Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Gelderland reserveert 15 miljoen voor sportevenementen

door: Leo Aquina | 14 april 2016

Provincies investeren steeds minder in sport, omdat zij dit zien als een taak van het Rijk en van de gemeenten. Gelderland vormt een uitzondering. Die provincie heeft tot 2019 in totaal vijftien miljoen euro gereserveerd voor grote sportevenementen. Het meest in het oog springend zijn de Europese kampioenschappen atletiek indoor van 2019 in Apeldoorn. “We mikken op grote evenementen, nationale kampioenschappen of hoger”, aldus gedeputeerde Jan Markink. De provincie hoopt publiciteit en economische spin-off te genereren. Hoewel Gelderland mikt op topevenementen, wil de provincie ook investeren in breedtesport.

XL14-Gelderland-JanMarkinkOver een paar weken is Gelderland mede dankzij de inspanningen van Markink gastheer van de Giro d’Italia. De provincie heeft daar vijf miljoen euro ingestoken. Dat is geen onderdeel van de vijftien miljoen die Gelderland opzij heeft gezet voor toekomstige evenementen, maar ook met de Giro wil Gelderland de provincie een publicitaire en economische boost geven. “We kunnen evenementen gebruiken om economische doelstellingen te halen en daarnaast willen we laten zien wat Gelderland te bieden heeft, als het bijvoorbeeld gaat om het mooie landschap en de prachtige sportaccommodaties.”

Spin-off Giro
Wat is het effect van de Giro op de Gelderse economie? “Als je kijkt naar de werkgelegenheid, dan zijn er nu alleen al zestig mensen fulltime met het project aan de slag. Dat is de directe spin-off. Maar de indirecte spin-off is nog veel groter. Hotels, cafés en allerlei bedrijven profiteren er enorm van”, zegt Markink. Ondanks alle juichende verhalen was de economische spin-off van de Tour de France in Zeeland vorig jaar waarschijnlijk een stuk kleiner dan aanvankelijk berekend. Hoe zeker is de gedeputeerde van die positieve effecten?

"De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft voor ons berekend dat de Giro Gelderland 11,2 miljoen oplevert aan economische impuls"

“Ik sprak afgelopen week met de directeur van het Ibis Hotel in Amsterdam. Hij vertelde me bijvoorbeeld dat hij er voor de nacht voordat het peloton terugvliegt naar Italië al driehonderd kamers zijn gereserveerd. En dat is dan spin-off die niet eens direct in Gelderland terecht komt, maar onze provincie zal ook veel van dergelijke inkomsten zien. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft voor ons berekend dat de Giro Gelderland 11,2 miljoen oplevert aan economische impuls. Dat geld komt niet terug in de provinciekas, maar het komt wel ten goede aan de provincie.”

European Company Games
Voor de Europese kampioenschappen Atletiek Indoor heeft Gelderland 1,2 miljoen gereserveerd. Een ander speerpunt zijn de European Company Games, waarop de provincie samen met Stichting Sport & Zaken een bid heeft uitgebracht. Gelderland heeft een half miljoen opzij gelegd voor deze Europese kampioenschappen voor werknemers. Of het evenement ook daadwerkelijk naar de provincie komt, weet Markink pas op 5 juni. Andere kandidaten voor het evenement zijn Bordeaux en Palma de Mallorca.

Een ander evenement waar Gelderland zich kandidaat voor heeft gesteld zijn de Special Olympics 2018 in de Achterhoek. Het nationale sportevenement voor verstandelijk gehandicapten wordt dit jaar ook al in het Gelderse Nijmegen gehouden. “Dit is weliswaar een evenement van een andere orde van grootte dan het EK Atletiek indoor, maar sport voor mensen met een beperking is een belangrijk thema voor de provincie”, licht Markink toe.

XL14-Gelderland-2Ryder Cup
Gelderland zoekt dus vooral topevenementen en dan liefst binnen de zes kernsporten die de provincie ooit in het kader van het Olympisch Plan 2028 naar voren schoof: atletiek, wielrennen, paardensport, judo, volleybal en tennis. “Als er zich een buitenkansje voordoet in een andere sport, overwegen we dat echter ook”, aldus Markink. “Daarbij zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan de Ryder Cup, als dat tot de mogelijkheden hoort.”

"Het bereik van topsportevenementen bestaat voor circa 99,5% uit breedtesporters"

Markink benadrukt dat de vijftien miljoen weliswaar bedoeld is voor topevenementen, maar dat het geld ook ten goede zal komen aan de breedtesport. “Een van de eisen die we altijd aan subsidie op sportevenementen stellen is dat er een verbinding met de breedtesport moet worden gemaakt. Vorig jaar hadden we het WK Beachvolleybal in Apeldoorn en daar is flink geïnvesteerd in side-events. Dat is ook bij toekomstige evenementen een eis. Uit onderzoek naar de sportevenementen in Gelderland blijkt dat het bereik van topsportevenementen voor circa 99,5% uit breedtesporters bestaat. Dit is inclusief de side-events. Kortom, budget voor topsportevenementen komt vrijwel volledig ten goede aan de breedtesport.”

Roze wolk
Vooralsnog kijkt Markink reikhalzend uit naar de Grande Partenza van de Giro op 6 mei in Apeldoorn. Hij rekent op een groot roze feest, maar realiseert zich ook dat een groot evenement met grote mensenmassa’s risico’s met zich meebrengt: “De burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en de openbare orde. Daarover is goed overleg met alle betrokken partijen en we hebben ook contact met de nationaal coördinator voor terrorismebestrijding.”

De gedeputeerde rekent op 460.000 man publiek in de drie dagen dat de Italiaanse wielerronde op Gelderse bodem is. Wanneer is het evenement voor hem geslaagd? Markink: “Als het goed weer is, als we onze begroting halen en als er een Nederlander, Tom Dumoulin bijvoorbeeld, in het roze naar Italië vertrekt.”

Voor meer informatie: dagblad De Gelderlander over de Giro d'Italia

« terug

Reacties: 1

Mary Kok Willemsen
14-04-2016

Goed en duidelijk verhaal.

Wat ik me alleen afvroeg, het EK 2017 Vrouwen dat volgend jaar al in eigen land is.

Hoe kan het dat dit niet wordt benoemd terwijl Doetinchem speelstad is? Het lijkt wel stil. Hopelijk komt er nog wel een storm. Het is het eerste EK Vrouwenvoetbal in eigen land. Overigens is dit geen verwijt naar de heer Markink maar meer een trieste constatering dat het EK totaal niet in de mindset zit.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst