Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Kleding om rugpijn bij roeiers tegen te gaan

door: Thomas van Zijl | 27 oktober 2016

Voor veel fanatieke roeiers is het een helaas bekend verschijnsel: pijn in de lage onderrug. Mathijs Hofmijster, lector Innovatie in Sportprestatie aan de Hogeschool van Amsterdam en bewegingswetenschapper van de Vrije Universiteit, wil testen of slimme corrigerende kleding de klachten kan verminderen. Hij won met dit idee een aanmoedigingsprijs van tienduizend euro, uitgereikt door het programma Sportinnovator.
 
XL36-Roeipijn-MathijsHofmijsterSportinnovator had voor het meest innovatieve idee een prijs van vijftigduizend euro in het vooruitzicht gesteld. De inzendingen overziend werd besloten dat bedrag niet ten gunste te laten komen aan één plan, maar het te verdelen onder verschillende veelbelovende ideeën. Hofmijster is blij met de financiële stimulans.

“Wij hebben een plan ingediend en geformuleerd dat uitging van die vijftigduizend euro. Dat betekent dat we het niet kunnen uitvoeren zoals van tevoren bedacht, maar het is met een beetje puzzelen zeker genoeg voor een goed begin.” Sportinnovator onderscheidt twee categorieën: projecten die geld behoeven om een prototype te maken of een pilot uit te voeren en ideeën die al een fase verder zijn maar een laatste zetje in de rug nodig hebben om de markt te bereiken. Het project van Hofmijster valt in de eerste categorie.

Mate van flexie
Toch staat ook Hofmijster niet helemaal aan het begin van wat iets moois zou kunnen worden. Er is al onderzoek verricht, uitgevoerd door zijn oud-student en toproeister Kirsten Wielaard, dat een relatie aan het licht brengt tussen de houding van roeiers en het optreden van pijn in de lage rug. Het gaat daarbij niet om een enkeling: één op de drie fanatieke roeiers moet vanwege klachten wel eens een training of zelfs wedstrijd laten schieten. Wat de precieze oorzaak is van die pijn is nog niet met zekerheid te zeggen, maar het is waarschijnlijk dat die verband houdt met de mate van flexie, oftewel buiging van de rug.

"Onze doestelling is op de eerste plaats het terugdringen van het aantal blessures"

“Wij willen kleding ontwikkelen die deze houding helpt te corrigeren en tegelijkertijd zoveel mogelijk ondersteuning biedt aan de rug. Uiteraard zonder dat het geheel ten koste gaat van de prestatie, maar onze doestelling is op de eerste plaats het terugdringen van het aantal blessures.”

Geen garantie op succes
Hofmijster vindt met die missie een bondgenoot in kledingfabrikant Lorini. Deze officiële partner van roeibond KNRB is vanaf het begin betrokken bij het project. “Ze willen zich heel duidelijk op het innovatieve vlak profileren en dit is een uitgelezen kans om daarmee aan de slag te gaan. Zijn gaan zich er vol voor inzetten.” Desalniettemin is er geen garantie dat nieuwe slimmere kleding daadwerkelijk een verschil gaat maken en rugklachten kan bestrijden. Een risico dat erbij hoort, vindt Hofmijster. Er wordt nu niet voor niets gewerkt aan een eerste prototype, de effecten van de kleding moeten nog blijken.

“Het zou best kunnen dat het slechts een deel van de oplossing is. Een multidisciplinaire aanpak waarbij gekeken wordt naar bijvoorbeeld houding, intensiteit en materiaal levert uiteindelijk de meeste informatie en resultaten op.”

XL36-Roeipijn-2De tienduizend euro die momenteel beschikbaar is, is niet toereikend om het project nu zo groots op te zetten. Wel krijgt oud-student en –toproeister Wielaard de kans om onder begeleiding van Hofmijster haar onderzoek voort te zetten en zich in het bijzonder te gaan richten op kleding. Voor het realiseren van een prototype zal de lector van de HvA nu al betrokken partners als de KNRB en Lorini wellicht om extra inzet moeten vragen.

"In de wielrennerij is een bike-fitting voor de juiste persoonlijke houding de normaalste zaak van de wereld. Row-fitting bestaat nog niet"

“De wil om hier iets van te maken is zeker aanwezig. Dat Sportinnovator hier de toegevoegde waarde ook van inziet onderstreept dat we op de goede weg zijn.” Als de eerste resultaten perspectief bieden, staat de roeiwereld wellicht nog veel meer te wachten. “In de wielrennerij is een bike-fitting voor de juiste persoonlijke houding de normaalste zaak van de wereld. Row-fitting bestaat nog niet, maar in de toekomst zou het er best van kunnen komen.”

« terug

Reacties: 1

Clemens Vollebergh
21-10-2017

Ook in vakblad Sportgericht, dat zojuist op de deurmat valt, een uitgebreid artikel over 'houdingsregulerend roeipak'.  Wat mij opvalt is de kreet dat de onderzoekers het aantal blessures wil terugbrengen... en daarbij de oplossing extern zoekt: er moet een pak komen dat de houding reguleert en zo rugklachten voorkomt.

Prima dat hier aandacht voor is, maar wees eerlijk en zeg dat de grootste blessurepreventie in het verberen van de belastbaarheid van de atleet zit. Daar schort het vaak aan. Sporters en trainers willen het vaak optimaal hebben in de uren dat ze trainen en wedstrijden doen, maar het gaat om wat ze in de overige tijd doen. Kijk bijvoorbeeld eens hoe de gemiddelde sporter op een stoel ligt en je weet dat zijn spieren niet in balans (kunnen) zijn. In de training wordt teveel specifiek belast, zonder dat de belastbaarheid van de rompspieren verhoogd wordt. Ik ben een voorstander van specifiek belasten maar wel op basis van een toereikende belastbaarheid.

Ik lees in de artikelen wel iets over flexie en mobiliteit; het begrip kracht (in de betekenis van stabiliteit) zie ik nergens terug. Het wordt zelfs niet genoemd. De onderzoekers doen net alsof er geen inputkant is, alleen een outputkant en dat zij er zijn om hulpmiddelen te bedenken die dat doen wat de roeier of wielrenner niet kan. Het is evident wanneer de juiste vorm van krachttraining structureel onderdeel is van het wekelijks roei- of wielrenprogramma, dit de fysieke (en mentale) belastbaarheid vergroot en het aantal lage rugklachten vermindert. Dat noemen we voorwaardescheppende training, al het andere is functievragen... en je kunt niet oneindig functievragen wanneer je die voorwaarden niet verbetert.

Annemiek van Vleuten hoor ik na haar vierde plaats ook zeggen dat ze niet goed door de plaatsingsronden komt: omdat ze de kracht mist. Bauke Mollema heeft niet alleen 'een karakteristieke manier van fietsen heuvelop' (zoals journalisten ons graag doen geloven) maar mist rompstabiliteit.

Dus de beste blessurepreventie is kracht en mobiliteit meer en structureel plek geven in het wekelijks trainingsprogramma. Die kracht moet explosief zijn, uit meerdere oefeningen bestaan waarbij bewogen wordt in de gehele beweegketen, met vrije gewichten worden uitgevoerd en niet langer dan 30' duren (je moet van kracht beslist geen duursport maken, ook al hebben inspanningsfysiologen het voortdurend over duurkracht). Twee tot maximaal drie keer per week. Halters en kettlebells zijn hiervoor de meest aangewezen hulpmiddelen. Denk ook eens aan de farmer walk: bijzonder goed voor het spierkorset en de spieren rondom de ruggengraat.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst