Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nederlandse handbaldames vinden sponsor in Ghana

door: Thomas van Zijl | 12 mei 2016

De Nederlandse handbaldames behoren tot de wereldtop. De bevestiging kregen zij afgelopen najaar op het WK waar het team de finale wist te bereiken. Gek genoeg was er toen nog plek op het shirt van de succesvolle ploeg die het zonder sponsor moest stellen. Die is inmiddels gevonden, via oud-hockeybondscoach Joost Bellaart. 'Cocoa from Ghana', een organisatie die zich inzet om meer bekendheid te realiseren voor cacao uit Ghana, is de nieuwe partner van het damesteam van de Nederlands Handbal Verbond (NHV).

Bellaart mag dan vooral een naam hebben opgebouwd in de hockeywereld, inmiddels is hij al lang actief op het vlak van sport en marketing. In feite heeft hij zijn baan als coach altijd gecombineerd met advieswerk voor verschillende bedrijven. Hij bouwde er een netwerk op waar hij met zijn eigen bureau - sinds 2008 - gebruik van kan maken, al ging dat niet altijd van een leien dakje.

“Ik breng partijen bij elkaar, voeg een commercieel netwerk toen aan een instantie of organisatie"

“Mijn eerste grote klant was de DSB Bank. Ik was betrokken bij de naamgeving van het AZ Stadion, de schaatsploeg en het museum. Na het eerste kwartaal kwam de run op de DSB bank. Toen was het even behelpen.” Bellaart liet zich er niet door uit het veld slaan en is ook de jaren daarna actief gebleven in de zakelijke sportmarkt. “Ik breng partijen bij elkaar, voeg een commercieel netwerk toen aan een instantie of organisatie. Dat heb ik onder meer gedaan tijdens het WK Hockey in Den Haag.”

Cocoa from Ghana
Bellaart heeft overal contacten, zelfs tot in Ghana. Het land is, zonder dat veel mensen het weten, een van ’s werelds grootste cacaoproducenten, maar de industrie is niet altijd even stabiel. Cocoa from Ghana stelt zich ten doel om de hele infrastructuur bekendheid te geven, van de eerste oogst tot het uiteindelijke verschepen en verhandelen. De productie en verwerking van cacao is van veel factoren afhankelijk. Daarom heeft een Nederlander samen met de Ghanese overheid Cocoa from Ghana in het leven geroepen om op een positieve wijze aandacht te besteden aan cacao en Ghana. Met de vraag hoe dat voor elkaar gebokst kon worden belde hij in december vorig jaar met Bellaart.

XL17-Cocoa-1

"Bij het handbalverbond waren ze verbijsterd dat ze zelf benaderd werden"

Het was de tijd van het WK handbal in Denemarken en het Nederlands damesteam was bezig met een voor velen verrassende opmars. Er kwam een hype op gang. Ook Bellaart was gegrepen door het succes van dames. “Ik kreeg er een heel feestelijk gevoel bij. Handbal was die dagen overal, er was ongekend veel aandacht.” Bovendien zag Bellaart een parallel tussen het handbalteam en Cocoa from Ghana. Ook deze prestatie was het resultaat van de hele infrastructuur, een uitgekiende route, met een Academie op Papendal en het team dat eindeloos lang met elkaar trainde. Bellaart:

“Ik nam contact op met het handbalverbond. Daar waren ze verbijsterd dat ze zelf benaderd werden. De normale gang van zaken was dat ze op hun knietjes door het land moesten op zoek naar een mogelijke geldschieter. Er kwamen een paar dingen op een heel mooi moment samen.”

Sponsor tot en met Tokio 2020
Cocoa from Ghana prijkte voor het eerst op het shirt tijdens het kwalificatietoernooi waarop de handbaldames zich plaatsten voor Rio en is tot zeker de volgende Spelen sponsor. Die plek op het shirt is belangrijk, maar Bellaart zet ook andere kanalen in om het verhaal over het voetlicht te brengen.

XL17-Cocoa-2“Cocoa from Ghana is een naam die toelichting behoeft. Daar zijn een eigen website en social media bij uitstek geschikt voor.” De dames van het handbalteam weten inmiddels wat de doelstelling is van hun sponsor is en zijn betrokken bij het verhaal. Bellaart acht het zeer wel mogelijk dat een aantal van hen de komende jaren Ghana bezoekt. Iemand voor wie dat sowieso geldt is Ignisious Gaisah, de Nederlandse verspringer van Ghanese afkomst. Sinds vorige week wordt ook hij, na contact met Bellaart, gesponsord door Cocoa from Ghana. In een eerste reactie zegt Gaisah: “Zowel de cacao-industrie van Ghana als ik hebben de staminia en het doorzettingsvermogen om onze grenzen op te zoeken en de beste te worden.”
 
Voor meer informatie: www.cocoafromghana.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst