Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Trainingsprogramma 'Via Vierdaagse' loopt moeiteloos vol

door: Marc Hoeben | 26 januari 2017

Veel mensen hebben het nog op hun ‘bucketlist’ staan. De debutanten blijven komen bij de Nijmeegse Vierdaagse en zo zien de Koninklijke Wandel Bond Nederland en de Stichting De 4daagse het graag. Sinds 2009 bestaat met succes speciaal voor die groep het trainings- en begeleidingsprogramma 'Via Vierdaagse'. In het kader daarvan beginnen binnenkort - vanaf 29 januari - weer de startbijeenkomsten als kick-off van de voorbereiding op de Vierdaagse van komende zomer tussen 18 en 21 juli.

XL3ViaVierdaagse-1Via Vierdaagse bleek acht jaar terug meteen een schot in de roos. De KWBN en de Stichting De 4daagse hadden destijds de belangstelling ingeschat en reserveerden 1500 plekken voor debutanten die aan het programma wilden deelnemen. In enkele dagen was het maximum bereikt. En via metingen bleek het percentage uitvallers in die groep onder de 27 procent te liggen.

“Het was toen meteen al een succes”, zegt Sil Sanders, projectleider namens de KWBN voor Via Vierdaagse. “En wij zijn nog steeds heel tevreden. Het uitvalpercentage is steeds blijven dalen met 2,5 tot 3 procentpunt. In 2013 lag het op 11 procent, in 2015 op 8,7 procent. Dat betekent dat er op een groep van 1500 mensen slechts 130 uitvallen. Dat is heel netjes.”

Extreem heet weer
Bij de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, zoals de Vierdaagse officieel heet, werd vorig jaar wel even met de dalende trend gebroken. “Het was de honderdste editie en om die reden had Stichting De 4daagse het aantal deelnemers aan het programma met tien procent opgehoogd. Het percentage uitvallers onder de mensen van Via Vierdaagse was dertien procent en bij de overige debutanten zestien procent. Dat zal met de grotere hoeveelheid deelnemers op het parcours te maken hebben gehad, in combinatie met het extreem hete weer. De temperaturen waren echt uitzonderlijk hoog.”

Wie het volbrengen van de route na al die jaren vol verhalen over spierpijn en blaren nog onderschat, kan van een koude kermis thuiskomen

Voor de editie van dit jaar gaat Via Vierdaagse weer terug naar het vertrouwde aantal plekken van 1500. “De inschrijving is net weer geopend”, vertelt Sanders. “In korte tijd hebben zich al ruim 1200 mensen gemeld. Tot nu toe hebben we nog elk jaar het maximum bereikt.”

Veel trainen
Bij de Vierdaagse is de keuze van de reglementaire afstanden (dertig, veertig of vijftig kilometer) gekoppeld aan de leeftijd. Wie het volbrengen van de route na al die jaren vol verhalen over spierpijn en blaren nog onderschat, kan van een koude kermis thuiskomen. Sanders: 

“Neem de vijftig kilometer. Daar moet je echt op trainen, zeker tussen de vijf- en zeshonderd kilometer in de periode voorafgaand aan de Vierdaagse. Het is helemaal niet gek om een half jaar van tevoren te beginnen en het dan op te bouwen. Je kunt doordeweeks enkele keren tien tot twintig kilometer wandelen en dan in het weekeinde uitbouwen naar dertig kilometer. Bij Via Vierdaagse krijg je de mogelijkheid om online een trainingsschema per afstand te volgen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.”

XL3ViaVierdaagse-2Verzekerd van startbewijs
De KWBN werkt voor Via Vierdaagse samen met Stichting De 4daagse, met Vitalinq voor het online platform, met een heel begeleidingsteam met onder anderen een podoloog en ervaren deelnemers, met de Rode Kruis Bloesemtocht als voorbereiding op het grote werk, met Albron voor de horeca en met 'Hi-Tec'-kleding. Aan de Vierdaagse zelf zijn deelnemers 64 euro kwijt voor de inschrijving. Bij Via Vierdaagse komt hier een bedrag van 130 euro bovenop. “Het heeft onder andere als voordeel dat je verzekerd bent van een startbewijs. Dat is anders lang niet altijd het geval. Er wordt nog elk jaar geloot.”

Een gegarandeerd startbewijs is natuurlijk niet het enige voordeel van Via Vierdaagse. “Je kunt gratis deelnemen aan de Rode Kruis Bloesemtocht bij Geldermalsen in april. Verder zijn er vanaf 29 januari tot en met het tweede weekeinde van maart achttien startbijeenkomsten door het hele land heen. Dat is echt de kick-off van Via Vierdaagse en krijg je uitleg over het programma zelf. Je volgt een buitentraining van een professionele wandeltrainer. Daarnaast zijn er nog regionale trainingen van gediplomeerde trainers in de periode tussen maart en juni. Bovendien kunnen deelnemers tijdens de Vierdaagse vier dagen terecht bij de KWBN-rustpost. Ze ontvangen onder andere eten en drinken, kunnen naar het Rode Kruis en het is mogelijk om gemasseerd te worden.”

“We hebben nu een inschrijving van iemand van dertien jaar. Hartstikke leuk. We willen er voor iedereen zijn. Wandelen is een laagdrempelige sport"

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan Via Vierdaagse, weet Sanders, is 43 jaar en zestig procent is vrouw. Maar met Via Vierdaagse wordt niet op een specifieke doelgroep gemikt. “We hebben nu een inschrijving van iemand van dertien jaar. Hartstikke leuk. We willen er voor iedereen zijn. Wandelen is een laagdrempelige sport. We zijn nu actief op Twitter, maar blijven op zoek naar online mogelijkheden om elke doelgroep snel te kunnen bereiken.”

Voor meer informatie: www.viavierdaagse.nl

« terug

Reacties: 1

Clemens Vollebergh
01-02-2017

Prima om deelnemers aan de Vierdaagse voor te bereiden op deze tocht. Ik heb ooit verslag gedaan van zo'n Via Vierdaagse. Ik herinner me een oudere dame die in de laatste wandeltraining op het bankje ging zitten, terwijl de anderen nog een stuk doorwandelden. Ze kon dit echt niet meer opbrengen... maar wilde toch aan de Vierdaagse meedoen. Ik heb haar nadien niet gesproken, maar denk dat dit een debâcle is geweest.

Vraag: loopt Via Vierdaagse moeiteloos vol omdat deelnemers zich goed willen voorbereiden of omdat ze verzekerd willen zijn van deelname?

Trainingsinhoud: alleen maar wandelen in voorbereiding op de Vierdaagse (belasting laten toenemen) garandeert niet dat men de Vierdaagse beter doorkomt. Daarvoor moet er geïnvesteerd worden in het verbeteren van de voorwaarden waaronder een Vierdaagse kan worden volbracht. De belastbaarheid moet omhoog: immers de meeste mensen hebben een zittend beroep, zijn stijf in de gewrichten en missen de kracht om stil te staan, laat staan om te wandelen. Daarom moet de mobiliteit van gewrichten en flexibiliteit van spieren worden aangepakt. Daarnaast moeten deelnemers tweemaal per week een krachtprogramma uitvoeren. Let wel niet in, op of aan een apparaat maar met vrije gewichten. Kiezen voor grote weerstand en oefeningen in de beweegketen. De kracht van de romp dient te worden verbeterd (houdingsspieren), zodat snel en krachtig bewogen kan worden. Immers: elke beweging wordt vanuit de romp geïnitieerd. Deze krachtsessies dienen van hoge intensiteit te zijn, zodat ook echt de dieper gelegen spieren en pezen rondom gewrichten en tegen de ruggengraat aan, bereikt worden. Het gaat niet om veel herhalingen, maar kwaliteit van de uitvoering. Hiervoor moeten begeleiders verstand van zaken krijgen.

Voor mensen die 'alleen maar de Vierdaagse' willen lopen lijkt dit ver van het bed, het is een andere dan traditionele benadering en vraagt dus een andere mindset: niet zoveel mogelijk kilometers maken in de voorbereiding, maar de optimale voorwaarden scheppen waaronder verantwoord kan worden gewandeld. Uiteindelijk leidt het verbeteren van de mobiliteit en vergroten van kracht tot een veel kleinere blessurekans en meer loopplezier. Deelnemers zijn beter geprepareerd, hoeven minder kilometers te wandelen in voorbereiding en doorstaan de 'beproeving' met groter gemak.

Wellicht een volgende 'stap' in het Via Vierdaagse aanbod?

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst