Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Start to Run bindt beginnende lopers aan atletiekvereniging

door: Thomas van Zijl | 21 april 2016

Goede voornemens genoeg en de wil om de daad bij het woord te voegen is er misschien ook wel, maar echt beginnen met hardlopen is vaak toch een stap te ver. De Atletiekunie ontwikkelde speciaal voor deze grote groep mensen het programma Yakult Start to Run. ARGO Atletiek uit Doetinchem merkt dat de aanpak aanslaat en ziet uiteindelijk veel deelnemers lid worden.   

XL15-Argo-2Een vereniging met poten in de maatschappij, zo omschrijft trainer Bas Waterham ARGO. Iedereen is er welkom, hetgeen blijkt uit de sportdagen die scholen  er organiseren en verschillende evenementen die een regionale uitstraling hebben. “ARGO is laagdrempelig en toegankelijk, zonder dat we de prestatie uit het oog verliezen.” Die combinatie maakt de vereniging aantrekkelijk voor een breed publiek, waaronder mensen die weinig tot geen ervaring hebben met lopen.

'Morgen begin ik'
Een jaar of tien geleden, nog voor de lancering van Start to Run, bood ARGO het programma ‘Morgen begin ik’ aan. Waterham was een van de initiatiefnemers, omdat hij merkte dat de reguliere trainingen voor de beginners van een te hoog niveau waren.

“We vroegen geïnteresseerden dan een of twee keer mee te lopen en vervolgens zagen we ze nooit meer terug. De kloof tussen geoefende en ongeoefende loper was te groot.”      

Ervaring was er dus al genoeg bij ARGO toen men daar besliste mee te doen aan Start to Run. De uitgangspunten zijn al die jaren hetzelfde gebleven. Het draait wat Waterham betreft vooral om persoonlijke aandacht. “We praten hier over mensen die misschien wel tien jaar getwijfeld hebben om deze stap te nemen. Die moeten intensief begeleid worden.”

“Soms hebben ze er al drie keer vier minuten lopen opzitten zonder dat ze het in de gaten hebben"

Dat betekent veel praten en extra informatie sturen via de populaire Facebook-groep en andere social media. Af en toe komen er voor een speciale sessie specialisten langs op het gebied van voeding of blessures. Het draait vooral om entertainen. “Soms hebben ze er al drie keer vier minuten lopen opzitten zonder dat ze het in de gaten hebben. Dan gaat het vanzelf en is het geen opgave meer.”  

Start to Run
Yakult Start to Run is een programma van zes weken, met een afrondende testloop. In Doetinchem komen iedere zaterdag tachtig mensen samen om te trainen. De bedoeling is dat ze daarnaast een keer per week individueel lopen. De ervaring leert dat daarvoor nog de discipline of het zelfvertrouwen ontbreekt. Daarom biedt ARGO elke woensdag de mogelijkheid om de huiswerktraining toch samen te doen. Ongeveer zestig deelnemers kiezen daarvoor. Waterham: “Ja, we leggen ze echt in de watten. Het moet in die eerste fase niet allemaal te snel gaan en te vanzelfsprekend geacht worden. Daarom zetten we juist in op die extra’s.”

XL15-Argo-1

Van de deelnemers aan Yakult Start to Run gaat meer dan de helft door naar een vervolgprogramma of wordt definitief lid van de vereniging

Het resultaat is ernaar. Van de deelnemers aan Yakult Start to Run gaat meer dan de helft door naar een vervolgprogramma of wordt definitief lid van de vereniging. De constante aanvoer van nieuwe aanwas is voor ARGO dan ook een van de onderliggende redenen om flink te investeren in Yakult Start to Run. De deelnemende  groep bestaat op dit moment - net als in voorgaande jaren - voor ongeveer driekwart uit vrouwen, variërend van 25 tot 60 jaar. Topprestaties leveren is nooit hun doel geweest, maar het had er in een enkel geval wel ingezeten. “Ik zie soms mensen die echt talent hebben, die als ze eerder waren begonnen, ver hadden kunnen komen.”

Duurzame verbinding
Het allerhoogste podium is voor verreweg de meeste van hen niet haalbaar, maar Waterham kan na al die jaren wel zeggen dat een aantal nog behoorlijk opstoomt binnen de vereniging en op respectabel niveau loopt. Voor een werkelijk duurzame verbinding met de loopsport is in de ogen van Waterham overigens meer nodig dan de zes weken van Yakult Start to Run.

“Dit programma is aan de korte kant. Wij moeten het echt hebben van het vervolgaanbod om deze mensen aan ons en elkaar te binden.” Ook dat laatste weegt zwaar. ARGO probeert van de lopers meer te maken dan een gezelschap dat elkaar op zaterdagochtend ontmoet. Idealiter wordt het een vriendenclub. “Natuurlijk gaat het om het lopen, maar de kop koffie na afloop is misschien wel net zo belangrijk.”

Voor meer informatie: www.yakultstarttorun.nl en www.argoatletiek.nl

« terug

Reacties: 1

Marcel van der Kuil
21-04-2016

Leuk om te lezen dat bij ARGO zoveel mensen instromen na een start-to-run en dat hier zoveel vrouwen voor in beweging komen. Hopelijk helpt ook dit aritkel om deze trend nog verder te bestendigen en te verduurzamen!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst