Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Circuit Park Zandvoort droomt hardop van Formule 1

door: Leo Aquina | 16 maart 2017

“We laten voor het eerst in vijftien jaar de hele baan opnieuw asfalteren”, vertelt Roland Kleve, sinds afgelopen september directeur van Circuit Park Zandvoort. Het nieuwe asfalt maakt deel uit van een grote vernieuwingsslag, waarbij de mogelijkheid om binnen afzienbare tijd weer een Formule 1 Grand Prix in Nederland te organiseren serieus wordt onderzocht. Prins Bernhard van Oranje werd begin 2016 officieel eigenaar van het circuit. De racende prins vond dat de mogelijkheden van het circuit niet optimaal werden benut. “We willen de beleving en diversiteit laten terugkeren op het circuit, met een mogelijke Formule 1 Grand Prix als slagroom op de taart. “Dat zou in de komende drie jaar al kunnen”, zegt Kleve. Wat verandert er de komende jaren allemaal op Zandvoort?

De achtergrond van de nieuwe directeur sluit goed aan bij de plannen. Voor hij in Zandvoort aan de slag ging, was Kleve directeur van Bobbejaanland en hij begon zijn carrière bij amusementsbedrijf Disney. “De rode draad is klantbeleving, hoe kun je vanuit klantperspectief de beleving prikkelen”, zegt hij. “Ik had geen specifieke affiniteit met de autosport, maar ik ben er vanaf de eerste week dat ik hier rondloop mee besmet.” 

XL9CircuitZandvoort-1Autosport en andere evenementen
Wat gaat er de komende tijd allemaal veranderen op Zandvoort om het potentieel volledig te benutten? Kleve verdeelt de activiteiten op het circuit in vier categorieën: de Formule 1, competitieve racerij zoals de DTM en de ADAC Masters, lifestyle-evenementen met een autosporttintje zoals Italia a Zandvoort en tot slot evenementen waarbij andere sporten centraal staan, zoals bijvoorbeeld triatlon. 

“In die vier categorieën zoeken we naar beleving. Als Max Verstappen naar Nederland komt met Red Bull, gebeurt dat bij ons op het circuit. Daarnaast hebben we de Historic Grand Prix Zandvoort, waarbij het gaat om de Formule 1 en haar geschiedenis”, aldus Kleve. “Verder zijn we in gesprek met de XTerra om de World Tour te organiseren. Je moet dan denken aan zwemmen in de branding, rennen en moutainbiken over het zand en door de duinen, en quick changes op het circuit.”

“Het is de eerste vraag die mij altijd weer wordt gesteld”, zegt Kleve: “Wanneer komt de Formule 1 terug op Zandvoort?”

Formule 1
Hoewel er veel mensen afkomen op alle andere activiteiten, blijft Zandvoort toch hoofdzakelijk een autoracecircuit. En het walhalla van de internationale autosport is de Formule 1. “Het is de eerste vraag die mij altijd weer wordt gesteld”, zegt Kleve: “Wanneer komt de Formule 1 terug op Zandvoort?” In januari organiseerde het Britse Sky Sports een internetenquête over plaatsten waar een nieuwe Formule 1 Grand Prix zou moeten worden georganiseerd. Zandvoort stond bovenaan. “Apetrots”, was Kleve. “Ik ben de afgelopen maanden bij veel circuits langs geweest en ik heb veel met coureurs en monteurs gepraat. Allemaal vinden zij Zandvoort een mooie baan, een old school circuit met veel uitdagingen omdat er reliëf in zit.” 

XL9CircuitZandvoort-2Hoe serieus is de mogelijkheid dat de Formule 1 daadwerkelijk terugkeert en wat moet daarvoor allemaal gebeuren?

“We werken op dit moment samen met de gemeente aan een impactstudie. De Formule 1 kost heel veel geld, dat kunnen wij als circuit niet alleen. Uiteindelijk hebben we niet alleen de gemeente nodig maar ook de provincie, de nationale overheid, het bedrijfsleven, kortom de BV Nederland als geheel. Natuurlijk is de Max-factor daarbij enorm belangrijk. Als je ziet hoeveel Nederlanders er vorig jaar naar Spa gingen om naar Max te kijken. Hij geeft de plannen voor een Formule 1 op Zandvoort een extra boost, maar ook de autosport in zijn geheel in Nederland. De kartbanen profiteren er bijvoorbeeld ook van.” 

Aanpassingen
Is het circuit in Zandvoort eigenlijk nog wel geschikt voor een Formule 1 Grand Prix? “Dat is altijd de tweede vraag: joh, dat kan Zandvoort logistiek toch helemaal niet aan? Onzin. Als één circuit het aankan, zijn wij het wel. We hebben een treinstation op driehonderd meter van de ingang. Vorig jaar toen max Verstappen hier was, kwamen er honderdduizend mensen en dat is allemaal soepel verlopen. Natuurlijk is logistiek een aandachtspunt, maar we kunnen het zeker aan.” 

"In oktober wordt ook de paddock volledig vernieuwd, dus dan is de hele baan voorzien van een nieuwe laag"

Op het gebied van veiligheidseisen voor de Formule 1-race zelf, is Zandvoort bezig met zware investeringen. “We hebben zojuist de ene helft van het circuit van nieuw asfalt voorzien en in april volgt de tweede helft. In oktober wordt ook de paddock volledig vernieuwd, dus dan is de hele baan voorzien van een nieuwe laag. Natuurlijk zijn er voor de Formule 1 nog aanvullende veiligheidseisen, maar dat is te overzien. Er wordt te vaak gedacht in hindernissen en te weinig in mogelijkheden. We werken op alle fronten hard aan een upgrade van het hele circuit, van vip-boxen in de pitstraat tot een restaurant bij de Tarzanbocht, een nieuwe logo, een nieuwe entree. Kortom maken spectaculaire stappen.”

Voor meer informatie: Circuit Park Zandvoort

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst