Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Van topsportlocatie naar multifunctionele accommodatie

door: Marc Hoeben | 2 juni 2016

Van topsportaccommodatie naar een stadion voor topsport én breedtesport en meer doelgroepen. En naar een functie – inclusief horeca – die meer verankerd is in de omgeving. The Hague Beach Stadium, bekend van de wedstrijden op topniveau in het beachvolleybal, begint na acht jaar aan een nieuw leven op het strand van Scheveningen.

XL20BeachStadiumJorisGieskeHet lijkt op het eerste gezicht zo onlogisch als wat. Joris Gieske besteedde een fors deel van zijn leven aan een andere passie. Hij werkte lang op de afdeling communicatie van de Nederlandse Ski Vereniging en ook op internationaal skiniveau. “Ach,” zegt hij luchtig. “Zand en sneeuw schelen niet zo veel.”

Nieuw leven
Hij mag tegenwoordig mede vormgeven aan het nieuwe leven van The Hague Beach Stadium, met zijn bureau Gieske United werkt hij in opdracht van Prooost, een organisatie van Rick van Oosterhout en Arthur Pronk voor festivals, evenementen en publiciteitsprojecten. Met de eerste raakte Gieske bij een skitripje in het Franse Tignes bij toeval in gesprek en van het een kwam het ander. “Dat was wel grappig. Mijn buurvrouw had hem al een paar keer gezegd dat hij met mij moest praten. Ha, hij hoorde mij daar mijn naam noemen en toen drukten we elkaar voor het eerst de hand.”

Prooost is onder meer organisator van het festival 'The Life I Live' tijdens de koningsnacht in Den Haag, tal van culturele projecten, de finale van de Haagse Stadsspelen, de Red Bull knockout (samen met TB en Shivers) en het Haags Sportgala.. Het heeft ook het Beach Stadium in de portefeuille en daar denkt Gieske zeker wat mee te kunnen. “Het heeft in die acht jaar voornamelijk een topsportleven gehad, met bijvoorbeeld Nederlandse kampioenschappen beachvolleybal en beachsoccer. We willen het nu echt doorontwikkelen tot een breder sportcentrum.”

Belangrijke uitdaging is de Olympic Experience tijdens de Spelen van Rio, begin augustus. “Dan gaat het om twee weken plus een weekeinde en dat is echt groot"

Voor dit jaar staan er al tal van grootschalige evenementen op het programma. Belangrijke uitdaging is de Olympic Experience tijdens de Spelen van Rio de Janeiro, begin augustus. “Dan gaat het om twee weken plus een weekeinde en dat is echt groot. Er zijn tal van sportactiviteiten, er is muziek, mensen kunnen op grote schermen de Spelen volgen. Het hele terrein beslaat ongeveer één kilometer bij één kilometer, er is parkeerruimte voor 800 plekken. Bureau TIG en NOC*NSF organiseren het.”

10.000 mensen
Al eerder, op 25 juni, krijgt het Scheveningse strand een primeur met de Mud Masters, een hindernisloop vanaf het Beach Stadium naar de Scheveningspier. “Dan praat je over liefst 10.000 mensen, aan deelnemers en bezoekers.”

Op 6,7 en 8 juli huisvest het Beach Stadium 'Pathé at the Beach', vernoemd naar de gelijknamige keten van bioscopen. “Het stadion is dan omgebouwd tot een bioscoop, daar is heel veel animo voor. Vorig jaar hebben we een pilot gedraaid. Toen was er storm en hebben we het moeten verplaatsen. Mocht het slecht weer zijn, dan doen we dat weer. Wat dat betreft is er geen probleem. We hebben capaciteit voor zeshonderd plaatsen, die verkopen we makkelijk uit. Het spreekt echt tot de verbeelding. Via Facebook hebben zich al zeven- tot achtduizend mensen aangemeld.”

XL20BeachStadium2Meer sport
Meer reuring, maar ondertussen wil Gieske wel dat de focus in meer permanente zin op sport ligt. “Voorheen hadden we het dan alleen over topsport en lag het stadion het grootste gedeelte van het jaar leeg. We bedienden de mensen op het strand en uit de stad nauwelijks. Er zat alleen een beachvolleybalschool. Vorig jaar hebben we ook een pilot gedraaid met een beachpaviljoen erbij en meer beachsporten.”

De pilot is goed bevallen. Dit jaar is de echte start met een ‘clubhuis’. “Dat moet een plek worden voor een hapje en een drankje en waar je op allerlei schermen naar sport kunt kijken. Een beetje het idee van een Amerikaanse sportbar.”

“We willen activiteiten hebben van negen uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds"

Daarnaast wil The Hague Beach Stadium een plek worden waar ‘minimaal’ twaalf sporten beoefend kunnen worden. “We willen activiteiten hebben van negen uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Je kunt er oefenen onder begeleiding, met gebruik van professionele materialen. Er komt een fitnessschool, een yoga-studio, je kunt er aan beachvolleybal, beachsoccer, beachtennis, beachkorfbal, skaten doen, noem maar op. In het clubhuis komen vergaderruimten voor bedrijven, we willen bedrijfssport aanbieden, vitaliteitsprogramma’s en sport voor schoolklassen.”

Topsportevenementen
Ondertussen draaien ook de topsportevenementen door, met NK’s beachvolleybal, beachsoccer, beachkorfbal en beachtennis. Volleybalbond Nevobo heeft bovendien het trainingscentrum voor de top en de toppers in opleiding in The Hague Beach Stadium. De uitbreiding van de activiteiten moeten van het strandstadion een zakelijk succes gaan maken. “Het is wat dat betreft altijd wel moeizaam geweest met alleen topsport. We zitten nu in een tussenfase, waarin we het publiek meer willen gaan bieden. We hebben nu gedurende zestien weken evenementen. Dat zal naar een week of zesentwintig moeten. En dan is het de bedoeling dat er over vier tot vijf jaar een vast stadion komt. Dat is in de plannen van de gemeente al vastgelegd.”

Voor meer informatie: www.beachstadium.com en www.prooost.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst