Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nederlandse bond voor Obstacle Course Racing groeit snel

door: Marc Hoeben | 9 februari 2017

Voor een enkeling is het topsport, voor de meesten een mooie manier om eens gek te doen. In 2012 waaide Obstacle Course Racing - plastisch gezegd het lopen van een soort stormbaan over een modderig parcours - van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten over naar Nederland en sinds die tijd wordt het ook hier nog elk jaar populairder. De in het voorjaar van 2015 opgerichte bond OCRA Nederland probeert die ontwikkeling inmiddels in goede banen te leiden.

XL5OCRA-1Drewes Tebbes was altijd verslingerd aan American Football. Hij speelde het zelf en was jarenlang bestuurslid verenigingszaken en technische zaken bij Lightning Leiden. Inmiddels is hij de jonge, 28-jarige voorzitter van OCRA (Obstacle Course Racing Association) Nederland. “In 2013 liep ik zelf mijn eerste obstacle race. Ik vond het leuk genoeg om er nog eentje te doen en zo langzamerhand ben ik er verslaafd aan geraakt.”

Naamsbekendheid
In juli vorig jaar werd hij voorzitter ad interim, sinds vorige maand is dat omgezet in een definitieve benoeming. Zijn nieuw functie plaatst Tebbes voor een mooie uitdaging bij een bond die nog een beetje in de kinderschoenen staat. “We zijn op 25 maart 2015 gestart met de bond, in 2016 zijn we gegroeid van zo’n driehonderd naar zeshonderd leden en hebben we steeds meer naamsbekendheid gekregen. We hebben nu een meerjarenbeleidsplan tot 2019, het is de bedoeling dat we eind dit jaar een ledenaantal van duizend aantikken. Een jaar later moet het dan weer tweeduizend zijn en zo verder. Tegelijk is het de bedoeling dat we ons als kenniscentrum gaan ontwikkelen en dat we met een keurmerk komen.”

Met het keurmerk is een belangrijk ‘dingetje’ genoemd. Inmiddels doen naar schatting duizenden mensen jaarlijks in de Benelux mee aan zo’n driehonderd evenementen, waarvan circa 180 in Nederland. 

"We zijn bezig met het ontwikkelen van een keurmerk en we hopen daarmee in 2019 naar buiten te komen"

“Wij werpen ons graag op als belangenbehartiger van de deelnemers en in hun belang is het dat obstacle races aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dan heb je het vooral over de veiligheid van de obstakels en het parcours. Je moet je voorstellen dat de obstakels eigenlijk een soort uit de kluiten gewassen speeltoestellen zijn. Ze vallen ook onder de regelgeving van de speeltoestellen. Wij kijken of ze stevig genoeg zijn en adviseren daarin. Het heet bewust nog een advies. Maar we zijn bezig met het ontwikkelen van een keurmerk en we hopen daarmee in 2019 naar buiten te komen.”

Veiligheidscheck
OCRA Nederland doet een veiligheidscheck, levert daarnaast officials, biedt leden een verzekering tegen ongevallen en helpt organisaties bij het verkrijgen van de benodigde gemeentelijke vergunningen. De bond is in eerste instantie dienstverlenend en gesprekspartner van de tientallen commerciële partijen die evenementen in ons land organiseren.

"Voor vijf tot tien procent van de deelnemers gaat het om het neerzetten van een toptijd, voor de rest draait het vooral om plezier"

De historie van Obstacle Course Racing gaat terug tot 1987, naar de Britse militair Billy Wilson, luisterend naar de bijnaam ‘Mister Mouse’. Hij bedacht een vijftien kilometer lange stormbaan als training, onder de naam ‘Tough Guy’. Het idee werd door Harvard-student Dean Wilson, trainend voor de triatlon en marathon, meegenomen naar de Verenigde Staten, waar inmiddels de bekendste en meeste uitdagende serie wedstrijden in het kader van ‘Tough Mudder’ – met als één van de sponsors het Amerikaanse leger - jaarlijks wordt gehouden. Tebbes: 

“De meeste wedstrijden zijn op zaterdag en zondag. Je start in vijf of zes groepen, zogeheten ‘waves.’ Dit om te voorkomen dat er opstoppingen bij de hindernissen komen. Je hebt korte runs, over drie of vier kilometer. Maar sommige wedstrijden gaan over afstanden van negentien tot zelfs veertig kilometer. Voor vijf tot tien procent van de deelnemers gaat het om het neerzetten van een toptijd, voor de rest draait het vooral om plezier en is het meer de uitdaging om  met een groep vrienden een reeks obstakels te overwinnen.”

XL5OCRA-2Bij obstakels controleren officials of deze door wedstrijddeelnemers op de correcte wijze worden genomen. Deelnemers krijgen een chip om hun tijd te registreren. Ook dragen wedstrijddeelnemers een bandje. Wie een obstakel niet op de juiste manier neemt, moet het bandje laten doorknippen.

Serieus
Tebbes ziet bij wedstrijden vaak genoeg vriendengroepen voorbijkomen. De sport heeft een behoorlijk ludiek karakter door de moddertaferelen, toch probeert de bond - die als thuisbasis Flevonice in Biddinghuizen heeft en daar opleidingen voor officials verzorgt - het steeds iets serieuzer handen en voeten te geven. “Zo willen we bijvoorbeeld volgend jaar zelf de eerste Nederlandse kampioenschappen gaan organiseren.”

Nederland kende al een survivalbond - met ex-judoka Mark Huizinga als drijvende kracht - en ook survivalruns. Tebbes denkt wel dat een samensmelting mogelijk zal zijn maar denkt niet dat dat binnenkort zal gebeuren. “Survival is meer een technische variant en is vooral populair in Nederland. OCR is wereldwijd, wij spreken een breder publiek aan.”

“We zijn nog niet aangesloten bij NOC*NSF. Wij voldoen inmiddels wel aan bijna alle eisen en willen in 2018 het officiële verzoek indienen”

Aansluiting bij olympische beweging en NOC*NSF
In OCR worden ook EK’s en WK’s georganiseerd. Van 30 juni tot en met 2 juli is het tweede EK in Biddinghuizen. Het WK is in oktober in Canada. Als groter geheel probeert de sport aansluiting te vinden bij de olympische beweging. “In Tokio 2020 is het hopelijk onderdeel van de moderne vijfkamp en in 2024 zien we het graag als demonstratiesport op de Spelen.” OCRA Nederland werkt ondertussen aan een eigen traject. “We zijn nog niet aangesloten bij NOC*NSF. Daarvoor moet je als bond eerst drie jaar bestaan. Maar wij voldoen inmiddels aan bijna alle eisen en willen in 2018 het officiële verzoek indienen.”

Voor meer informatie: www.ocra.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst