Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sport voor de hond samen met het baasje

door: Thomas van Zijl | 30 maart 2017 

Het is zeker avontuurlijker en sportiever dan zomaar een rondje lopen om de hond uit te laten: Canicross. Ooit werd het bedacht om sledehonden ook in de zomermaanden in goede conditie te houden, inmiddels groeit de sport in Nederland snel. De benodigdheden zijn overzichtelijk: goede schoenen, een trektuigje voor de hond en liefst een uitstekende conditie van zowel mens als dier. 

XL11Canicross-1Wie eenmaal aan Canicross begint, is meestal snel verkocht. Dat geldt zeker voor Renata Remijnse, penningmeester en secretaris van de overkoepelende vereniging Canicross Nederland. Ook haar man en kinderen zijn al jaren verslingerd aan de sport. Om iedereen aan wedstrijden deel te kunnen laten nemen, lopen er thuis inmiddels drie honden rond. De hond vervult bij Canicross een cruciale rol. Hij loopt immers voorop en trekt via een speciaal tuigje de persoon die er achter loopt voort. 

“Zelf goed kunnen lopen is zonder meer belangrijk, maar door de kracht van de hond komt de gemiddelde snelheid zeker twee à drie kilometer per uur hoger uit”, zegt Remijnse. Het samenspel van mens en dier bepaalt succes in de wedstrijden, met op een goede tweede plaats parcourskennis. Canicross vindt plaats op bossige paden. Er zitten kuilen, hobbels en andere obstakels in de weg. Degene die daar soepel langs of over manoeuvreert is absoluut in het voordeel. 

Verwacht van chihuahua geen wonderen
Iedereen kan meedoen aan de twaalf wedstrijden die Canicross Nederland per jaar organiseert, verzekert Remijnse. Wel zegt ze er bij dat van een chihuahua nu eenmaal geen wonderen verwacht mogen worden. Meedoen om de prijzen lukt pas met een hond die krachtig en snel is. Remijnse zag de honden de afgelopen jaren telkens groter en sterker worden. 

De meeste mensen lopen met hun ‘thuishond’ die ze al jaren hebben

“Wij begonnen zelf met een Mechelse herder, maar inmiddels doen wij aan wedstrijden mee met een Greyhound en een Bardino Podenco, een Spaanse jachthond.” Toch wil Canicross Nederland tegengaan dat mensen impulsief grotere honden kopen. Het is een van de redenen dat er bij wedstrijden geen geldprijzen te winnen zijn. De meeste mensen, zo weet Remijnse, lopen met hun ‘thuishond’ die ze al jaren hebben. Pas als er een nieuwe komt, kijken ze met een schuin oog naar hun hobby. Met name in Oost-Europa worden veel honden gefokt die bij uitstek geschikt zijn om mee te doen aan wedstrijden.

In de kreukels
Remijnse kan met veel passie over Canicross vertellen, maar kent ook de schaduwzijde van de sport. Liefst vier keer scheurde ze haar enkelbanden en ook haar echtgenoot lag al meerdere keren in de kreukels. De snelheid ligt hoog en het parcours is vaak verraderlijk. Mede daarom is het verkennen van het af te leggen traject een voorwaarde om mee te doen aan wedstrijden. 

XL11Canicross-2Het risico op blessures is nog groter bij bikejoring, de variant waarbij de hond via een trektuig voor een fietser uitrent. Een duik in het gras of in een nabijgelegen sloot is geen uitzondering. Ook hier geldt dat het baasje en de hond elkaar blindelings moeten kunnen vertrouwen. Remijnse noemt het voorbeeld van een boom in het midden van een pad. “Als de hond linksom wil en de persoon die erachteraan fietst uitgaat van rechtsom, dan kan dat natuurlijk verkeerd aflopen.”  

Plezier voorop
Om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken, besteedt Canicross Nederland veel zorg en aandacht aan de organisatie van de wedstrijden. Er zijn opvallende hesjes voor de deelnemers en het uitstippelen van de route en de bewegwijzering worden steeds professioneler. Uiteindelijk moet het voor alle deelnemers, zowel mensen als honden, leuk zijn om deel te nemen. Remijnse twijfelt er niet aan dat honden er plezier in hebben. Zeker als ze jong zijn moeten ze nog veel leren, want trekken aan een riem en voor de baas uitlopen wordt vaak eerder afgeremd dan gestimuleerd, maar honden kunnen zich op die manier wel echt uitleven. 

“Voor de start zijn ze meestal opgewonden en is er echt sprake van wedstrijdspanning. Eenmaal onderweg genieten ze vooral. En als ze over de finish zijn staat er een bak water en is de baas tevreden.” 

Voor meer informatie: www.canicrossnederland.nl

« terug

Reacties: 1

Antje Velthuis
30-03-2017

Het sporten met je hond groeit, mooie ontwikkeling! Behalve Canicrossen kun je in Nederland ook CaniTrailen, waarbij het niet gaat om tijd of snelheid, maar om ontspanning en beleving samen met je hond. De afstanden bij CaniTrail zijn langer dan bij Canicross; vanaf 7,5 km tot 50 km. Ook kun je met z'n tweeën meedoen met één hond. Ik heb er laatst,  samen met mijn dochter, mee kennisgemaakt op de Veluwe. Een aanrader.  http://www.trailxperience.nl/Veluwezoom/Canitrailen.html.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst