Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Almere zet stevig in op meten van bewegingsvaardigheid

door: Marc Hoeben | 22 september 2016

Met één druk op de knop de meting in gang zetten en met één druk op de knop de meting beëindigen, waarna de data meteen verwerkt worden. In Almere is het zo ver, als het gaat om het bekijken van de essentiële motorische vaardigheden van kinderen in de leeftijd van de basisschool. De zogeheten MQ SchoolTest is verwerkt in een app en deze staat sinds vorige week kosteloos ter beschikking van leerkrachten in heel Flevoland.

De gemeente Almere tekende enige tijd terug een samenwerkingsovereenkomst met de ‘rechtenhouders’ van de test, sportmarketingbureau 2Basics en Athletic Skills Model (ASM) van René Wormhoudt. “We hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van de app en het achterliggende datasysteem,” zegt Martijn Postuma, manager Almere Kenniscentrum Talent. “Onze ambitie is om de beweegvaardigheid van de jeugd in Almere te vergroten. Deze app sluit mooi aan bij die ambitie.”

XL32-MQschooltest-1Meten van motorische vaardigheden
Het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) is een onderdeel van de gemeente. Het AKT is mede voortgekomen uit de ambitie om de beweegvaardigheid in Almere en de provincie Flevoland te vergroten. De MQ SchoolTest werd enkele jaren terug ontwikkeld door ASM in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Haagse Hogeschool. Het gaat om een bewegingsbaan waarin belangrijke motorische vaardigheden worden gemeten in tijd. De resultaten worden vervolgens vertaald naar drie categorieën: beweegtalenten, gemiddelde bewegers en kinderen met een beweegachterstand.

"Wij willen weten hoe het zit met de bewegingsvaardigheid. En ook, bijvoorbeeld: zitten er verschillen per wijk?"

“Bij ons is het echt een beleidsondersteunend instrument,” vertelt Postuma. “We willen het graag stevig inzetten en bieden het ook kosteloos aan bij scholen. Wij willen weten hoe het zit met de bewegingsvaardigheid. En ook, bijvoorbeeld: zitten er verschillen per wijk? Sommige scholen hebben twee keer per week een beweegmoment, andere minder. Dan is het interessant om te kijken of dit effect heeft en of er bijvoorbeeld verschil zit tussen verschillende scholen en verschillende schoolorganisaties."

"Deze test levert zulke informatie op, daarnaast krijg je ook specifiek een inzicht per kind. Wij hebben naschoolse programma’s voor elk niveau. Als je een zwakke beweger bent, kun je een remedial training volgen, in een kleine groep, in een veilige omgeving. Als talentvolle beweger kun je bijvoorbeeld doorstromen naar een plusprogramma en verder goed worden in bewegen, waar je ook weer profijt van hebt bij een bepaalde sport die je graag doet’. Zo zet de gemeente Almere in de ontwikkeling van ieder zijn talent.” Postuma benadrukt te zeggen dat de app niet leidend is. “Vergelijk het maar met de cito-toets. Die is ook ondersteunend. We werken in Almere al met een leerlingvolgsysteem dat een heel goed inzicht geeft.”

XL32-MQschooltest-2Gratis in Flevoland
De app is te downloaden in de appstore. ASM, 2Basics en Almere namen elk een deel van de kosten van de ontwikkeling voor hun rekening. In Almere en de hele provincie Flevoland krijgen de scholen gratis de beschikking over het instrument. Voor de rest van Nederland (en het buitenland) is MQ SchoolTest beschikbaar voor 150 euro ex btw per school per jaar.

"Sommige scholen zien de start van het schooljaar als een mooi moment om eerst te meten. Anderen bouwen het in bij de sportdag, die meestal aan het einde van het schooljaar valt"

“Bij Almere hebben we het over zeventig scholen, de provincie Flevoland heeft zo’n tweehonderd basisscholen. Je praat al snel over veertien- tot vijftienduizend kinderen alleen al in Almere. Hier in de gemeente behoren veel scholen bij de Almeerse Scholen Groep, waar vakdocenten twee keer per week bewegingsonderwijs geven. We willen het bij hen zo snel mogelijk uitrollen. Maar het is niet verplicht. De reacties zijn tot nu toe louter positief. Sommige scholen zien de start van het schooljaar als een mooi moment om eerst te meten. Anderen bouwen het in bij de sportdag, die meestal aan het einde van het schooljaar valt. Ook wat dat betreft zal het maatwerk worden.”

Voor meer informatie: MQschooltest.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst