Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Eerste werving- en selectiebureau voor keeperstrainers

door: Thomas van Zijl | 1 september 2016

Het voetbalseizoen is inmiddels ook voor amateurclubs weer in volle gang. Waar nodig hebben verenigingen in de hoogste klassen wellicht hun selectie en technische staf versterkt, maar wat vaak achterblijft is aandacht voor de keeperstrainer. Dat is althans de ervaring van Bjørn van Haaren en zijn compagnon Paul de la Rosette. Speciaal daarom richtten ze No.1 Match op, een werving- en selectiebureau voor keeperstrainers.

Van Haaren concludeert dat vraag en aanbod waar het gaat om keeperstrainers niet goed op elkaar zijn afgestemd. “Er is sprake van een grote mismatch. Zelf ben ik de afgelopen tijd alleen al twaalf keer door clubs benaderd. Ik begon te denken dat het toch ook anders moest kunnen.”

XL29No1Match-1Keeperschool
Dat verenigingen bij Van Haaren uitkomen wekt niet zoveel verbazing. Als trainer, oprichter van de snel groeiende keeperschool KeeperzAcademy en initiator van een handschoenenmerk is hij geen onbekende in het wereldje. No.1 Match beschouwt hij als een van de vele ballonnen die hij in de lucht houdt, maar niet voor niets. Er is wel degelijk behoefte aan. “Veel clubs hebben niet de knowhow en het netwerk die nodig zijn voor het aantrekken van een goede keeperstrainer. Wij kunnen ondersteunen en de match maken.”

Op het prioriteitenlijstje van verenigingen prijkt de keeperstrainer meestal niet bovenaan

Het netwerk en de kennis zijn belangrijk, maar Van Haaren wijst ook op het prioriteitenlijstje van verenigingen. Daarop prijkt de keeperstrainer meestal niet bovenaan. Er is in veel gevallen best budget voor goede voetballers en de hoofdtrainer kan ook rekenen op een aardig zakcentje. Voor begeleiding van keepers blijft dan meestal weinig over. Gedurende het seizoen komen clubs er dan achter dat een speciale trainer toch geen overbodige luxe is, maar die is lang niet altijd voorhanden.

Werving en selectie
No1. Match is pas kort actief, maar bouwt gestaag aan een database van keeperstrainers. Clubs die daar naar op zoek zijn kunnen een blik werpen op de kandidaten, Van Haaren en zijn compagnon Paul de la Rosette leggen het eerste contact. Het verdienmodel is vergelijkbaar met dat van de meeste werving- en selectiebureaus. De keeperstrainer betaalt 25 euro om te worden opgenomen in de database. Als het tot een deal komt tussen trainer en vereniging, ontvangt No1. Match eenmalig een percentage van de vergoeding die club en keeperstrainer hebben afgesproken.

Van Haaren hoopt dat clubs mede door zijn initiatief meer aandacht gaan besteden aan keeperstrainers. Nu is dat ook bij amateurverenigingen vaak de oud-doelman die na zijn carrière iets wil blijven doen in de voetballerij. Naast de selectie traint hij ook de A- en B-jeugd.

"Bij ons staan mensen ingeschreven die het er als hobby bijdoen, maar ook professionele keeperstrainers die volwaardig lid zijn van de technische staf"

“Als zo iemand ermee ophoudt, zit de club met de handen in het haar, want echt goed hebben ze er eigenlijk nooit echt over nagedacht.” Clubs die bij No.1 Match aankloppen kunnen bij Van Haaren hun wensen kenbaar maken. Keeperstrainers zijn er immers in verschillende gradaties, hun takenpakket hangt af van het niveau waarop een vereniging actief is. “Bij ons staan mensen ingeschreven die het er als hobby bijdoen, maar ook professionele keeperstrainers die volwaardig lid zijn van de technische staf. Iedereen kan afhankelijk van de context van toegevoegde waarde zijn.”

XL29No1Match-2Opleiden van keepers
Van Haaren is niet met No.1 Match begonnen puur uit liefdadigheid, maar verdiensten staan zeker niet voorop. Het gaat hem om het beter en verder opleiden van keepers. Van Haaren stond zelf ook jarenlang in de goal. Hij omschrijft zichzelf als een gemiddelde keeper, maar zegt dat geen enkele keeperstrainer hem ooit beter heeft gemaakt. Zonde, vindt hij.

“Er is in Nederland echt veel talent, maar het wordt niet altijd even goed begeleid of zelfs niet gezien. Veelbelovende jongens stranden op die manier, sommige net voordat ze bijvoorbeeld de stap naar het betaalde voetbal hebben kunnen zetten.” Van Haaren is ervan overtuigd dat talenten pas echt progressie boeken als ze zich aan iemand kunnen optrekken. “Een keeperstrainer is er nu nog te vaak helemaal niet, of hij geldt als sluitstuk van een begroting. Dat is een onderschatting van het vak en verspilling van het talent van jonge keepers met potentie.”
 
Voor meer informatie: No.1 Match op Facebook

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst