Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Exclusiviteitsbeding Lotto, goed voor de sport of slecht?

door: Leo Aquina | 26 mei 2016

“Te lang was er hoop en verwachting op een betere Lottotoekomst”, zei Marcel Wintels begin mei op de Algemene Ledenvergadering van NOC*NSF. De voorzitter van de KNWU hield een vurig pleidooi tegen het exclusiviteitsbeding van de sportkoepel met de grootste geldschieter. Volgens de voorzitter van de KNWU ‘begeeft een sportkoepel die een bedrijf mede laat bepalen waar de basisfinanciering van de sport wel of niet naar toe mag, zich op een hellend vlak.’ Directeur Jan Kossen van de KNZB vindt dat Wintels krokodillentranen huilt. “Die exclusiviteit is er al jaren. De KNWU is nu in zee gegaan met Unibet. Prima, maar maak dan geen gebruik meer van de Lotto.” Volgens sportmarketeer Bob van Oosterhout slaat Wintels de spijker juist op de kop: “De Nederlandse sport moet niet afhankelijk zijn van een commercieel bedrijf.”

XL12NOCNSF-VWS-JanKossen

Kossen verwijt Wintels ‘Don Quichot-gedrag’: “De KNWU is jarenlang akkoord gegaan met die exclusiviteitsclausule en nu hebben ze een een-tweetje met Unibet en is de wereld te klein. Ze willen gewoon van twee walletjes eten. Wintels had dit kunnen weten als hij zich in de stukken had verdiept. Zo plat is het.” Van Oosterhout brengt daar tegenin dat Wintels ook voor de deal van de KNWU met Unibet al vraagtekens had bij het financieringsmodel van de Nederlandse sport via de Lotto. Los van deze discussie vindt Kossen het exclusiviteitsbeding van de Lotto niet meer dan logisch: “Wij hebben als zwembond een groot sponsorcontract met kledingmerk Arena, dan kunnen we toch ook niet zomaar ineens met concurrent Speedo in zee gaan. Dit type exclusiviteit is volkomen normaal in de sport.”

Lotto geen normale sponsor
Volgens Van Oosterhout is die exclusiviteit minder vanzelfsprekend dan Kossen voorspiegelt: “Die exclusiviteit staat in ons vakgebied al jaren onder druk. Het voorbeeld klopt ook niet. Ik noem een paar grote geldschieters van NOC*NSF: Ernst &Young, Asics, Rabobank. Het feit dat deze partijen een contract hebben met NOC*NSF betekent toch ook niet dat de bonden niet meer met andere adviesbureaus, kledingsponsors of banken in zee mogen gaan?” Van Oosterhout ziet de Lotto dan ook niet als een van de vele sponsors. “De Lotto is op aarde om de Nederlandse sport te financieren, dat staat zelfs in hun mission statement. Daarmee is het bedrijf niet zomaar een van de sponsoren.”

“Als het de Lotto goed gaat, gaat het de Nederlandse sport ook goed”

Geen concurrenten
XL19Verklaring-KNWUBobvanOosterhoutDe directeur van sportmarketingbureau Triple Double benadrukt dat wat hem betreft de Lotto en andere sponsors als Unibet naast elkaar kunnen bestaan. “Ik heb enorm veel waardering voor De Lotto en alles wat de Lotto voor de Nederlandse sport betekent, maar net als Marcel Wintels zie ik liever tachtig miljoen van vijf partijen naar de Nederlandse sport gaan, dan dertig miljoen van één partij. Ik denk ook niet dat Unibet en de Lotto elkaar in de weg zullen zitten als de Nederlandse kansspelmarkt opengaat. In het buitenland zie je ook dat alle partijen profiteren als de markt opengaat en dat is goed voor de sport in zijn geheel. In België ging de omzet van de Lotto naar een record, terwijl er ogenschijnlijk concurrenten bijkwamen. Maar het versterkt elkaar juist. Lotto-spelers blijken heel andere mensen te zijn dan mensen die online wedden op sport. Eigenlijk zijn het helemaal geen concurrenten van elkaar.”

“Als het de Lotto goed gaat, gaat het de Nederlandse sport ook goed”, zegt Kossen die wel vindt dat een contract van een bond met Unibet de belangen van de Lotto schaadt. “Als onze sporters het Lotto-logo uitdragen, draagt dat bij aan de populariteit van de Lotto. Dat is de uitstraling die de Lotto zoekt en het is niet vreemd daarbij een onderlinge afspraak te hebben om geen soortgelijke afspraken met concurrerende bedrijven te hebben. Bedenk wel dat de Lotto al jarenlang veertig à vijftig miljoen aan de sport geeft. Er is echt geen andere partij die dat doet.”

"Op dit moment loopt de Nederlandse sport en staat inkomsten mis. Ik kan me niet voorstellen dat het nog weer langer gaat duren dan 2017"

Liberalisering kansspelmarkt
De onzekerheid over het al dan niet opengaan van de Nederlandse kansspelmarkt, maakt de discussie moeilijk. Zolang die markt niet open is, heeft de Lotto in Nederland een monopolie als het gaat om kansspelen en is er überhaupt geen ruimte voor een partij als Unibet. “Een gotspe”, aldus Van Oosterhout: “Wij werken al meer dan tien jaar voor Unibet. Al tien jaar lang heerst het gevoel dat de markt snel open zal gaan. Dat zou goed zijn voor de Nederlandse sport. Het zijn partijen die gewoon zaken willen doen en belasting willen betalen. Op dit moment loopt de Nederlandse sport en staat inkomsten mis. Ik kan me niet voorstellen dat het nog weer langer gaat duren dan 2017.”

Kossen kan zich op zijn beurt prima voorstellen dat het nog wat langer duurt voor de markt opengaat. “We zijn nog lang niet zover en ik denk ook niet dat het veel eerder dan 2019-2020 zal gebeuren. Wij hebben met de sport veel profijt van de Lotto en het lijkt mij alleen maar goed om de Lotto in de komende jaren sterker te maken. Dat komt de sport ten goede.”

Voor meer informatie: Reactie KNWU op exclusiviteitsvoorstel Lotto-Staatsloterij

« terug

Reacties: 4

Cort van Dijk
26-05-2016

De heer Kossen is het vlees geworden sportsymbool van een gesloten samenleving. In deze tijd pleiten voor het handhaven van een exclusiviteitsbeding lijkt erg veel op het gedrag  van marktpartijen, die geen toegang dulden van andere marktspelers. Hotels, taxibedrijven, OV-bedrijven etc. gingen hem voor. Ik zou het toejuichen als in het geval van de heer Kossen andere sponsors de zwemsport gaan omarmen. En dan niet de zwemverenigingen met hun leden, maar de Nederlanders, die het plezierig vinden hier en daar een stukje te zwemmen. De sport leunt te veel op oude financieringsmodellen. 

Stan Stolwerk
26-05-2016

Tsja Cort, zo kan je dhr Kossen (alhoewel een beetje onvriendelijk) benoemen ... En ik moet zeggen, het artikel lezend, kwam ik tot eenzelfde beeld. Dat Lotto zijn verdienste heeft voor de sport betwist niemand. Maar verdiensten en modellen uit het verleden .... kan je daar (in een essentieel veranderende wereld) rechten aan blijven ontlenen? Of ga je (moet je) als sport (koepel, bond, vereniging, bedrijf) meebewegen? En dat exclusiviteitsargument is totaal niet meer aan de orde. Terechte opmerkingen van Van Oosterhout; daar sluit ik me bij aan. Exclusiviteit van een sponsor vergelijken met die van een subsidiegever - want mi is Lotto dat eigenlijk - heeft geen pas meer. Nogmaals, Van Oosterhout slaat de spijker op zijn kop. Onderliggend (ver)wijst de stellingname van Kossen (en velen met hem in de georganiseerde sport) m.i. naar een onderliggende bron van het 'kwaad';  de subsidieafhankelijkheid (in dit geval van de Lotto). Dat zou wel eens veel ondernemendheid in de (georganiseerde) sport - al jaren - in de weg zitten. Er zit m.i. een enorme groei in de sport(markt). Maar die zal enkel de komende jaren gebruikt worden door hen die ondernemend zijn. Met opvattingen zoals hier door Kossen over het voetlicht gebracht ben ik niet optimistisch t.a.v. het benutten van die groeikansen door de koepels en bonden.

Jan Kossen
26-05-2016

Cort en Stan, jullie raken me met jullie opmerkingen. 'Symbool van een gesloten samenleving'. Ja daar ben ik wel van. Al 30 jaar getrouwd met de zelfde vrouw. In jullie opvatting had ik daar al een vriendin voor weekenden en vakanties bij moeten hebben. Graag nodig ik jullie uit bij de KNZB. Dan kan ik laten zien hoe wij succesvol ondernemend in de sport zijn, zonder ontrouw te moeten zijn aan onze goede partners. Net zoals ik naar mijn opvatting ontrouw hoef te zijn aan mij vrouw.

Stan Stolwerk
27-05-2016

Beste Jan,

als mijn reactie je inhoudelijk heeft  'geraakt' dan vind ik dat een compliment. Op het persoonlijke vlak (ook bij nalezing) heb ik nergens een diskwalificerende opmerking in jouw richting gemaakt. Ik zou ook niet weten waarom, zie daar geen enkele reden toe en ... absoluut niet mijn stijl. Op het beeld dat je ter verdediging oproept 'de vriendin naast je partner' zal ik niet ingaan. Die gaat op nogal wat vlakken mank. En mochten we elkaar tegen het lijf lopen... ik praat graag door over de mate waarin de broodnodige transitie(s) in de (m.n. georganiseerde) sport van de grond komen. Vooralsnog deel ik jouw analyse daarvan niet. Ik ga graag in op je uitnodiging om langs te komen. Praten met elkaar is ten alle tijden te prefereren boven praten over elkaar!!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst