Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Utrecht ‘hostcity’ voor dertiende editie Nationale Sportweek

door: Marc Hoeben | 8 september 2016

De Nationale Sportweek had als evenement een traditie opgebouwd in het voorjaar, maar vindt dit jaar voor het eerst in het najaar plaats. Deze maand (van 17 tot en met 25 september) draait – met Utrecht als ‘hostcity’ - alles om de dertiende editie. Door de verschuiving op de kalender sluit de Nationale Sportweek voortaan aan bij de Europese Sportweek en valt ze ook vrijwel samen met de start van het onderwijs en de start van het seizoen van de meeste sportclubs.

XL30NationaleSportweek-1Promotie van sport in brede zin - met een hogere participatie - is sinds jaar en dag het doel van de Nationale Sportweek, waarvoor sportkoepel NOC*NSF, sportverenigingen, sportbonden en overheden de handen ineen slaan. Internationaal scoort Nederland op dit punt goed, terwijl in andere landen van Europa nog winst te boeken valt. Uit de cijfers blijkt dat 59 procent van de Europeanen zelden tot nooit aan sport doet. De doelstelling in Nederland was om de sportparticipatie in de laatste drie jaar met tien procent te laten stijgen, terwijl volgens de Sportdeelname Index van NOC*NSF al meer dan 60 procent van de bevolking gemiddeld één keer per week aan het sporten is. Het percentage ‘non-sporters’ ligt met minder dan 40 procent ver onder het Europese gemiddelde.

Verplaatsing naar najaar
Vanwege dit succes was de verplaatsing naar het najaar zeker een aandachtspunt. Mede om die reden kwam het vorig jaar november tot een uitgebreide brainstorm in de Utrechtse Jaarbeurs, met als motto ‘Beinspired&#BeActive!’, om nog eens na te denken over de promotie en het verhogen van de sportdeelname. Kees Sijbesma, namens NOC*NSF landelijk coördinator van de Nationale Sportweek:

"We willen vooral laten zien met hoeveel plezier er overal wordt gesport en zeggen ook dan ook: ‘Vier het mee!’”

“Dat was een inspiratiesessie met de achterban. De algemene gedachte is dat dit weer nieuw kansen biedt. Met de aansluiting bij de Europese Sportweek komen we nu in de periode te zitten dat sport en onderwijs beginnen aan een nieuw jaar. Die combinatie bevalt ons. We kunnen daardoor de mensen niet alleen motiveren om te gaan sporten. Maar we willen vooral laten zien met hoeveel plezier er overal wordt gesport en zeggen ook dan ook: ‘Vier het mee!’”

Range aan activiteiten
De Nationale Sportweek heeft altijd een brede en gevarieerde range aan activiteiten voor vele doelgroepen en heeft zich altijd gekenmerkt door nieuwe ideeën, draaiend om de gezondheid, de eigen vitaliteit, het inzien van de waarde van sport en het eigen maken van een gezonde leefstijl. Sijbesma: “We gaan nu ook voor een aanbod dat veel meer is dan sport alleen. Het zal ook gaan over zaken als voeding, kunst, cultuur, noem maar op.”

XL28EuropeseSportweek-1Utrecht is dit jaar ‘hostcity’ en staat tussen 17 en 25 september bol van de activiteiten. Sijbesma: “Onder leiding van Sanne van Til als projectleider wordt het echt een mix van een sportfestival met lokale artiesten en kunstuitingen. Op 17 september start het allemaal met een ‘fun run’ voor kinderen. In die week speelt FC Utrecht thuis tegen FC Groningen en voor die wedstrijd zijn er duizend kaarten beschikbaar gesteld voor vrijwilligers. Daar zijn we hartstikke trots op, zoals het ook heel mooi is dat we op 20 september de paralympische sporters van TeamNL verwelkomen. Daar maken we echt een feest van en daarnaast organiseert NOC*NSF samen met de VSU het congres Sportief Verbinden in de Jaarbeurs in Utrecht, met een avondprogramma met veel ruimte voor ontmoeting."

"Tijdens deze Sportief Verbinden zullen onder anderen coaches en trainers, vertegenwoordigers van sportverenigingen en sportbonden, gemeentelijke sportraden en professionals, evenementenorganisatoren en onderzoekers elkaar ontmoeten via breakouts met thema’s als coach de coaches, sponsoring, meer vrijwilligers in korte tijd, Sportimpuls 2016 -2018, noem maar op. Het is echt heel breed.”

"‘Rio Reinaerde’ is een sportdag voor mensen met een beperking. Het is de bedoeling dat er zo’n 2.500 mensen komen"

Andere hoogtepunten noemt Sijbesma ‘Rio Reinaerde’, Urban Sport & Dance en het afsluitende sportfestival in het Griftpark. Het eerste is op 21 september en draagt niet voor niets de naam van zorginstelling Reinaerde. “Het is een sportdag voor mensen met een beperking. Het is de bedoeling dat er zo’n 2500 mensen komen. Dat is alleen al logistiek een enorme operatie, waarvoor we op het sportcentrum Olympos op het universiteitscomplex van De Uithof ruimte hebben gemaakt.”

Op 22 september is Urban Sport & Dance (sporthal De Sportbox), voor de doelgroep tussen 13 en 18 jaar. Als afsluiting staat op 25 september een groots sportfestival gepland. “Op die dag willen we echt het sportseizoen inluiden, compleet met foodtrucks, entertainment en een heel gevarieerd aanbod van sport. Het weer zit hopelijk een beetje mee en dan hopen we op duizenden bezoekers.”

160 gemeenten
Naast Utrecht draait de Nationale Sportweek in ruim 160 gemeenten in Nederland. “Toen we nog in april zaten, waren dat er de laatste keer ruim 200. We hebben van tevoren gecheckt hoe het met de belangstelling zou zijn bij deze verplaatsing. Vooraf was 78 procent positief. Dus we wisten al dat het de goede kant zou opgaan.”

De aansluiting bij de Europese Sportweek is volgens Sijbesma een goede zaak. “We zijn trots deel uit te maken van de Europese gemeenschap. Het zorgt ook voor inspiratie, voor het vergaren van nieuwe kennis en het delen van kennis. Wij worden in dit opzicht door EU Sport ook wel als gidsland gezien.”

XL30NationaleSportweek-2De Nationale Sportweek maakte altijd graag gebruik van bekende Nederlanders als ‘ambassadeurs.’ Ze zijn nog steeds betrokken, maar in een iets andere rol. “We noemen ze nu sportpromotor. Ze zijn het hele jaar beschikbaar.” Ex-schaatsers Bob de Jong en Annamarie Thomas behoren tot deze groep, net als Mieke Cabout (waterpolo), Joris Putman (acteur GTST), Ria Valk (ex-zangeres) en Monique Kalkman (rolstoeltennis). Tv-presentator Arie Boomsma gaat door het leven als ‘teamcaptain.’ “Arie is geweldig. Hij heeft de sport tot in zijn vezels en kan iedereen motiveren.”

Inspiratie
Ook na een sportzomer met het Europees kampioenschap voetbal, Giro, Tour de France, Ronde van Spanje, Roland Garros, Wimbledon, Olympische Spelen, de Olympic Experience in Den Haag met ruim 100.000 bezoekers en Paralympische Spelen heeft de Nationale Sportweek een belangrijke functie, betoogt Sijbesma. “Uit onderzoek weten we dat het niet meteen leidt tot massaal sporten als er zulke evenementen zijn geweest. Maar het inspireert natuurlijk wel en als je daarop inspeelt, helpt dat natuurlijk bij ledenbehoud en ledenwerving.”

Voor meer informatie: www.nationalesportweek.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst