Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Basketbalclubs krijgen beheer van Utrechtse sporthal

door: Marc Hoeben | 29 september 2016

Misschien wordt het wel de trend voor de komende jaren. De gemeente Utrecht neemt in elk geval momenteel de proef op de som met het zelfbeheer van de sporthal in de wijk Lunetten door een basketbalstichting van twee clubs. Op vrijdag 23 september was de officiële opening, maar eigenlijk was de pilot al op 1 september gestart.

XL33ZelfbeheerSporthalPaulJansenBega nou niet de vergissing de stap tot zelfbeheer van een sporthal als een uitvloeisel van een liberaal gedachtengoed te zien. Dan ben je bij Paulus Jansen, de Utrechtse SP-wethouder met sport en vastgoed in de portefeuille, toch echt aan het verkeerde adres. “Oh nee, dit heeft dus helemaal niks met een liberalisering van de markt te maken. En al helemaal niet met bezuinigen. Wat we willen bereiken is méér zeggenschap van de gebruikers over de sportaccommodaties.”

Optimale benutting accommodatie
Volgens Jansen leidde in de Domstad een optelsom van enkele factoren tot de huidige pilot met sporthal Lunetten aan de Zwarte Woud. “Bij de basketbalverenigingen was het een lang levende wens om zelf de beschikking te kunnen hebben over een hal, om zo meer financiële en sportieve mogelijkheden te hebben en te kunnen werken aan groei. Vanuit de gemeente kijken we altijd hoe dingen tot een optimale benutting van een accommodatie kunnen bijdragen. We waren al twee jaar bezig met een verkenning welke hal daarvoor geschikt zou zijn. We hebben in Utrecht zes of zeven sporthallen die qua schaal in aanmerking komen. Het is nu mooi om te kijken wat deze pilot oplevert.”

Amazone en Cangeroes zijn de basketbalclubs die de stichting hebben opgericht. Sporthal Lunetten heeft een grote zaal en een kleinere ruimte voor judo en dans. “We hebben wel gekeken naar maatwerk. Zo’n anderhalve kilometer verderop ligt sporthal Hoograven die vrijwel identiek is. Door deze constructie met de basketbalstichting moesten we wel kijken of andere verenigingen wilden opschuiven. Dat bleek uiteindelijk allemaal prima te regelen. De grote zaal in Lunetten wordt vanaf nu voor tachtig procent voor basketbal gebruikt en voor twintig procent voor buurtgebonden activiteiten.”

"De stichting mag slimmere afspraken met de scholen en andere gebruikers maken. Die ruimte heeft ze"

Jansen speelt zelf al meer dan dertig jaar badminton bij één van de bewuste buurtclubs, SVL, en was zich dus maar al te goed bewust dat de hal ook een functie voor Lunetten zelf moest houden. “En overdag zitten de scholen erin. Dat blijft ook zo. Maar het is wel zo dat de stichting als beheerder slimmere afspraken met de scholen en andere gebruikers mag maken. Die ruimte heeft ze.”

Betere exploitatie
Het zelfbeheer moet vele voordelen bieden. “We hopen natuurlijk dat de bezettingsgraad omhoog gaat. Tussen 16.00 en 18.00 uur zit traditioneel bij deze accommodaties altijd een gat. Hopelijk komt daar een invulling voor, dat zien we nu al gebeuren. We verwachten dat het tot een betere exploitatie van de horeca komt en dat het de vrijwilligers ook veel plezier zal opleveren als ze zelf verantwoordelijk zijn. Alles wat ze doen, komt ten goede van de club. En het mooie voor de basketbalclubs is ook dat ze meer te bieden hebben en daardoor meer nieuwe leden kunnen trekken.”

XL33ZelfbeheerSporthal-2

“Het is de bedoeling dat het uiteindelijk kostenneutraal is voor ons als gemeente. We hoeven er geen financieel voordeel bij te hebben"

Het gebouw blijft eigendom van de gemeente. “We blijven ook het groot onderhoud doen. We willen wel de kwaliteit van de accommodatie waarborgen.” De stichting betaalt een vast bedrag per jaar. “Het is de bedoeling dat het uiteindelijk kostenneutraal is voor ons als gemeente. We hoeven er geen financieel voordeel bij te hebben. Bij zo’n start als nu heb je natuurlijk wel te maken met wat frictiekosten. Er is een nieuwe vloer gekomen, speciaal voor basketbal. Die is deels door de gemeente en deels door de clubs gefinancierd. Er moest ook een tribune naar sporthal Hoograven worden verplaatst.”

Monitoren
Utrecht gaat de pilot monitoren. “We gaan geregeld om de tafel zitten, om te kijken of er knelpunten zijn. We zetten dit in als nu een pilot, met een evaluatieperiode van twee jaar. We moeten nog kijken wie we naast de gemeente naar het effect laten kijken. Ik kan me zo voorstellen dat we daarvoor gebruik maken van een objectieve beoordeling van het Mulier Instituut.”

Voor het zelfbeheer van sportaccommodaties heeft de gemeente Utrecht op verschillende plekken haar licht opgestoken. “We kijken ook naar de exploitatie van de zwembaden en daarvoor hebben we gesprekken gehad met een aantal andere gemeenten. Als deze pilot met sporthal Lunetten bevalt, kan het goed zijn dat er meer sporthallen en andere sportaccommodaties volgen. Maar het zal altijd gebeuren op basis van draagvlak, we gaan de sporters niets door de strot duwen.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst