bij elkaar ook zo’n tweehonderd oefeningen toe. 

Als gebruikers zich in de buurt van een urban oefenmogelijkheid bevinden geeft de app een signaal af

Echt onderscheidend
De derde optie is nu alleen nog van toepassing voor Rotterdammers, maar wel het pièce de résistance van de app: de speciale routes die Ploegmakers samenstelde zodat gebruikers onafhankelijk van waar ze zich in de stad bevinden weten waar een bank, trapje of grasveld is om oefeningen te doen. Als ze zich in de buurt van een urban oefenmogelijkheid bevinden geeft de app een signaal af. Het was monnikenwerk geeft Ploegmakers toe, maar wel iets wat FIT Happens echt onderscheidend maakt. 

XL30FITHappens-2”Ik ben met heel andere ogen naar de stad gaan kijken, stond eigenlijk op scherp. Ik denk dat het overzicht en de routes uiteindelijk behoorlijk volledig zijn geworden.” Er zijn inmiddels anders steden die de ontwikkeling van de app met interesse volgen. Mocht dit aanslaan, realiseert Ploegmakers zich, dan is het mogelijk om routes buiten Rotterdam uit te stippelen. “Het zou op de lange termijn echt een concept kunnen worden, maar over het uitrollen va de app en welk verdienmodel daar achter zit moet ik dan nog wel goed nadenken.” 

Al 1.600 keer gedownload
In eerste instantie richt ze zich indachtig de naam FIT Happens 010 toch vooral op Rotterdam. En met succes. Er zijn nog voor de officiële lancering van zaterdagmorgen al 1.600 mensen die de app hebben gedownload. Ploegmakers weet dat de concurrentie op het kleine scherm van de smartphone ongenadig hard is, maar heeft goede hoop dat mensen hem voor langere tijd gebruiken. 

“Mensen die deze app downloaden vinden sport belangrijk en door het dichtbij te brengen wordt het nog eens laagdrempelig.” Dat ze met die app haar eigen begeleiding als personal trainer overbodig maakt ziet ze niet als een reëel gevaar. “Dit is een aanvulling. Ook mensen die Fit Happens 010 gebruiken geven aan dat ze naast hun eigen oefeningen graag in groepen of met assistentie sporten. Contact en interactie, dat is juist wat sport zo leuk maakt.” 

Officiële lancering
Fit Happens wordt zaterdag in 'Ons Park' op het Noordereiland (naast de Willemsbrug) om 15.00 uur officieel gelanceerd. Onder leiding van Marianne Ploegmakers kunnen mensen een route lopen door Rotterdam en oefeningen doen. Deelname is gratis, aanmelden kan hier.

Voor meer informatie: FIT Happens 010

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst