Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Elk pleintje in Nederland een eigen, hufterproof volleybalnet

door: Marc Hoeben | 13 juli 2017

Een net en een bal. Meer zou je eigenlijk niet nodig moeten hebben en daarmee zou het plezier voor een grote groep volleyballiefhebbers kunnen beginnen. Vanuit die gedachte begon het te broeien bij een stel volleybalpioniers in het Veluwse plaatsje Oldebroek. Het resultaat moet binnenkort op straten en pleinen te bewonderen en heeft de naam Buitensportnet meegekregen.

XL25Buitensportnet-1Drie mannen, één missie. Zo kan het toch wel een beetje worden samengevat voor Dennis Veth, Wim Boerendans en zijn jongere broer Reinier. Met volleybalvereniging Blauw Wit uit Oldebroek schopten ze het ooit tot de landelijke tweede divisie. “Dat is voor een dorp als Oldebroek heel wat, hoor”, zegt Wim Boerendans en in zijn stem klinkt iets van melancholie door. “We hadden toen ook een erg goede lichting.”

Gek van volleybal
Nog steeds spelen ze bij Blauw Wit en nog steeds zijn ze gek van volleybal. Wim is inmiddels voorzitter, Reinier doet de marketing voor de club en Dennis trainde tot voor kort het eerste vrouwenteam in de promotieklasse. “Dennis gaat nu een andere club trainen. Maar hij blijft nog wel actief betrokken bij onze club, hoor.”

Gelukkig maar. Een volleybalverbond kan niet zomaar verbroken worden, zeker niet als er wat meer plannen gesmeed moeten worden dan het tactische concept van een recreatief mannenteam. In Oldebroek werd al twee jaar terug gebroed op een manier om de favoriete sport een duwtje in de rug te geven. 

"We merkten dat er een enorme behoefte was aan goede oefenstof voor trainingen"

“We zijn begonnen met een online platform, VolleybalXL.nl. Dat lijkt wel wat op jullie naam, haha. We merkten dat er een enorme behoefte was aan goede oefenstof voor trainingen. Dat stond allemaal wel op papier of tekstueel beschreven op internet, maar dat was dan meteen behoorlijk abstract en vroeg behoorlijk wat inlevingsvermogen." 

"Wij hebben dat toen allemaal gevisualiseerd met korte instructiefilmpjes en zo zijn we begonnen met een gratis variant met een vijftigtal oefeningen. Daarna hebben we er nog eens honderd opgenomen en die hebben we achter een betaalde module gezet. Mensen betalen 35 euro per jaar, maar wel met een staffel. Als meer mensen van een club ervan gebruik willen maken, dan wordt het per persoon goedkoper.”

Gewone burger bereiken
VolleybalXL.nl bleek een succes. “In korte tijd hadden we zo’n zevenhonderd trainers met een abonnement. Hartstikke mooi natuurlijk, want wij willen onze sport weer zo groot mogelijk maken. Dat proberen we met vernieuwende ideeën voor trainingen en vanuit die gedachte zijn we ook wat verder gegaan. Zo kwamen we op de vraag: hoe kunnen we met volleybal de gewone burger bereiken?’’

Het antwoord moest op straat liggen, vond het drietal. Letterlijk dan. “Kijk maar eens om je heen. Je ziet wel van die stenen tafeltennistafels en basketbal- en voetbalveldjes. Maar eigenlijk nergens heb je volleybalveldjes. Nou, het zou heel mooi zijn als we die kunnen integreren in het straatbeeld.”

"Het buitensportnet is geschikt voor schoolpleinen, voor openbare ruimtes, voor bedrijven, voor campings en recreatieparken"

Verschillende ideeën kwamen op tafel, in samenwerking met het plaatselijke lasbedrijf Polinder RVS Lastechniek (“van iemand met een volleybalverleden”) kwam het tot een prototype van roestvrij staal. De metalen opstelling heeft verschillende voordelen, somt Boerendans op. “Het is, indien gewenst, in hoogte breedte verstelbaar en in drie verschillende maten te krijgen, het is weersbestendig en het is duurzaam. Het is geschikt voor schoolpleinen, voor openbare ruimtes, voor bedrijven, voor campings en recreatieparken.”

XL25Buitensportnet-2Verschillende functionaliteiten
Het drietal zit inmiddels met neef Bart Boerendans in een maatschap van vier man. “Uiteindelijk hopen we het buitensportnet op een paar duizend plekken weg te kunnen zetten. Hij is in verschillende functionaliteiten te krijgen en dat beweegbare net is er vanaf 2.195 euro. In een vaste opstelling, op één hoogte, is hij er vanaf 1.795 euro. Het hele grote voordeel is natuurlijk dat hij kan blijven staan, als-ie er eenmaal staat. Hij is hufterproof. Een gewoon volleybalnet is gevoelig voor weersinvloeden en vandalisme. Dit is staal, je kunt er niet de fik insteken. En we hebben het getest met een man of tien die er tegenaan hingen. Gebeurde niks mee. Maar goed, als er iemand met een ijzerzaag komt, ben je natuurlijk wel kansloos. Maar dat gaat wel heel ver.”

“Er zit een heel verschil tussen 'sporttoestel' of 'speeltoestel'. Voor dat laatste kun je een certificaat krijgen, maar dan moet het wel aan allerlei veiligheidseisen voldoen"

Het net kan ook geschikt worden gemaakt voor racketsporten als badminton en tennis en voor bijvoorbeeld voetvolley. De ontwikkelaars denken zo goed mogelijk aan de veiligheid te hebben gedacht. Maar dat is nog wel een ‘dingetje.’ Binnenkort hoopt Boerendans groen licht te krijgen voor de benaming ‘speeltoestel.’ “Er zit een heel verschil tussen 'sporttoestel' of 'speeltoestel'. Voor dat laatste kun je een certificaat krijgen, maar dan moet het wel aan allerlei veiligheidseisen voldoen. Het is een moeilijker traject, maar daar gaan we wel voor. Want dat opent weer deuren bij gemeenten en scholen.”

Voor meer informatie: Buitensportnet.nl en www.volleybalxl.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst