Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Prominente Nederlandse inbreng bij TAFISA-wereldcongres in Seoul

door: Marc Hoeben | 14 september 2017

Het tweejaarlijkse, mondiale congres over breedtesport TAFISA World Congress is van 15 tot 19 november in het Zuid-Koreaanse Seoel. Namens Kenniscentrum Sport zijn daar twee Nederlanders vertegenwoordigd: Peter Barendse (adviseur) en Jacqueline Kronenburg (adviseur communicatie en public affairs). Zij gaan er een prominente rol spelen.

Nog weinig Nederlanders vinden de weg naar het TAFISA World Congress. Opvallend, vinden Peter Barendse en Jacqueline Kronenburg - adviseurs van Kenniscentrum Sport - die Nederlandse beleidsmedewerkers sport en medewerkers van sportorganisaties aanmoedigen zich in te schrijven. Het is in hun ogen een uitgelezen kans om kennis uit te wisselen over de praktijk van breedtesport en waardevolle, internationale netwerken te smeden. 

XL30TAFISA-1'Sport for all'
Voormalig secretaris-generaal van de VN - Ban Ki-moon - zal in Seoul spreken over ‘sport for all’, er wordt met steun van UNESCO en IOC een wereldwijde missie voor sport en bewegen gelanceerd en veel landen en sportorganisaties presenteren hun best practices. Toeval bestaat niet, ook niet in de wereld van de beleidsmakers en ‘denkers’ over breedtesport. Vier jaar geleden mocht Nederland als gastheer optreden van het TAFISA World Congress. 

“Dat was toen in Enschede”, vertelt Jacqueline Kronenburg. “En toen hebben we echt het verschil gemaakt met het interactief maken van het congres. We hebben nieuwe vormen geïntroduceerd, het ging niet alleen om luisteren en dineren. We hadden tal van workshops, mensen gingen echt naar buiten. Dat heeft TAFISA wel gezien, dat we dat met Kenniscentrum Sport inbrachten. En ook Enschede heeft zich daarmee internationaal goed op de kaart gezet.”

Peter Barendse is als vice-president toegetreden tot de ‘board of directors’ van TAFISA 

De lijntjes tussen Nederland en de internationale organisatie zijn sinds die tijd nog korter geworden door de toetreding van Peter Barendse tot de ‘board of directors’ van TAFISA als vice-president. Barendse werd gekozen op het moment dat hij een donornier van zijn moeder kreeg. Hij is een medaillewinnaar in het zwemmen bij de Europese Spelen voor mensen met een transplantatie en is als adviseur aan het Kenniscentrum Sport verbonden. De benoeming bij TAFISA gold voor een termijn van vier jaar, in Zuid-Korea hoopt hij te worden herkozen.

XL30TAFISA-2 copy“Ik zit in de board met mensen uit Azië, Afrika, Verenigde Staten, noem maar op”, vertelt Barendse. “Dat gezelschap heeft dus een goede spreiding over alle werelddelen en dat is natuurlijk belangrijke voor een wereldwijde organisatie voor de breedtesport als TAFISA, dat ‘sport for all’ op de kaart wil zetten en samenwerkt met bijvoorbeeld UNESCO en IOC.”

Herverkiezing
Barendse hoopt dat zijn actieve rol in de laatste jaren op bestuurlijk vlak niet onopgemerkt is gebleven. Hij is ook voorzitter van TAFISA Europe, de Europese tak van TAFISA. “Ha, voor deze herverkiezing moet ik natuurlijk wel even mijn stropdas goed knopen”, zegt hij gekscherend. “Welnee, wat dat betreft valt het allemaal wel mee. Bij Kenniscentrum Sport loop ik het liefst op m’n gympies, dat past ook tegenwoordig wel een beetje bij de sfeer van het TAFISA World Congres.

Zijn herverkiezing kan nog een tikkeltje spannend worden, denkt Barendse. “Voor vijf Europese plekken in de board zijn er zeven kandidaten. Je weet nooit helemaal hoe er gestemd wordt. Ik maak een redelijke kans, maar het is geen gelopen race. Het scheelt zeker dat ik een actief lid ben en dat onze inbreng vanuit Nederland gefocust is op het wereldwijd uitwisselen van kennis. Dat gaat dan bijvoorbeeld om het stedenbeleid. Hoe maak je een stad bewegingsvriendelijk en uitdagend? Hoe stimuleer je het op die manier bij de jeugd? In Nederland zijn wij op vele terreinen beleidsmatig een voorloper en andere landen kunnen misschien ook wel weer leren van ons koopmanschap. Wij brengen producten als interventies toch goed aan de man, we hebben een fietsbeleid waar bijvoorbeeld een land als Iran weer heel nieuwsgierig naar is.”

"Uiteindelijk gaat het erom dat honderd procent van de wereldbevolking een actief leven gaat leden"

Nieuwe missie
In Seoel presenteert TAFISA met ‘Project Active World 2030’ een nieuwe missie. Barendse: “Het gaat om een heel brede aanpak, met aandacht voor sport en bewegen, in samenwerking met UNESCO en IOC. Het gaat erom hoe we de breedtesport kunnen vorm geven, tijdens het komende congres is het de bedoeling dat we de laatste hand aan de visie leggen. Uiteindelijk gaat het erom dat honderd procentXL30TAFISA-3 van de wereldbevolking een actief leven gaat leden. Dat klinkt misschien te ambitieus of zelfs als een utopie. Maar het gaat natuurlijk om een streven, om de bewustwording van wat bewegen voor je kan doen. Zonder overigens dat elk land dezelfde beweegnorm moet hanteren.”

TAFISA begon ooit als een organisatie voor trimmen en fitness en is langzamerhand omgeturnd tot een veel bredere beweging en gaat na een naamswijziging met dezelfde letters door het leven als The Association For International Sports for All. Binnen die organisatie bestaan enorme cultuurverschillen, legt Kronenburg uit. “Hier in Nederland zijn we heel erg bezig met hoe we het dagelijks bewegen vorm kunnen geven. Wij vinden breedtesport heel normaal. Maar in veel landen kennen ze dat nauwelijks en is dat nog een heel gevecht om serieuze aandacht daarvoor te krijgen van overheden en sportorganisaties. Onder sport verstaan ze vaak alleen topsport. Daar is dan het beleid op gericht en daar gaat het geld naartoe. En niet naar breedtesport.”

Verticale kolom
TAFISA werkt aan de promotie van ‘sports for all’, komt op voor de ongeorganiseerde sport en ondersteunt overheden en organisaties met ideeën, kennis en programma’s, zegt Barendse. “Je hebt op het congres eigenlijk de hele verticale kolom bij elkaar, met mensen uit de politiek en van landelijke overheden, uit het hoogste niveau van gezondheidsorganisaties en de sport en uit nationale sportbonden, organisaties als Kenniscentrum Sport en lokale overheden.”

Voor Nederland, vertellen hij en Jacqueline Kronenburg, is zo’n congres niet alleen ‘brengen’ maar ook ‘halen.’ “Vier jaar terug hadden we in Enschede bijvoorbeeld de Engelsman Richard Bailey als spreker. Hij had in opdracht een hele analyse gemaakt van waar sport nu echt goed in is. Hij kwam met een zogeheten ‘human capital model’. Dat model hebben we met Kenniscentrum Sport naar de Nederlandse werkelijkheid vertaald en dat wordt nog steeds meer door beleidsmakers en door politici gebruikt als het gaat om de onderbouwing van de effectiviteit van sport.”

XL30TAFISA-4Bij het komende congres zullen de twee sowieso een opvallende rol hebben. Barendse gaat een ‘Lagerhuissessie’ leiden, ongeveer zoals Marcel van Dam dat vroeger voor de televisie deed. “Drie mensen komen dan een stelling poneren en ik verzorg een korte introductie en ga het publiek uitdagen om te reageren. Ik heb dat twee jaar geleden al eens gedaan bij het TAFISA World Congress in Boedapest, heel leuk. Het doel is dat zulke onderwerpen ook echt bij de deelnemers op de agenda belanden.”

Dubbelrol
Kronenburg krijgt een dubbelrol. Enerzijds fungeert ze als ‘congresrapporteur’, anderzijds zal ze als spreker in een parallelsessie optreden. Zij is door TAFISA hiervoor benaderd na haar betrokkenheid bij de organisatie en pr van het congres in Enschede en een adviestraject over de communicatie van TAFISA. Over de rol als congresrapporteur zegt zij: 

“Met een Koreaanse collega Claire Kim verzorg ik de inleiding en de uitleiding van het totale congres. Dat betekent dat we in eerste instantie duidelijk maken wat mensen op het congres kunnen verwachten en aan het einde moeten we komen met de belangrijkste slotconclusies en wat mensen in hun bagage mee naar huis kunnen nemen, met name over hoe de nieuwe missie in verschillende sessies is vertaald.” In het bijzonder kijkt ze uit naar de belangrijkste spreker, voormalig secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon, die het gaat hebben over ‘de rol van sport voor allen voor duurzame ontwikkelingsdoelen’. Dit geeft volgens haar ook de status van het congres aan. In Azië is het een van de belangrijke evenementen richting de Winterspelen in Pyeongchang in 2018.

"Het gaat er vooral om dat de deelnemers zich meer bewust worden van de kracht van gezamenlijke communicatie"

Over haar rol als spreker: “De werktitel van de sessie is ‘making sport for all sexy'. Ik zat eraan te denken om de foto van de Nederlandse waterpoloploeg, die bij de Universiade in Taiwan zo’n aandacht trok, te gebruiken. Maar die titel is natuurlijk maar een aandachttrekker van de congresorganisator: het gaat er vooral om dat de deelnemers zich meer bewust worden van de kracht van gezamenlijke communicatie als TAFISA-lidorganisaties, om zo in eigen land meer aandacht voor breedtesport te genereren.”

Voor meer informatie en aanmelding: www.tafisacongress2017.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst