Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Dirk Kuyt Foundation organiseert voor het eerst Kampioenendag

door: Thomas van Zijl | 2 maart 2017 

Begin mei hoopt Dirk Kuyt met Feyenoord de landstitel te vieren en een kleine maand later komt een andere droom van de aanvaller uit. Op 3 juni organiseert hij met zijn Foundation voor het eerst de ‘Kampioenendag’, een nationaal sportevenement voor mensen met en zonder beperking. Die dag wordt mede mogelijk gemaakt door een donatie van 135.000 euro van de VriendenLoterij. 

Dirk Kuyt en Saskia Hölscher - medewerker Algemene Zaken van de Dirk Kuyt Foundation - dachten tijdens een evenement op sportcentrum Papendal een afspraak te hebben met een cameraploeg van het programma Koffietijd, toen plotseling ambassadeur Irene Moors van de VriendenLoterij opdook. In haar handen een grote cheque met daarop het bedrag van 135.000 euro. 

XL7Kampioenendag-1Aanvraag gehonoreerd
De actie overrompelde Hölscher, maar als een totale surprise kwam het niet. In het voorjaar van vorig jaar diende de Foundation als beneficiant van de VriendenLoterij een aanvraag in voor een extra project. Afgelopen zomer hoorde Hölscher dat de ‘Kampioenenendag’ nog in de race was voor financiering en dat er gewerkt kon worden aan een definitief plan. 

“Eerlijk gezegd had ik gedacht dat we pas tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala zouden horen of we inderdaad het geld zouden ontvangen. Dat we het nu via deze verrassingsactie te weten kwamen is geweldig nieuws.” 

"Zelf doen zorgt vaak voor de meeste waardering. Ga maar eens handbiken. Als je dat echt fanatiek doet, zitten je handen na een paar honderd meter onder de blaren"

Verdiend podium
De 135.000 euro van de VriendenLoterij is voldoende om op 3 juni groots uit te pakken. De Dirk Kuyt Foundation ondersteunt al sinds 2005 organisaties en stichtingen die lokaal evenementen voor sporters met een beperking opzetten. Deze keer neemt het zelf de organisatie in handen. Vanwege de financiële injectie is het mogelijk om deelnemers echt het podium te bieden dat ze verdienen. Hölscher: 

“Er zullen verschillende NK’s gehouden worden. Dat zijn normaal gesproken toernooien die weinig aandacht opleveren. Wij gaan ervoor zorgen dat het aan faciliteiten en publieke belangstelling niet zal ontbreken op de velden van Quick Boys.” De ‘Kampioenendag’ is er niet alleen voor sporters met een beperking, ook mensen zonder handicap zijn van harte welkom om de sport te ervaren. “Zelf doen zorgt uiteindelijk vaak voor de meeste waardering”, zegt Hölscher. “Ga maar eens handbiken. Als je dat echt fanatiek doet, zitten je handen na een paar honderd meter onder de blaren.” 

XL7Kampioenendag-2Zoeken naar partners
Er zal tijdens de ‘Kampioenendag’ alle ruimte zijn om zelf te sporten, maar even belangrijk is wat er buiten de lijnen gebeurt. Kuyt en zijn team zetten vol in op het businessgedeelte, bedoeld om bedrijven kennis te laten maken met sport voor mensen met een beperking. Bonden zijn van goede wil om een impuls te geven, maar vanwege bijvoorbeeld speciaal materiaal is dat niet zelden een forse kostenpost. De Dirk Kuyt Foundation werkt samen met negen sportbonden die de intentie hebben uitgesproken aangepast sporten verder op de kaart te zetten, maar zij zijn daarbij wel op zoek naar mogelijke partners. 

“Bij bedrijven is er op dit vlak nog veel onwetendheid. Wij nodigen hen voor het businessgedeelte van de ‘Kampioenendag’ uit om met elkaar, bonden en sportmarketeers in gesprek te gaan over wat er allemaal mogelijk is.” 

“Kampioen worden met Feyenoord is heel belangrijk voor Dirk Kuyt, maar de ‘Kampioenendag’ is ook al heel lang een droom van hem"

Betrokken
Uiteraard is ook Dirk Kuyt zelf van de partij. Al vroeg in zijn carrière realiseerde de Feyenoord-aanvaller zich dat hij iets iets terug wilde doen voor de maatschappij. Zijn doel: iedereen laten ervaren hoe leuk sporten is, ook als dat vanwege een beperking niet altijd vanzelfsprekend lijkt. Kuyt is, ondanks buitenlandse avonturen, altijd zeer betrokken geweest bij zijn Foundation. Nu hij sinds 2015 terug is in Rotterdam laat hij zijn gezicht nog vaker zien. Hölscher: “Kampioen worden met Feyenoord is heel belangrijk, maar de ‘Kampioenendag’ is ook al heel lang een droom van hem.” 

Zonder steun van de VriendenLoterij was die nooit in deze vorm van de grond gekomen, maar nu het evenement goed en wel een feit is hoopt Hölscher er een terugkerende traditie van te maken. “Het is toekomstmuziek en eigenlijk durf ik het niet hardop te zeggen nog voordat de eerste editie heeft plaatsgevonden, maar het is wel iets waar de sport behoefte aan heeft en waar ik hard voor wil werken.” 

Voor meer informatie: www.dirkkuytfoundation.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst