Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Vrije Universiteit werkt samen met buurman EK Atletiek

door: Thomas van Zijl | 7 april 2016

Sport en wetenschap zijn allang geen gescheiden werelden meer. Dat wordt onder meer duidelijk in het partnership tussen de Vrije Universiteit (VU) en het EK Atletiek dat begin juli plaatsvindt in Amsterdam. De samenwerking is niet alleen logistiek van aard, maar ook bedoeld om het evenement inhoudelijk interessant te maken en de universiteit te presenteren aan een nieuw en breed publiek.

De eerste contacten werden begin vorig jaar al gelegd, op initiatief van de VU. Dat ze de ontwikkelingen rond het toernooi daar op de voet volgen is alleen al qua locatie niet verwonderlijk. De universiteit en het Olympisch Stadion als thuishaven van het EK zijn bijna buren. Voor de VU biedt het toernooi de mogelijkheid te laten zien welke expertise zij in huis heeft.

XL13-VU-Atletiek-1“Er is een grote groep onderzoekers bezig met bewegingswetenschappen, maar het terrein is breder dan dat”, zegt Victor Maijer van het Bureau Bestuurszaken van de VU. “Hij noemt professor Erik Scherder als voorbeeld. Die richt zich op neurosciences, een thema dat ook in verbinding staat met sport en bewegen. Voor hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers geldt hetzelfde.

“We hebben voor deze evenementen de grote zaal geboekt. Daar kunnen een paar honderd mensen in”

Publiekslezingen
Deze en andere wetenschappers van de VU geven in de aanloop naar het EK vijf publiekslezingen over een brede waaier aan sport-gerelateerde onderwerpen. Het varieert van een nieuwe methode om de marathon onder de twee uur te lopen, tot de impact van grote evenementen op steden.

Andere thema’s die voorbij komen zijn matchfixing, de waarde van talentontwikkeling en de vraag of topsport nu gezond of ongezond is. De onderwerpen zijn gekozen in overleg met Peter Beek, decaan van de faculteit gedrags- en bewegingswetenschappen. De lezingen zijn vrij toegankelijk voor iedereen die affiniteit heeft met sport. “We hebben voor deze evenementen de grote zaal geboekt. Daar kunnen een paar honderd mensen in.”
 
De publiekslezingen zijn bij lange na niet het enige waar de VU zich tijdens het EK Atletiek op toespitst. De Vrije Universiteit is namelijk ook de officiële congreslocatie van het toernooi. Maijer: “Al vrij snel in onze gesprekken bleek dat de organisatie daar naar op zoek was. Wij hebben op dat vlak alle faciliteiten en ervaring in huis. Zakelijke klanten van het EK kunnen hier terecht.”

Congres
Daarnaast is er op 2 juli - in de week voorafgaand aan het toernooi - een speciaal congres voor de sportprofessional. Er zit al met al heel duidelijk een inhoudelijke component aan dit toernooi. “Natuurlijk is het voor gasten van belang dat ze niets hoeven te missen van de wedstrijden, maar middels lezingen en speciale bijeenkomsten zoeken ze ook verdieping. Daar biedt de VU een uitgelezen locatie voor.”

XL13-VU-Atletiek-2De VU en de organisatie van het EK Atletiek ontmoeten elkaar niet alleen in congreszalen, maar zeker ook in en rondom het Olympisch Stadion. Zo heeft de VU een speciale stand in het promodorp om zich onder de aandacht te brengen van nieuwe studenten. Voor de EK-organisatie is het netwerk van de univer- siteit dan weer interessant met het oog op de kaartverkoop. Huidige studenten en alumni bij elkaar opgeteld bestaan uit 100.000 mogelijk geïnteresseerden. Ze zullen uiteraard niet allemaal op de wedstrijden afkomen, maar zegt Maijer, de kans dat er verhoudingsgewijs veel mensen met een VU-achtergrond op de tribunes zitten is tamelijk groot.

In de week van het EK een speciaal programma opgezet, gericht op het begeleiden van individuele sporters, het vak van coach en het leidinggeven aan een sportorganisatie

Summer School
Met een beetje geluk hebben zelfs de deelnemers van de speciale Summer School tijd om de wedstrijden te bezoeken; voor studenten die ambitie hebben om verder te gaan in de sport, is in de week van het EK een speciaal programma opgezet, gericht op het begeleiden van individuele sporters, het vak van coach en het leidinggeven aan een sportorganisatie. De colleges worden gegeven door onderzoekers van de VU en gastdocenten die ervaring hebben bij bijvoorbeeld sportbonden. Maijer ziet deze aaneenschakeling van aan sport gerelateerde activiteiten overigens eerder als een opstap naar meer, dan als een eenmalige explosie. Het doel is duurzame verbindingen te leggen om op de lange termijn met meerdere partners de maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

“Er komt in de toekomst veel op ons af op het gebied van gezondheid, sport en bewegen. Wij kunnen in samenwerking met bijvoorbeeld de Hartstichting vanuit meerdere disciplines samen werken aan oplossingen.”

Voor meer informatie over de AISS-kennisevents in het kader van het EK Atletiek 2016 klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst