Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Enthousiasme rond side-events EK Atletiek

door: Leo Aquina | 1 september 2016

“De Griekse discuswerpster Hrisoúla Anagnostopoúlou was zo enthousiast, dat ze samen met de bezoekers onze hele Atletiektoer Toer heeft doorlopen”, vertelt Matthijs Künzel, programmamanager sportstimulering bij de gemeente Amsterdam. “Die toer maakte onderdeel uit van de JE KAN HET-campagne, waarmee de gemeente Amsterdammers warm wilde laten lopen voor de atletiek- en loopsport. De activiteiten varieerden van het aanleggen van pop-up atletiekbanen in de stad, de atletiektoer met opblaasbare atletiekonderdelen, tot het aanleggen van hardlooproutes en het opzetten van een website. Op allerlei manieren kwamen inwoners van de hoofdstad afgelopen zomer in aanraking met de moeder der sporten.” Sport Knowhow XL blikt terug met de gemeente.

In de aanloop naar de EK waren er Athletics School Champs, scholierenatletiekkampioenschappen in Amsterdam. “Scholen kregen ter voorbereiding een lespakket, onder meer met videomateriaal en programma’s voor in de gymles en op het schoolplein. Tot slot kwamen de scholen naar een van de Amsterdamse atletiekbanen waar de leerlingen meededen aan verschillende atletiekonderdelen. Die Athletics School Champs hebben we tijdens de EK, in samenwerking met het organisatiecomité en de Atletiekunie, georganiseerd”, aldus Matthijs Künzel.

XL29SideEventsEKatletiek-1Dolenthousiaste kinderen
Op vier Amsterdamse atletiekbanen werden wedstrijden georganiseerd voor scholen uit het hele land. Daarnaast bezochten die kinderen de EK-wedstrijden in het stadion. Künzel: “Dat was een enorm succes. De kinderen waren dolenthousiast en we hebben ook van de atleten in het stadion gehoord dat zij veel plezier beleefden aan de uitgelaten sfeer van die kinderen op de tribunes in de ochtendsessies.”

Datzelfde enthousiasme zag Künzel op het Museumplein. Daar werden de kwalificatiereeksen voor het speer- en discuswerpen afgewerkt. Op de slotdag was daar bovendien het start- en eindpunt van de halve marathon, met aansluitend de Brooks 10k. “Op het museumplein hadden we onze JE KAN HET Atletiektoer neergezet. Daarin kon het publiek kennismaken met allerlei verschillende atletiekonderdelen. We ontvingen meer dan duizend mensen, onder wie dus ook die Griekse discuswerpster.”

"Op verschillende plekken waren sprintbanen op straat geschilderd, waar veel kinderen en ook volwassenen toch even een wedstrijdje gingen lopen"

Rond het Olympisch Stadion en het Museumplein waren de nodige activiteiten, maar ook in de rest van de stad werden activiteiten georganiseerd. “Op verschillende plekken waren sprintbanen op straat geschilderd, de zogenaamde spectaculars, waar veel kinderen en ook volwassenen toch even een wedstrijdje gingen lopen”, aldus Künzel.

XL29SideEventsEKatletiek-2Binnen Amsterdam bereikte de JE KAN HET- campagne zo’n 20.000 kinderen. Tijdens de Athletics School Champs tijdens de EK deden er zo’n 5.300 basisscholieren mee, waarvan bijna driekwart uit Amsterdam of Amstelveen kwam. Je ziet dat een evenement vooral in de regio populair is. Voor scholen uit de rest van het land is het dan toch een hele onderneming om naar Amsterdam te komen. Al waren alle scholen unaniem positief en kregen we achteraf ook nog reacties van scholen die er graag bij hadden willen zijn.

Samenwerking
De EK atletiek zijn over twee jaar in het Olympia Stadion van Berlijn. Als de toernooidirecteur hem zou bellen over het organiseren van side-events, wat zou Künzel hem dan adviseren? “Het belangrijkste is dat je niet alles alleen moet willen doen. Kijk goed om je heen met welke partijen je zaken kunt organiseren. Bij de EK werkten niet alleen het organisatiecomité, de gemeente en de Atletiekunie nauw samen, er waren ook ander partijen bij betrokken. Le Champion organiseerde bijvoorbeeld de Brooks 10K en bij de opening van een hardlooproute in het Westerpark hebben we samengewerkt met Nike dat daar een running clubhuis had staan.”

De ambitie van de gemeente met de EK reikte verder dan het toernooi zelf. Het toernooi moest in de hoofdstad zorgen voor een blijvende stimulans als het gaat om atletiek. In hoeverre dat is gelukt, kan Künzel op dit moment nog niet zeggen. “We werken nu hard aan de evaluatie en als die gereed is, weten we ook welke activiteiten we in de toekomst voortzetten.”

Voor meer informatie: atletiek.amsterdam

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst