Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Utrecht ontdekt beachvolleybal outdoor én indoor

door: Thomas van Zijl | 7 juli 2016

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Apeldoorn konden vorig jaar als speelsteden van het WK niet om beachvolleybal heen. Utrecht viel die eer niet ten deel. Sportondernemer Wilco Nijland - eigenaar van het bedrijf Music and Sports - zag het potentieel en wist eerder deze maand samen met onder meer volleybalbond Nevobo en de gemeente een groot centre court te realiseren pal voor de Schouwburg.

Nijland noemt het enigszins vreemd dat beachvolleybal tot nu toe voorbij ging aan de stad. Er is met VV Utrecht een grote lokale volleybalvereniging met veel enthousiaste leden, die af en toe ook recreatief een wedstrijd spelen op het zand. Van beachvolleybal op echt het hoogste plan was echter nog geen sprake. Nijland:

“Zonde, want topsport kan veel in beweging brengen. Voor ons was het dan ook duidelijk: we moesten ervoor zorgen dat er in Utrecht eens wedstrijden op Eredivisieniveau gespeeld zouden worden.” Nijland werkte dat plan verder uit en hechtte daarbij extra belang aan een prominente locatie om zeker te zijn van voldoende publieke belangstelling. Zijn idee mondde medio juni uit in een tijdelijk speelveld in het hartje van de stad, net voor de stadsschouwburg.

XL25-BeachvolleybalinUtrechtGroot bereik
In de week voorafgaand aan de Eredivisiewedstrijden kon het veld gebruikt worden door volleyballers, scholen en bedrijven die er personeelsuitjes organiseerden. Zo wisten uiteindelijk veel mensen het beachvolleybalveld te vinden. Het was echter geen kwestie van twee mailtjes sturen, zegt Nijland. “Het WK beachvolleybal van vorig jaar heeft de sport veel goed gedaan, zeker in de beeldvorming, maar het enthousiasme verdwijnt deels net zo snel als het gekomen is. Bovendien was Utrecht toen logischerwijze net wat meer bezig met de Tourstart dan met het WK Beach.”

“Ik ben nog steeds gelukkig met de plek, maar achteraf moet ik wel vaststellen dat veel mensen vooral voorbij reisden, altijd onderweg”

Nijland mobiliseerde mensen vooral via Facebook en met hulp van de Nevobo en de VSU, een organisatie voor top- en breedtesport in de stad. Zij brachten hun netwerk op de hoogte van het beachvolleybalveld en de wedstrijden in het weekend. Anderen zagen het veld liggen vanuit de bus, of ze fietsten er lang. Nijland: “Ik ben nog steeds gelukkig met de plek, maar achteraf moet ik wel vaststellen dat veel mensen vooral voorbij reisden, altijd onderweg.”

Kruisbestuiving
Uiteindelijk zat de tribune met vierhonderd toeschouwers tijdens de Eredivisiewedstrijden aangenaam vol. Nijland en zijn partners kijken tevreden terug. Voor de verwezenlijking van het plan is in financieel opzicht de gemeente Utrecht niet onbelangrijk geweest. Die stelde een subsidie beschikbaar. Steun uit eigen kring kwam van The Sport Box, het tweede bedrijf van Nijland. The Sport Box is een indoorlocatie in de stad waar verschillende sporten kunnen worden beoefend, waaronder beachvolleybal. Een voorbeeld van kruisbestuiving dus, tussen het opspattende zand.

"Wij willen vanzelfsprekend graag een vervolg geven aan deze actie. Het hoeft wat ons betreft niet bij deze ene keer te blijven"

Nijland ziet het Eredivisie-toernooi en het veld in het centrum van de stad als een mooie marketingtool. “The Sport Box heeft als hoofdsponsor een groot deel gefinancierd. In ruil daarvoor was het logo rondom het veld niet te missen en waren er na de clinics, bedrijfsuitjes en wedstrijden veel medewerkers beschikbaar voor extra informatie. Wij willen vanzelfsprekend graag een vervolg geven aan deze actie. Het hoeft wat ons betreft niet bij deze ene keer te blijven.”

20 nieuwe aanmeldingen
The Sport Box beschikt over twee beachvolleybalvelden. Ze worden momenteel goed gebruikt, maar het kan altijd beter, zegt Nijland met een glimlach. De trainingen worden er iedere doordeweekse dag gegeven door trainers en spelers die de nationale top haalden. De actie met het beachvolleybalveld in de stad resulteert voorlopig in zo’n twintig nieuwe aanmeldingen. Dat kunnen er na de zomer, als het seizoen echt weer begint, nog meer worden. Nijland spreekt van een succes, dat mogelijk een vervolg krijgt.

“Ik heb van veel mensen die er op afkwamen gehoord dat ze hoopten dat we er volgend jaar weer zouden zijn. Ik ben daar zeker voor in en mijn partners tijdens dit project ook.”
 
Voor meer informatie: www.thesportbox.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst