Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Keeperzacademy organiseert talentjacht voor jonge keepers

door: Marc Hoeben | 19 mei 2016

We mogen het gerust een soort Idols noemen, naar de gelijknamige talentenjacht op televisie voor de entertainmentindustrie. Maar dan een Idols voor keepers. Björn van Haaren van de Keeperzacademy roept talenten in liefst zeven leeftijdscategorieën op zich voor 31 mei aan te melden. De uitverkorenen – het maakt niet uit waar ze in Nederland wonen - kunnen rekenen op een jaar lang gratis training, begeleiding en ondersteuning van de Keeperzacademy.

XL18-IdolsKeepers-1Natuurlijk, hij stond zelf in het doel en ontwikkelde een ongekende passie voor het keepersvak. Van Haaren komt uit Rijen, in de buurt van Tilburg, en was doelman bij clubs als RAC (Rijen), SCO (Oosterhout), VOAB (Goirle) en Uno Animo (Loon op Zand). Hij bleef op het niveau van de amateurs van de tweede, derde klasse zondag hangen. “Maar ik was wel bereid hard te werken en was voortdurend op zoek naar hoe ik beter kon worden.”

Het broeide in bovenkamer
Dat kon beter, bedacht de Brabander toen al. Inmiddels is Van Haaren 39 jaar, hij stopte met keepen in 2006. De laatste jaren van zijn actieve loopbaan begon het al een beetje in de bovenkamer te broeien. “Wat wil ik? Met die vraag liep ik wel rond. Ik wilde het voetbal niet loslaten, ik had een drukke, fulltime baan in de retail en probeerde ook nog zo serieus mogelijk te trainen. Björn, je bent gek, dat dacht ik op een gegeven moment. Ik was de hele tijd onderweg, ik wilde dolgraag uit dat ritme.”

Van Haaren liep mee bij de keepersschool van Arno van Zwam, die de trainingen voor de doelmannen van het grote Nederlands elftal verzorgt

Via-via kwam hij in contact met Maarten Arts, die toen nog als keeperstrainer bij FC Utrecht werkte. “Hij heeft een eigen methodiek ontwikkeld, die volgens velen haaks staat op de methode van de bekende keeperstrainer Frans Hoek, die lang met Louis van Gaal bij onder andere Barcelona samenwerkte, en voetbalbond KNVB. Bij Maarten draait het vooral om het aanvallen van de bal en zo snel mogelijk in balbezit komen. Bij Hoek en de Zeister visie gaat het meer om het wachten tot de aanvaller een fout maakt.”

Kijk op keepen
Van Haaren verdiepte zich in de voors en tegens, hij liep mee bij de keepersschool van Arno van Zwam, die dit seizoen actief was bij ADO Den Haag en de trainingen voor de doelmannen van het grote Nederlands elftal verzorgt. “Ook daar heb ik onwijs veel geleerd. Hij heeft redelijk dezelfde kijk als Maarten.”

Hij besloot ook zijn eigen weg te zoeken en richtte zijn eigen keepersschool op, in 2008. Toen nog onder de naam 7even football, later veranderde het in Keeperzacademy. Hij begon bij de jeugd van Sarto in Tilburg. “Dat is daar een van de grootste clubs, ze doen het ook goed in interne scouting. Ik bekeek er twee tot drie wedstrijdjes per weekeinde bij de jeugd. Ik merkte dat er vaak geen aandacht was voor keepers of juist de verkeerde aandacht als ze een foutje maakten.”

"Het leuke aan keepers is juist dat ze heel vaak meteen en goed kunnen aangeven hoe ze het resultaat van een aanwijzing hebben ervaren"

Van Sarto ging het naar het eveneens Tilburgse Reeshof, dat hij als vestiging gebruikte met twaalf keepers. “Toen is het echt gaan draaien. Ik wilde niet alleen maar aandacht voor het conditionele, maar juist ook voor zaken als techniek van het keepen. Het leuke aan keepers is juist dat ze heel vaak meteen en goed kunnen aangeven hoe ze het resultaat van een aanwijzing hebben ervaren. Dat er bijvoorbeeld bij het loslaten van de bal te veel spanning op de hand zat. Zulke details, dat vind ik mooi, om daar iets mee te doen.”

Momenteel 50 keeperstalenten
De laatste jaren heeft hij wel een berekening gemaakt. Een succesvolle, goed draaiende keepersschool moet boven de honderd talenten begeleiden. Hij is wat dat betreft aardig op weg, naast de locaties in Eindhoven (Nuenen) en de regio Tilburg (Dongen) opent hij komend seizoen de deuren op een derde locatie in de regio Den Bosch. “In de hele breedte hebben we nu zeker vijftig keepers. We geven op de keepersschool trainingen van vijf kwartier, op vrijdagavond en zondagochtend, we werken ook één-op-één aan specifieke onderdelen, geven privétrainingen, doen aan begeleiding en coaching. We springen, kortom, in waar het nodig is en doen beslist aan maatwerk.”

Keeperszacademy heeft als bekendste ambassadeur Kevin Begois, de doelman van eredivisionist PEC Zwolle. Bij de expansiedrift hoort ook de talentenjacht waarvoor talenten in zeven leeftijdscategorieën (vanaf de categorie onder 9 jaar tot de categorie onder 23 jaar) zich kunnen aanmelden tot 31 mei. “Ik lag in bed, ik kon niet slapen en moest denken aan alle verhalen van keepers die niet echt de kans krijgen om zich bij een bvo te laten zien. ‘Eens een team Borsato, altijd een team Borsato.’ Door die uitspraak van zanger Marco Borsato laat ik me graag inspireren. Je moet keepers vertrouwen geven. En dan komen ze soms veel verder dan iedereen denkt.”

XL18-IdolsKeepers-2Idols
We mogen zijn idee gerust vergelijken met Idols, de bekende talentenjacht van de televisie. Het kleding- en sportschoenenmerk Nike organiseerde al eens iets vergelijkbaars in Europa voor voetballers en keepers. Het betekende voor iemand als Joël Drommel een opstapje. Hij was A-junior bij de amateurs van het Spakenburgse IJsselmeervogels, stond pas een paar jaar onder de lat, maar via de Nike-wedstrijd werd interesse gewekt van clubs als Ajax en FC Twente. Hij koos voor de club uit Enschede, waar de jeugdinternational begin dit seizoen een stormachtige entree maakte.

"We kiezen de jongens die goed in het koppie zijn en niet alleen degenen die groot, sterk en vaardig zijn"

“Ik heb nog geen datum geprikt en nog geen locatie, maar dat komt binnenkort wel. Dit is redelijk vers, we zijn er pas een paar weken mee bezig. Na de bekendmaking hadden we binnen 24 uur al vijftien aanmeldingen. Dat zijn er inmiddels 35 en ik verwacht dat het er nog veel meer gaan worden. We kiezen de jongens die goed in het koppie zijn en niet alleen degenen die groot, sterk en vaardig zijn. Ze hoeven niet te voldoen aan het ideale plaatje en mogen ook 1 meter 80 zijn of worden.”

Selectiecriteria
Van Haaren kijkt graag naar vier zaken: de basishouding, de positie voor en in het doel, de voortzetting en het coachen. De talenten kunnen zich op allerlei manieren aanmelden, maar een ondersteunend filmpje wil wel helpen. “Maar we sluiten niemand uit.”

De verkiezing moet de naamsbekendheid van de Keeperzacademy vergroten, Van Haaren denkt dat het voor de talenten met het bereiken van een profclub als droom een mooi opstapje kan zijn. “Wat dat betreft hebben we een goed netwerk en het is echt zo dat we in een jaar tijd heel veel met talenten kunnen bereiken.”

Geen contractjes
De uitverkorenen krijgen naar wens een jaar lang gratis training en/of begeleiding. Die hulp vertegenwoordigt een waarde ‘tussen de 1500 en 2500 euro.’ “Wij hoeven er niks aan te verdienen', laat Van Haaren weten. “We werken ook niet met contractjes ofzo en het mag al helemaal niet dat we eventueel meedelen als een keeper alsnog een betaald voetbalorganisatie haalt. Het zou mooi zijn als nog meer keepers zich bij ons aansluiten.”

Voor meer informatie: www.keeperzacademy.nl of luister naar dit radio-interview met Björn van Haaren

« terug

Reacties: 2

Sam Houweling Jelsma
19-05-2016

Zou super zijn voor Sam om zich na jullie talentdagen zich nog verder te ontwikkelen. Volgend seizoen al een stapje hoger door te gaan spelen bij een hoofdklasser. Jullie kunnen nog verder bijdragen aan zijn ontwikkeling gezien onze ervaring met jullie. Hoor graag reactie, vrgr Harry Houweling

Linda Jacquinet
16-06-2016

Super trots!! Onze kanjer is geselecteerd voor de selectie dag!!! Zo blij voor onze topper!!! Ben erg benieuwd wanneer en waar :) Tot dan!!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst