Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Wereldtop windsurfen op Texel voor WK slalom

door: Marc Hoeben | 15 juni 2017

Hoe kan het ook anders. Dorian van Rijsselberghe, de tweevoudig olympisch kampioen windsurfen, komt van het eiland Texel. En wat is de uitgelezen locatie voor een WK windsurfen? Texel dus, waar deze week op steenworp afstand van strandtent Paal 17 druk gestreden wordt om de mondiale titel slalom en waarvoor ook ‘DVR’ wel een uitstapje naar een andere klasse wilde wagen.

De organisatie van het WK is in handen van de Dorian Foundation, in samenwerking met de internationale bond voor windsurfers, IFCA. Sportmarketingbureau Marvin and Miles, dat ook al Dorian van Rijsselberghe persoonlijk begeleidt, is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van het evenement. 

XL22WKSlalomDorian-1“Vooral vader Mark en broer Adriaan zijn met de Foundation de drijvende krachten hierachter”, zegt Bart Salemans van Marvin and Miles. “De Foundation was ooit een cadeau van de gemeente na de olympische titel van Dorian in 2012 in Londen. De stichting heeft als doelstelling de bevordering van topsport op Texel in de meest brede zin. Na een eenmalige bijdrage van de gemeente in 2012 werd de foundation daarna gefinancierd door een deel van het inkomen van Dorian, een bijdrage van Delta Lloyd en door de ondersteuning van de Teso, ofwel de Texelse eigen stoomboot onderneming. Voor dit evenement vonden we extra externe financiering voor de stichting van de provincie Noord-Holland, de gemeente Texel, de Teso en Paal 17.”

'Eén van de beste winden ter wereld'
Salemans noemt het ‘logisch’ dat het WK op Texel is. “Er zijn in 2009 en 2011 al twee WK’s geweest en in 2010 een EK. De ervaringen zijn goed, de wind op Texel is meestal aanlandig en dat is ideaal en die wind is één van de beste ter wereld voor windsurfen en kitesurfen. Als het elders in Nederland een beetje waait, staat er rond het eiland al snel een fikse bries. Daarnaast is het natuurlijk sowieso een prachtig eiland, met brede stranden. Je hebt er echt de ruimte om een evenement als dit neer te zetten. Dat heb je ook afgelopen weekeinde kunnen zien bij de Ronde van Texel voor catamarans en windsurfers. Dan lopen er al snel meer dan tienduizend man op het strand en dat is geen probleem.”

"Bij slalom zijn de wedstrijden extreem kort, maar vier tot vijf minuten. De deelnemers starten slechts een paar honderd meter uit de kust"

Het WK kent deze week een evenemententerrein, dat gratis toegankelijk is en met professioneel commentaar bij de wedstrijden. Het slalommen is volgens Salemans uitermate geschikt om door het publiek op het strand gevolgd te worden. Het surfen van slaloms is namelijk wezenlijk anders dan bijvoorbeeld de wedstrijden in de olympische RS:X-klasse. 

XL22WKSlalomDorian-2“Die spelen zich vaak veel verder op het water af en duren veel langer. Je vaart dan echt lange rakken, het lijkt veel meer op gewoon zeilen. Bij slalom zijn de wedstrijden extreem kort, maar vier tot vijf minuten. De deelnemers starten slechts een paar honderd meter uit de kust en zijn met het blote oog zeer goed te volgen. En het wedstrijdelement is heel simpel: ze moeten allemaal tegelijk een slalom langs boeien afleggen en de eerste drie van elke heat gaan door naar de volgende ronde.”

Paal 17
Locatie is het strand voor horeca-etablissement Paal 17. “Dat is ook één van de eerste sponsors van Dorian.” De olympisch kampioen neemt zelf deel, evenals zijn broer en meervoudig Nederlands kampioen Adriaan en nationale toppers als Jordy Vonk en Ingmar Daldorf en de voormalig wereldkampioen Formula Casper Bouman, naast sterke buitenlanders als Ethan Westera (Aruba), Andrea Rosati (Italië) en de Fransen Bozec Clément en Basile Jacquin. 

"Watersport is in Nederland best een lastige markt. Dit evenement werkt met een budget van een ton"

“Windsurfen heeft grofweg vier disciplines: freestyle, olympisch, slalom en het snelheidsonderdeel, Formula. Dorian heeft onlangs nog meegedaan aan wedstrijden voor het Nederlands kampioenschap, maar je hoeft niet meteen te verwachten dat hij deze week wint. Al zien de andere deelnemers hem wel als een kanshebber.”

Dorian opent deuren
Het WK slalom is volgens Salemans niet louter en alleen opgehangen aan Dorian van Rijsselberghe. “Maar het opent wel deuren als Dorian betrokken is en meedoet. Bij het binnenhalen van het evenement zal het hebben meegespeeld, maar ook bij het vinden van een partner als Paal 17. Het was alleen wel lang onzeker of hij zou deelnemen. Hij heeft enkele maanden geleden pas besloten mee te doen. Watersport is in Nederland best een lastige markt. Dit evenement werkt met een budget van een ton en dat gaat op aan de organisatie en het prijzengeld.”

Voor meer informatie: www.slalomworlds.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst