Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Scan met koptelefoon licht topsporter in no time door

door: Thomas van Zijl | 25 augustus 2016

Topsporters moeten iedere dag het maximale uit zichzelf halen en al hun energie aanwenden voor het beste resultaat. Mentale en fysieke blokkades kunnen dat proces belemmeren. Coachingsvorm 'Being in Balance' scant via een moderne technologie in hooguit tien minuten liefst negentig miljard stresspunten om dat te voorkomen. Het opzetten van een koptelefoon is voldoende. Onder meer PSV is overtuigd.

XL28 BeingInBalance-1'Being in Balance' kent al een lange geschiedenis en werd voor het eerst ingezet door het Amerikaanse leger om de elitetroepen te trainen. Ook kosmonauten ondergingen in het verleden de scan om zeker te weten dat zij topfit aan hun ruimtereis begonnen. Daniel Zavrel zag de toegevoegde waarde van de technologie, die in Duitsland verder is doorontwikkeld, en haalde het concept zes jaar geleden naar Nederland.

Details
Hij leidt nu coaches op die de Being in Balance-technologie kunnen toepassen bij een brede waaier aan klanten. Daartoe behoren grote bedrijven als Accenture, Microsoft, Philips en ASML, maar ook het ministerie van Economische Zaken en voetbalclub PSV. De tweede jaargang van de opleiding gaat op 15 september van start. Zavrel: “Op topniveau gaat het om details. Ons voordeel is dat we die details precies in kaart kunnen brengen en er effectief op kunnen sturen.”

Daar is niet veel meer voor nodig dan een speciale koptelefoon, die biofotonen, oftewel lichtfrequenties uitzendt naar en terugontvangt van het lichaam. Via deze techniek kan alles in beeld worden gebracht, van spieren tot organen.

In de database kijkt Zavrel naar de oorzaken van een mogelijke disbalans, met name op emotioneel en mentaal vlak

“Op basis van onze database kunnen we vervolgens afwijkingen signaleren en constateren dat bijvoorbeeld de lever niet optimaal functioneert.” In dezelfde database kijkt Zavrel naar de oorzaken van een mogelijke disbalans, met name op emotioneel en mentaal vlak. Onverwerkte frustratie kost energie. Dat energielek kan door onder meer gedachtentraining en het reguleren van spanningen gedicht worden.

Scepsis
Zavrel kan zich enige scepsis voorstellen, maar benadrukt dat Being in Balance juist een uitermate rationele techniek is. “Het is een heel nuchter coachingsinstrument op basis van computerbeelden van organen en fysieke structuren met grafieken en cijfers, berekend via geavanceerde wiskundige modellen. Er komt juist géén perceptie aan te pas, géén gevoelsmatig oordeel.” De uitkomst kan wel confronterend zijn, mensen moeten in de spiegel durven kijken. “Ik zeg altijd: feedback is food for champions. En het mooie is dat we daar direct mee aan de slag kunnen. Wij nemen alle aspecten mee die kunnen zorgen voor een mentale boost. Dat kan gaan om fysieke gesteldheid, maar bijvoorbeeld ook voeding; alles staat met elkaar in verbinding.”

Being in Balance krijgt ook voet aan de grond in de van oorsprong wellicht conservatieve sportwereld. Zavrel verklaart dat vanuit de wil om de beste te willen zijn. Een van de eersten die overstag ging was Gertjan Verbeek in zijn tijd als trainer van AZ. “Een echte no-nonsense man die het principe huldigt: als het werkt, is het waar. Zo simpel is het natuurlijk ook.”

Huidig algemeen directeur van PSV Toon Gerbrands maakte eveneens bij zijn vorige club AZ kennis met Being in Balance en is razend enthousiast. “Eigenlijk moet je het een keer zelf ervaren om echt te weten hoe het werkt, het is verbazend.” Gerbrands staat open voor dergelijke nieuwe concepten omdat hij zich realiseert dat PSV in het geweld van het (Europese) topvoetbal de slag met geld niet zal winnen. De technische staf van PSV, technisch manager Marcel Brands, Gerbrands zelf en een aantal spelers ondergingen inmiddels de directe manier van coaching van Being in Balance.

“De test is in een minuut of vijf afgewerkt, echt een fluitje van een cent. De resultaten, die zijn pas echt belangrijk. Daar kunnen we de winst boeken, bijvoorbeeld als blijkt dat een speler mentaal in een lastige periode zit, of voortdurend last blijft houden van dezelfde blessure.”

Levenservaring
PSV kiest er bewust voor niet alle selectiespelers aan de scan te onderwerpen, per seizoen zijn het er ongeveer vijf. Stuk voor stuk spelers met een zekere positie binnen het elftal, die behoren tot de routiniers en enige levenservaring hebben.

Toon Gerbrands: “Ik weet dat van mijzelf dat ik redelijk in evenwicht ben en dat ik werk doe dat in alle opzichten bij mij past"

“Het is een illusie om te denken dat alles meetbaar is en dat dit PSV direct punten oplevert, maar we zijn altijd op zoek naar de paar procenten verbetering die ons dichter bij succes brengen. Uiteraard blijft ook deze test een momentopname, maar het formuleert wel een antwoord op de vraag of mensen op de goede plek zitten, zich niet te veel druk opleggen en fysiek in orde zijn.

Geen jus d'orange meer
Gerbrands geeft het voorbeeld van technisch manager Brands die op het moment van de test een kleine blessure aan zijn been had. Niemand was daarvan op de hoogte, maar de scan toonde feilloos aan waar er ‘energie lekt’ en waar wat extra aandacht nodig is. Gerbrands zelf bleek overigens niet veel te hoeven bijsturen. “Ik weet dat van mijzelf dat ik redelijk in evenwicht ben en dat ik werk doe dat in alle opzichten bij mij past. Er kwamen wel wat voedingstips naar voren. Zo kan ik beter niet te veel jus d’orange drinken. Jammer, maar dat zal ik dus vaker laten staan.”

Voor meer informatie: www.beinginbusiness.com of benader Daniel Zavrel (06-2704 5437 / daniel@beinginbusiness.com)

« terug

Reacties: 1

Mitchel Kevenaar
30-08-2016

Beste Thomas en Daniel.

Wow, dit klinkt te mooi om waar te zijn. Ik hoop dat het klopt, daar zouden veel mensen baat bij kunnen hebben. Vooralsnog heerst bij mij de al genoemde voorstelbare scepsis. In vijf minuten een complete analyse op orgaan, voeding, mentaal en emotioneel vlak.

Wat ik jammer vind is dat ik alleen maar een opsomming van ervaringen en een beroep op autoriteiten lees. "Nuchter met grafieken en cijfers", "De no-nonsens man Gertjan Verbeek die overtuigd is", "Het energie lekkende been van Toon Gerbrands waar niemand van wist", "Een jarenlange geschiedenis in het Amerikaanse leger en kosmonauten", "Opleidingen bij PSV en vele multinationals, zelfs ons eigen ministerie".

Als die jarenlange geschiedenis met veelbelovende ervaringen er is, dan is er toch ook een goed opgezet onderzoek, met een controle groep, misschien zelfs dubbelblind. Dat is wat ik verwacht te lezen op SportknowhowXL.Op deze manier heeft dit nieuwsbericht voor mij geen enkele waarde.

Mitchel Kevenaar  (www.mitchelkevenaar.nl)

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst