Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Wint Monkey Moves prijs voor sociaal ondernemerschap in de zorg?

door: Marc Hoeben | 7 april 2016

Het was nog flink doorpezen voor Leendert van Gaalen en Bart Poot van InspanningLoont afgelopen week. Op 1 april verliep de deadline van HeldCare, een initiatief van de Achmea Foundation en Social EnterpriseNL. Op 14 april krijgen ze voor een zaal van tweehonderd genodigden in de Metaal Kathedraal in Utrecht te horen of ze beloond worden voor hun werk van de laatste maanden.

XL27MonkeyMoves-1

Tien ondernemingen deden mee aan de ‘challenge’ van HeldCare. De drie volgens de jury beste plannen komen in aanmerking voor een jaar lang maatwerkbegeleiding, gebruik van het netwerk van Achmea en financiële ondersteuning in de vorm van 30.000 euro aan ‘vrij te besteden’ geefgeld en een investeringsruimte van 120.000 euro.

“Achmea en Social EnterpriseNL hebben HeldCare ontwikkeld vanuit de wens om sociaal ondernemerschap in de zorg aan te moedigen,” legt Van Gaalen uit. “Het is bedoeld voor vernieuwende initiatieven gericht op verbinding en het vergroten van zelfredzaamheid. Omdat het anders, beter en vooral ook samen kan.”

Een leven lang gezond bewegen
InspanningLoont heet het bedrijf van Van Gaalen en diens compagnon Bart Poot. “Onze missie is het mensen een leven lang gezond aan het bewegen te brengen en te houden,” legt Van Gaalen uit. “Daarvoor hebben we drie programma’s ontwikkeld: Monkey Moves, Het Sportkompas en Het Plus Kompas.” Bij Het Plus Kompas draait het om gezondheidsbevordering van mensen boven 55 jaar. “We geven mensen inzicht in hun fysieke, mentale en sociale status en hun voeding en laten zien op welke manier je vitaal oud kunt worden.”

“Het uitgangspunt is dat we naar de talenten van het kind kijken”

Met Het Sportkompas richten ze zich op de jeugd, bijvoorbeeld in de strijd tegen overgewicht (obesitas). “Het uitgangspunt is dat we naar de talenten van het kind kijken.” Bij Monkey Moves – ingezet bij de challenge van HeldCare - is de doelgroep van anderhalf tot twaalf jaar. “Het doel is om kinderen plezier in bewegen te laten ervaren, daarmee het zelfvertrouwen te vergroten en de zelfredzaamheid te verhogen. Dit doen we met een veelzijdig programma, waar de ouders bij worden betrokken.”

Van vier naar tien locaties
In augustus vorig jaar was InspanningLoont op vier locaties met Monkey Moves actief. “Dat zijn er inmiddels tien en de groepen in de zalen zijn ook uitgebreider geworden of soms zelfs verdubbeld. We hebben nu meer dan honderd leden, we merken dat de betrokkenheid van ouders groter wordt en dat organisaties in de kinderopvang interesse hebben. Inmiddels werken we ook al samen met vijf grotere en minder grote organisaties in de kinderopvang.”

XL13-Heldcare-2Van Gaalen noemt het ‘een hoger doel’ om over tien jaar alle kinderen van Nederland in het programma van Monkey Moves te hebben. Natuurlijk hebben hij en collega Poot al nagedacht wat ze eventueel met de 30.000 euro geefgeld en 120.000 euro investeringsruimte uit het maatwerktraject zouden kunnen. “Dat moesten we ook aangeven bij de ingediende plannen. Wij willen een franchise-organisatie opzetten en met ondernemende mensen op tien locaties starten met Monkey Moves.”

Katalysator voor verdieping
Het zou het resultaat van het traject van HeldCare kunnen zijn. Een mooi resultaat, maar daar was het niet eens om begonnen, bezweert Van Gaalen. “We hebben meegedaan om te focussen, om kennis op te bouwen over sociaal ondernemen en het schrijven van een groeiplan. Het heeft als katalysator gewerkt en gezorgd voor verdieping.”

"Het is niet alleen een plannetje schrijven en je hand ophouden. Hier moest echt een verdienmodel achter zitten"

Twee maanden duurde het programma, in die twee maanden waren de vrijdagen voor HeldCare gereserveerd, met afwisselend workshops en coachingsgesprekken. “Een soort Dragon’s Den, maar dan in een vriendelijke versie. In die acht weken werden er verschillende thema’s van sociaal ondernemen behandeld, van businessmodellen, naar klantbereik en impact meten. Wat ons zo aansprak: het is geen standaardproject. Het is niet alleen een plannetje schrijven en je hand ophouden. Hier moest echt een verdienmodel achter zitten.”

Spanning
Met spanning leefde Van Gaalen naar het inlevermoment van vorige week toe. “Ik dacht eerst nog dat daarna alle spanning van me zou afvallen. Maar, nou, dat is dus niet zo. Het is meteen omgeslagen naar de spanning voor de uitslag van 14 april. Ik heb echt geen idee hoe dat gaat uitpakken. De concurrentie was heel goed en heel divers.”

Voor meer informatie: www.heldcare.com, www.inspanningloont.nl en www.monkeymoves.nl

Demoday van Heldcare
Op 14 april in Utrecht organiseren Social Enterprise NL en de Achmea Foundation een feestelijke avond met inspirerende sprekers, verrassende break-out sessies en een aangenaam (lokaal en biologisch) ‘walking diner’. Daarmee sluiten zij het HeldCare verdiepingsprogramma af en maken zij de beste sociale innovaties van het moment bekend.
 
Tien vernieuwende initiatieven in zorg en welzijn hebben acht weken lang gewerkt aan hun groeiplan voor 2017-2018. Deze plannen presenteren zij op Demoday voor het eerst aan het Nederlandse publiek. De drie beste zorgondernemers winnen een jaar lang maatwerkbegeleiding, financiële ondersteuning en toegang tot het netwerk van Social Enterprise NL en de Achmea Foundation. Zodat zij hun groei ook daadwerkelijk kunnen realiseren.

XL13-Heldcare-3De tien vernieuwende initiatieven:

  • Anna Zorgcoöperaties: Berno van der Wal en Caroline Reinhard
  • Atlantis Handelshuis: Mike Venekamp
  • Bijzonder Thuisafgehaald: Marieke Hart
  • ExceptionAll: Maartje van Hees en Mark Brenninkmeijer
  • Fello: Niels Meijssen en Elien Phernambucq
  • Hotspot hutspot: Bob Richters en Dorine Rüter
  • Monkey Moves: Leendert van Gaalen
  • MOOVZ: Cora Kreikamp
  • Studio Moio: Nathalie Lecina
  • Young Society: Amber Kaspersma en Stefan Burger

Locatie: De Metaal Kathedraal, Rijksstraatweg 20, 3545 NA Utrecht. Wil je erbij aanwezig zijn? Geef je dan hier op
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst