Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Floorball is slapende reus met ambitie

door: Thomas van Zijl | 4 mei 2017 

“Floorball is een sleeping giant” zegt directeur Jorg Andrée van de Floorball Academie Nederland. De sport, die gespeeld wordt in een zaal en ontstaan is uit het ijshockey, is razend populair onder scholieren. Om die populariteit te verzilveren zet de Academie zich in voor talentontwikkeling, het opzetten van scholingen en het stimuleren van sportontwikkeling. Op scholen, binnen bedrijven en in de wijk. 

XL14DeJongeSportbestuurderDanielNicolai-2

Eind jaren negentig werd Floorball in Nederland geïntroduceerd als Unihockey, met behulp van toenmalig sponsor Gasunie. Het bedrijf wilde met deze sport de goede relaties met universiteiten onderstrepen en zich profileren als aantrekkelijke werkgever voor studenten en tegelijkertijd jeugd in beweging brengen met een laagdrempelige sport. Andrée: 

“Daar ligt het fundament van deze sport, in het onderwijs. Jong geleerd is oud gedaan. Die keuze betaalt zich nu uit. In de landelijke scholencompetitie Olympic Moves is Floorball uitgegroeid tot de vierde sport.” Toch is de ontwikkeling van Floorball niet louter een succesverhaal. De Nederlandse bond NeFUB heeft weinig leden en de afgelopen jaren blijft de groei stabiel. Of zoals Andrée het uitdrukt: “In georganiseerd verband stellen we geen drol voor. Daar zal iedereen het over eens zijn.”

Verenigings- en bondsmodel verandert
Daarom besloten we tot het oprichten van de Floorball Academie Nederland als netwerkorganisatie en kenniscentrum en is de NeFUB één van de partners waarmee we onze ambities willen realiseren. Andrée constateert net als veel andere sportbestuurders dat het verenigings- en bondsmodel aan verandering onderhevig is. De bestaande structuur is waardevol, maar het is in zijn ogen zoeken naar hoe die het beste benut kan worden. 

"Floorball is easy to play, hard to master. Toch is het ook leuk voor mensen die er niet direct in uitblinken"

“Jongeren organiseren zich anders. Ze zien niet altijd de meerwaarde van een club of vereniging. Die is ook lang niet altijd nodig om samen te kunnen spelen of een wedstrijd te organiseren.” Andrée koestert het laagdrempelige karakter van zijn sport. Floorball is een intensieve en dynamische sport en kan door veel mensen beoefend worden op verschillende plekken. “Een collega van mij zei het mooi: easy to play, hard to master. Toch is het ook leuk voor mensen die er niet direct in uitblinken, want er wordt snel gescoord en er zijn dus veel succesmomenten.”

XL15Floorball-2Partnership met sport&zaken
Op scholen is Floorball een gevestigde waarde, daarbuiten is nog winst te behalen. Door een partnership met sport&zaken hoopt Andrée de sport beter te profileren als bedrijfssport en zal op Papendal floorball aangeboden worden voor omliggende bedrijven. Ook in de wijk is er ruimte voor verschillende initiatieven door samenwerking met onder andere Kits Primair in Drenthe en Sepcourt in Nijmegen. Daar worden schoolpleinen ingericht met multicourts waar gespeeld kan worden. De Floorball Academie Nederland heeft meerdere partners om zijn doestellingen te realiseren. 

“Snel schakelen en samenwerken met de juiste partner is belangrijk. Voor talentontwikkeling is het bijvoorbeeld belangrijk om intensief contact te onderhouden met scholen, net als voor het opzetten van kaderopleidingen.” 

"We zijn partners die allebei de sport op onze eigen manier willen versterken en we weten wat we aan elkaar hebben"

Het zijn zaken die binnen veel andere sporten bij de bond liggen, maar in de Nederlandse Floorball-wereld is er wat dat betreft een duidelijke scheiding. De NeFUB houdt zich namelijk vooral bezig met nationale teams, verenigingsondersteuning en de competitie. “Juist omdat er een duidelijk verschil is kunnen wij prima naast elkaar bestaan en zitten we elkaar niet in de weg. We zijn partners die allebei de sport op onze eigen manier willen versterken en we weten wat we aan elkaar hebben.” 
XL15Floorball-3Dames internationaal richting top
Er zijn op die manier al resultaten geboekt. Zo opende in Groningen een regionale talentenacademie in samenwerking met de Topsporttalentenschool zijn deuren en krijgen de kaderopleidingen een vaste vorm in samenwerking met het Alfa college en andere ROC’s. Andrée denkt dat er onder de juiste omstandigheden de komende jaren een enorme ontwikkeling gaat plaats vinden. Hij zou het niet alleen als liefhebber maar ook als ambassadeur van de sport toejuichen als een Nederlands Floorballteam internationaal tot de top zou gaan behoren. Op dit moment zijn de dames daar dichterbij dan de mannen. 

"De sport bereikt op dit moment een miljoen mensen, vooral jonge kinderen en daar zit enorm veel potentie in"

Een uithangbord voor de sport, een ambassadeur zou Andrée met open armen ontvangen: "Het zou veel goed kunnen doen voor het imago. Floorball is nu nog voor veel mensen meer een spelletje dan een sport. Het tegendeel is waar.” Uitblinkende topsport ziet Andrée graag, zeker als hij als coach van UC Face Off volgende week in de bekerfinale staat, maar hij blijft toch vooral hameren op een brede vijver. De sport bereikt op dit moment een miljoen mensen, vooral jonge kinderen en daar zit enorm veel potentie in. “Als we die mensen kunnen blijven boeien en betrekken dan wacht Floorball echt een mooie toekomst.” 

Voor meer informatie: www.floorballacademie.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst