Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Voetbalscheidsrechter betrokken bij training voor leidinggevenden

door: Marc Hoeben | 22 september 2016

Dennis Higler geldt als een belofte in de stadions van het Nederlandse betaalde voetbal. De Hooglander is alleen geen voetballer, maar scheidsrechter. Op 30-jarige leeftijd moet hij zich in de hectiek staande zien te houden en soms moeilijke beslissingen nemen, terwijl hij alle ogen op zich gericht weet. Zijn ervaringen konden wel eens breder inzetbaar zijn, bedachten de mensen achter 'Raakverhaal', dat nu onder de naam De Fluitende Baas met een training komt voor leidinggevenden.

XL32FluitendeBaas-1Raakverhaal begon ooit als de website van Lida Derks, die Nederlands heeft gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het leek haar een mooie plek om leuke verhalen te delen over reizen en wetenswaardigheden, onder meer in de vorm van blogs. Gersom Smit, een andere drijvende kracht achter Raakverhaal, kende Derks uit Nijmegen, waar hij bestuurskunde studeerde. Smit ging werken bij de politie en tijdens een dienstverband van zeven jaar leerde hij Edward van de Kruijk - later Hoofd Bedrijfsvoering bij War Child en tegenwoordig freelance manager - kennen als leidinggevende.

“Op die manier is het contact tussen ons tot stand gekomen,” vertelt Smit. “Aan de borreltafel kwamen we dan tot verschillende ideeën. In eerste instantie wilde iedereen zijn eigen diensten presenteren. Ik als procesbegeleider, Lida op het gebied van communicatie en Edward als freelance manager. Maar we kwamen er ook achter dat we op sommige gebieden dezelfde denkbeelden hadden. Zo zijn we tot De Fluitende Baas van Raakverhaal gekomen, waarbij Edward en ik de training geven en Lida de website, het logo en de vormgeving van het cursusmateriaal doet.”

"Soms moet je knopen doorhakken. Wij bespeurden dat veel leidinggevenden daar steeds meer moeite mee kregen"

Modern leiding geven
De wind waait bij de trainingen van De Fluitende Baas niet uit één bepaalde hoek. “Het is niet gebaseerd op één auteur of een bepaalde filosofie. Maar Edward heeft z’n MBA bij de IMD Business School gedaan en is wat dat betreft het beste van ons onderlegd. De basis vormen de termen 'kracht' en 'aandacht'. Bij modern leiding geven gaat het om ruimte geven voor eigen ideeën en eigen inbreng van medewerkers. Maar het gaat uiteindelijk toch ook om ruimte nemen. Soms moet je toch knopen doorhakken. Wij bespeurden dat veel leidinggevenden daar steeds meer moeite mee kregen.”

Sinds enkele weken is de mogelijkheid tot het inschrijven voor De Fluitende Baas online gegaan op de website van Raakverhaal. De kosten voor een dag training zijn voor een individuele persoon 395 euro. “Dat is met een maximum van twaalf deelnemers en is een redelijk gemiddeld tarief voor zulke trainingen. Bij ons is alleen wel de begeleiding met drie personen intensiever dan normaal. We hebben de laatste weken overigens gemerkt dat mensen het heel interessant vinden om het met een groep van hun bedrijf te doen. Daarom hebben we nu ook varianten voor niet-leidinggevenden en voor teamontwikkeling. Dan kan het per persoon goedkoper zijn, een beetje afhankelijk van de grootte van de groep en de duur. Voor een groep van vijftien man praat je over een bedrag van drieduizend euro.”

XL32FluitendeBaas-2Professioneel voetbalscheidsrechter Dennis Higler is bij alle trainingen betrokken, op hem slaat ook wel de naam van de training. De dagen worden op locatie georganiseerd. “In sportkantines, meestal centraal in het land, in de omgeving van Utrecht of Amersfoort. Maar het kan net zo makkelijk in het Noorden of het Zuiden.”

"Veel mensen hebben verleerd ruzie te maken en met de vuist op tafel te slaan. Alles moet tegenwoordig in harmonie gebeuren"

De ochtend bestaat onder meer uit een kennismakingsspel met voetbal en het bekijken van videofragmenten. “Het is de bedoeling dat we dan met de deelnemers proberen te achterhalen welke communicatiestijlen ze hanteren bij het leiding geven. Een belangrijk punt is: veel mensen hebben verleerd ruzie te maken en met de vuist op tafel te slaan. Alles moet tegenwoordig in harmonie gebeuren. Als het spannend wordt, kunnen we daar niet altijd goed mee omgaan. Het is handig als je die stijl leert beheersen, dat je je grenzen aangeeft en dat je zorgt dat er niet over je heen wordt gelopen.”

Checklist
De Fluitende Baas sluit de ochtend af met een checklist. “Als je je grens wilt trekken, wat zijn dan je aandachtspunten. Daar draait het hierbij om. Maak je oogcontact? Laat je stiltes vallen? Sta je rechtop? Verhef je je stem? Gebruik je niet onnodig veel woorden?”
Bij de ochtend heeft Higler meer een observerende rol, in de middag draait het om het begeleiden van spelsituaties en op dat punt krijgen de deelnemers een inzicht waar Higler in een voetbalwedstrijd mee te maken heeft.

“Wanneer geeft hij nog een waarschuwing en wanneer een gele kaart? De wedstrijd begint bijvoorbeeld met de toss. Welke eerste indruk maak je dan? Al die dingen komen voorbij, afhankelijk van de deelnemer kun je de complexiteit opvoeren om ze buiten de comfortzone te halen en te zorgen dat ze in een situatie komen dat ze een knoop moeten doorhakken.”

"Sommige mensen zien een scheidsrechter als iemand die alleen de regels handhaaft en af en toe een gele kaart uitdeelt. Maar een wedstrijd leiden is veel meer dan dat"

Smit noemt Higler de ‘ideale persoon’ voor deze trainingen. “We kenden hem via een gezamenlijke vriend, hij past perfect in het profiel. Hij deed naast wat nevenactiviteiten voor de KNVB op dit gebied nog niet heel veel. Hij is jong en werkt in de top. Het klikte meteen."

"Hij is zo betrokken geraakt dat hij ook volledig meedoet met de ontwikkeling van de training. Zijn inbreng is bij de simulatie vooral ’s middags op het veld, waarbij hij continu feedback geeft en ook zijn eigen worsteling laat zien. Ik snap wel dat sommige mensen een scheidsrechter zien als iemand die alleen de regels handhaaft en af en toe een gele kaart uitdeelt. Maar een wedstrijd leiden is veel meer dan dat en het is ook absoluut niet onze filosofie dat je als leidinggevende gele kaarten moet uitdelen en als een scheidsrechter over de werkvloer moet gaan. Modern leidinggeven bestaat uit faciliteren, aanmoedigen, coachen, zelf verantwoordelijkheid geven. Maar toch kom je daarmee niet altijd weg. Daarvoor is dit een mooie steun in de rug.”

Voor meer informatie: www.raakverhaal.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst