Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Amsterdam gastheer van WK Circle Rules Football

door: Leo Aquina | 14 april 2016

De wereld is komende zomer een WK rijker en Amsterdam is de gaststad: in het weekend van 25 en 26 juni staat het wereldkampioenschap Circle Rules Football op het programma. Circle Rules Football is een soort kruising tussen voetbal, basketbal, handbal en volleybal. Het spel werd tien jaar geleden bedacht door theaterstudent Gregory Manley in New York. Taco Hidde Bakker introduceerde Circle Rules Football in 2015 in Amsterdam. Daar speelt hij met een vaste groep deelnemers iedere zondagmiddag een zogenaamde Pickup Game in het Flevopark.

“Circle Rules Football wordt gespeeld met bal van het formaat yogabal”, vertelt Bakker. “In het midden van het veld ligt een cirkel (de ‘key’) met daarin een doel zonder net. De twee teams scoren allebei in datzelfde doel, maar aan de tegenoverliggende zijde van hun eigen speelhelft. Spelers mogen de bal met ieder lichaamsdeel spelen, maar zij mogen de bal niet klem houden of met twee handen vastpakken. Spelers mogen de bal binnen de cirkel niet aanraken als zij daar met hun voeten op de grond staan. Het spel kent twee varianten: small rules en big rules, zonder keepers of met.”

XL14-CircleRulesFootball-1Bakker vertelt dat er inmiddels ook een Amsterdamse variant is ontwikkeld: “Bij ons doet regelmatig een jongetje van acht mee dat het geweldig vindt om te keepen. Wij spelen het spel dan met één keeper die beide teams probeert het scoren te beletten.”

"Nadat ik terug naar Nederland was verhuisd heb ik het samen met een bevriende kunstenaar in Amsterdam geïntroduceerd"

New York
Hoe is Bakker zelf met de sport in aanraking gekomen? “Ik woonde in 2008 in New York en mijn vriendin nam me mee naar Prospect Park in Brooklyn. Het spel werd gespeeld door een leuke club jonge creatievelingen. Zij waren er toen net een jaar mee bezig. Ik leerde daar Gregory Manley kennen. Hij had het spel eind 2006 bedacht in het kader van zijn afstudeerproject aan de New York University. Het spel was nog tamelijk vers toen ik begon mee te spelen en Gregory moedigde ons continu aan om te experimenteren en daarmee het spel verder te ontwikkelen. Inmiddels verschijnt er jaarlijks een officieel Rule Book. Zelf heb ik twee jaar op het hoogste niveau gespeeld, tijdens de Circle Rules competitie in New York, en nadat ik terug naar Nederland was verhuisd heb ik het samen met een bevriende kunstenaar in Amsterdam geïntroduceerd.”

XL14-CircleRulesFootball-2Circle Rules Football wordt in de Verenigde Staten inmiddels op verschillende plaatsen gespeeld en ook in Europa komen er steeds meer plaatsen bij.

“Het spel is via diverse festivals verspreid, zoals het Obscure Games Festival in Pittsburgh”, aldus Bakker. “Ik weet dat het ook in Canada wordt gespeeld, in het Engelse Bristol, in Brussel en soms in Kopenhagen. In New York worden naast de openbare Pickup Games op de zondagen, op woensdagavonden ook competitiewedstrijden gespeeld.” Manley werkt hard aan de professionalisering van de sport. Bakker:

“Hij is Creative Director van City of Play in Pittsburgh, een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met sport- en spelprojecten. Hij organiseert verder ook Circle Rules workshops en er zijn sponsors, die de sport een warm hart toedragen.”

Iedereen is welkom
Bakker vind het leuk om te zien dat de sport groeit, maar hij hoopt ook dat het toegankelijke karakter behouden blijft: “Wij spelen het in Amsterdam recreatief en informeel. We zijn momenteel met een groep van ongeveer twaalf vaste spelers en circa twintig anderen die af en toe meedoen. Het zijn allemaal gelijkgestemden, de meesten uit de creatieve sector. Een enkele keer doet er ook zomaar iemand mee die in het park voorbij komt. Iedereen is welkom.”

"Natuurlijk moet het WK in Amsterdam sportief een succes worden. Dat wordt het eerste internationale toernooi met landenteams"

Hoewel er een officiële Circle Rules Federation is, verwacht Bakker niet dat de sport snel olympisch zal worden. “We gaan op termijn in Nederland misschien ook wel bekijken hoe we het professioneler op kunnen zetten, met onder meer een eigen website, een logo en eigen toernooien. En natuurlijk moet het WK in Amsterdam sportief een succes worden. Dat wordt het eerste internationale toernooi met landenteams en daarmee vieren we het tienjarig bestaan van de sport.”

In Amsterdam wordt er in principe tussen maart en november iedere zondagmiddag gespeeld, tussen 14 en 17 uur in het Flevopark. Voor meer informatie: kijk op Facebook van Circle Rules Football, Amsterdam of ga naar circlerulesfederation.com.

« terug

Reacties: 1

Taco
15-04-2016

In Antwerpen wordt Circle Rules, of Cirkelvoetbal zoals ze het daar noemen, ook al jaren gespeeld. 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst