Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Zoals de Britten: iedere dag een mijl lopen

door: Thomas van Zijl | 15 september 2016

Het is geen grootse prestatie, maar wel net genoeg om even lekker in beweging te komen: het dagelijkse sportieve rondje 'MolenhoekSmile' in het Noord-Limburgse dorp Molenhoek. Sinds vorige week kunnen wandelaars en lopers zich iedere ochtend melden voor een route van een mile, ruim anderhalve kilometer. Het idee komt overwaaien uit Groot-Brittannië waar met name scholen er erg enthousiast over zijn.  

De vader van het succes van de Britse Daily Mile is een Schotse lerares die zich steeds meer ergerde aan het overgewicht van veel van haar leerlingen. Het dagelijkse rondje van een mijl dat zij bedacht is inmiddels door meer dan vijfhonderd Britse scholen overgenomen en wordt gesteund door de wetenschap. Universitaire studies wijzen op een positieve relatie tussen bewegen en leerprestaties. Dergelijke onderzoeken zijn er ook in Nederland, onder meer uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Er is een verband, maar er is zeker verdere studie nodig om dat keihard te maken”, zegt Peter-Jan Mol. Het weerhield hem er niet van zich op te werpen als mede-initiatiefnemer van de SMILE in zijn woonplaats Molenhoek.

XL31-SMILE-1Lokale versie Daily Mile
Als medewerker van Kenniscentrum Sport en organisator van het jaarlijkse hardloopevenement Molenhoeks Makkie was hij al op de hoogte van de Daily Mile. Na een aansporing van de eveneens in Molenhoek wonende atlete Miranda Boonstra, besloten ze samen te werken aan een lokale versie. Anders dan de Britten beperken zij zich echter niet tot de jongeren. Mol:

"We hebben nu toch gekozen voor half acht in de morgen, met als motto een actief begin van de dag"

“Bewegen is goed voor iedereen, ook voor mensen die de hele dag zittend werk verrichten, of voor ouderen die dreigen in een isolement te raken.” Zij kunnen zich sinds vorige week iedere dag melden voor een rondje van anderhalve kilometer. De afstand staat vast, de route varieert. Het kiezen van een geschikt tijdstip was voor Boonstra en Mol een lastig vraagstuk. “Overdag zijn mensen aan het werk, vlak daarna is het in veel gezinnen spitsuur en ’s ochtends vroeg zullen lang niet alle kinderen kunnen meedoen. We hebben nu toch gekozen voor half acht in de morgen, met als motto een actief begin van de dag.”

Wandelen of rennen
De eerste week kwamen er gemiddeld veertien mensen per dag opdagen. Een deel van hen legt het rondje wandelend af, de anderen rennend. Uit hun eigen netwerk rekruteerden Mol en Boonstra tien vrijwilligers die de deelnemers begeleiden. Die begeleiding is overigens bescheiden: "Het gaat erom dat iemand een route uitstippelt en ervoor zorgt dat de mensen na het verzamelen echt gaan bewegen.” Mol beaamt dat de deelnemers niet zozeer op de SMILE afkomen om een grote sportieve prestatie neer te zetten. Daar is het initiatief niet voor bedoeld. Wel merkt hij op dat sommige deelnemers er na de mijl op eigen beweging nog even doorgaan.

XL31-SMILE-2“We constateren dat de meeste deelnemers al best sportief zijn, laten we het voorlopers noemen. Aan ons nu de taak om ervoor te zorgen dat we de komende weken en maanden een steeds breder publiek trekken. Gedurende de eerste week merkten we echter dat er al mensen aansloten die eerder beginnende bewegers zijn of het opnieuw aan het oppakken zijn.”

Free publicity
Zichtbaarheid is belangrijk. Aan aandacht de afgelopen tijd alvast geen gebrek. De Gelderlander wijdde een artikel aan SMILE en 1Vandaag maakte er een reportage over. Mol zet vooral in op free publicity en mond-tot-mondreclame, maar onderzoekt samen met Boonstra ook de mogelijkheden voor een gemeentelijke subsidie om het initiatief te promoten en te professionaliseren. Hij denkt daarbij onder andere aan posters en speciale shirts voor de vrijwilligers. Mol vermoedt dat er bij de gemeente sprake is van goede wil.

"Hopelijk is de SMILE bij het slechter worden van het weer voor een groot aantal deelnemers al een ingeburgerde gewoonte"

“Tot nu toe hebben er al meerdere keren leden meegelopen van het College van B&W. Dat lijkt me een goed teken.” Spannend blijft de ontwikkeling van SMILE wel, zeker als de herfst aanbreekt en de dagen kouder, natter en korter worden. “Mooiweerlopers zijn er altijd en overal ook hier. Hopelijk is de SMILE bij het slechter worden van het weer voor een groot aantal deelnemers al zo’n ingeburgerde gewoonte dat ze zich niet laten weerhouden door een regenbuitje.”

Voor meer informatie: thedailymile.co.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst