Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Twee nieuwe opleidingen van Eindhovens bureau Negen

door: Marc Hoeben | 19 januari 2017

Negen uit Eindhoven brengt jong en oud in beweging. In co-creatie maakt het nieuw beleid, voert het onderzoek uit en ontwikkelt het (lokale) beweeg- en sportconcepten. Het komt dit jaar met twee nieuwe opleidingen voor sportprofessionals ofwel spelbepalers. Eentje voor professionals in het sociale domein, een andere voor de (persoonlijke) ontwikkeling van buurtsportcoaches.

Daniëlle Remy en Roy Simons zijn de oprichters van Negen, dat de naam onder andere ontleent aan het oprichtingsjaar 2009. “Op die simpele manier is het wel een beetje begonnen”, vertelt Remy. “Maar we wilden ook graag dat mensen de vraag over de herkomst van de naam zouden stellen. Het cijfer 9 is in de sport een mooi cijfer. Denk aan de spits in voetbal, die zorgt voor de doelpunten. Het wil ook zeggen dat we de lat hoog leggen, omdat we denken een 9 te zijn. Maar dat we ook nog ruimte voor verbetering zien, omdat we naar een 10 streven.”

XL2Negen-1Sport dichter bij de mensen
Negen zegt dat het als missie heeft ‘sport dichter bij de mensen te brengen.’ “We spelen een spelbepalende rol tussen gemeente en gemeenschap. Daar zijn we heel erg mee vertrouwd, daar hebben we enorm veel kennis in opgedaan. Maar we hebben ook gemerkt dat we met steeds meer andere partners te maken krijgen, buiten het gemeentehuis om. Denk aan scholen, aan zorgverleners, verenigingen, noem maar op.”

"We creëren nieuwe beweegconcepten zoals ‘Molenwaard Actief’ of ‘Gennep doet mee’. Dan voeren we het hele project uit, leveren we de buurtsportcoaches en verzorgen we de marketing en communicatie"

Volgend jaar viert Negen, gevestigd in het SX-gebouw in Eindhoven, op geheel eigen wijze een ‘jubileumfeestje.’ “Want dan bestaan we negen jaar. Dan willen we graag uitpakken en daarvoor zijn we aan het brainstormen.”

XL2Negen-2Negen heeft een creatieve tak (‘Negen creëert’), een uitvoerende tak (‘Negen realiseert’) en een tak die kijkt wat de inzet van beweegconcepten oplevert (‘Negen onderzoekt’).

“We noemen ons liever geen adviesbureau. We creëren nieuwe beweegconcepten zoals ‘Molenwaard Actief’ of ‘Gennep doet mee’. Dan zijn we in staat om het hele project uit te voeren, de buurtsportcoaches te leveren en de marketing en communicatie te verzorgen. En we kunnen ook kijken wat die inzet oplevert. Traditioneel gebeurt dat met effectmetingen. Wij zijn nu bezig met de ontwikkeling van onderzoek waarbij we ook naar andere dingen kijken, zoals het bereik van de inzet van sociale media en de verhoging van het levensgeluk.”

Ontwikkelingsgedachte
Naast de drie genoemde takken heeft het bureau de tak ‘Negen ontwikkelt.’ “We geloven sterk in ontwikkeling en hielden ons al veel bezig met inspiratiedagen, workshops en kennissessies.” Vanuit de ontwikkelingsgedachte komt het dit jaar tot twee nieuwe opleidingen: ‘Creatief in het sociaal domein’ en ‘Ondernemen als sportprofessional.’ 

“We hebben ooit samengewerkt met de Bestuursacademie en gaven lokale cursussen voor bijvoorbeeld buurtsportcoaches. Het is nu in een ander jasje gegoten. We willen het meer laten zijn dan alleen een opleidingsmoment op zich. Het is de bedoeling dat het blijvend is, dat je op deze manier ook een netwerk weet op te bouwen. We willen niet zozeer met de overdracht van vakinhoudelijke kennis onderscheidend zijn, als wel met het werken aan competenties. Zoals: hoe ontwikkel ik een visie? Hoe doe ik dat samen met anderen? Hoe kan ik de ander overtuigen? Hoe kan ik digitale media inzetten?”

De eerste opleiding noemt Remy ‘meer strategisch’ en heeft vooral beleidsmedewerkers en programmaregisseurs als doelgroep. Het gaat om een vijfdaags programma in ’t Slot in Zeist, te beginnen op 9 maart, voor een bedrag van 2.195 euro. “Het zit op hbo/wo-niveau, we werken  met diverse professionele docenten onder wie Peter Sprenger, die naast NeVoBo-voorzitter directeur van Techonomy is en alles weet over digitale strategieën en smartdata.”

"De tweede opleiding is deels inhoudelijk, deels gaat het om delen van kennis, het zoeken van een netwerk en de vraag wat je met digitale media kunt"

De tweede opleiding start op 23 februari in Eindhoven, met als hoofdlocatie het SX-gebouw, en telt tien bijeenkomsten op mbo+/hbo-niveau. “Die is bedoeld voor de sportprofessionals zoals buurtsportcoaches, combinatiefuncties en verenigingsmanagers. Het is deels inhoudelijk, deels gaat het om delen van kennis, het zoeken van een netwerk en de vraag wat je met digitale media kunt. Dit is echt voor de doeners uit de praktijk.”

Verhaal vertellen
Een project van de grond trekken is één, maar iedereen daarbij meekrijgen is een tweede, weet Remy. “We merken dat er voor deze zaken veel belangstelling is. Het komt er tegenwoordig overal op aan dat je je verhaal goed kunt vertellen, dat je kunt verbinden en plannen. Daarvoor zijn deze opleidingen bedoeld.”

Voor de opleidingen is het nog mogelijk in te schrijven. Bij de eerste opleiding zijn nog tien plekken beschikbaar, bij de tweede is er nog ruimte voor een vijftiental mensen.

Voor meer informatie: www.negen.nl of www.spelbepalers.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst