Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

FlingGolf zet met NK-organisatie volgende stap

door: Marc Hoeben | 24 maart 2016

FlingGolf is een nieuwe sport en voor de vergrijzende golfsport een manier om een jonger publiek naar de banen te trekken. Binnenkort - op 23 april - worden de eerste Nederlandse kampioenschappen gehouden bij Golf 4 All in Harderwijk en daarmee krijgt het zo langzamerhand meer trekjes van een serieuze wedstrijdsport. Iets later in het jaar is het de bedoeling dat het tot de oprichting van de Europese federatie voor flinggolfers komt.

Initiatiefnemer achter de Nederlandse kampioenschappen is Niels Geven - een oud-student 'Sport, gezondheid en management' aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - die enkele jaren terug op het nieuwe fenomeen stuitte, licentiehouder werd en met zijn bedrijf FlingGolf Europe bv de exclusieve rechten voor de verkoop voor sticks op het oude continent verwierf.

“We willen met de NK nog meer bekendheid aan de sport geven,” vertelt hij. “Het gaat erom dat mensen het zien, dat ze het proberen en leuk gaan vinden en dat daarnaast golfbaaneigenaren zien dat het een prima activiteit is naast het bestaande golf. Voor mensen moet dit NK een mooie uitdaging zijn. Zo vaak kun je in je leven niet Nederlands kampioen worden.”

XL11-FlingGolf-1Made in America
FlingGolf is een vinding van een Amerikaan met een zeer Nederlands klinkende naam: Alexander van Alen. Hij vond dat het de jeugd gemakkelijker moest worden gemaakt de weg naar de golfbanen te vinden en bedacht een simpeler en goedkoper alternatief. Met de stick van FlingGolf - de FlingStick - wordt het gewone golfballetje in een soort ‘schepvorm’ aan het uiteinde gelegd en vanuit de lucht weggeslingerd via een bovenhandse, zijwaartse of onderhandse techniek. De stick is van carbon, met een van hard plastic gegoten bakje, te verkrijgen voor 149 euro.

"Je gebruikt bij FlingGolf totaal andere bewegingen dan bij golf, eerder zoals bij lacrosse en baseball"

Niels Geven benadrukt dat FlingGolf en golf weinig overeenkomsten heeft: "FlingGolf is een andere sport dan traditioneel golf. Je gebruikt totaal andere bewegingen, eerder zoals bij lacrosse en baseball. De overeenkomst met golf is dat FlingGolf op dezelfde baan beoefend kan worden. Vergelijk het met snowboarden en skiën, beide op sneeuwpistes."

Drempel lager
Het is dan ook niet de bedoeling om golf te vervangen, geeft Geven aan. "FlingGolf wil wel niet-golfers naar golfbanen krijgen en ze direct laten spelen. Wat met golf niet kan door verplichte baanpermissie en veel oefenuren. De drempel om met golfers samen de banen op te gaan is dus veel lager, dit heeft tot resultaat dat er meer mensen naar golfbanen komen, die wellicht later de overstap naar golf gaan maken. Omdat ze het sfeertje en de omgeving leuk vinden."

XL15FlingGolf_2

Op die manier kunnen golfbanen dus een nieuwe markt aanboren, in plaats van dat men gaat vissen in dezelfde vijver en alleen probeert om huidige leden van andere banen naar de eigen baan te trekken. Geven: "FlingGolf biedt voor golfbanen additionele omzet, zonder de baan aan te passen. Iedereen kan FlingGolf spelen, slechts vijftien minuten oefenen en men kan veilig de baan op. De succesbeleving wordt eerder bereikt doordat de 'gooi'-beweging een natuurlijke en atletische beweging is. Iedereen kan het, van jong tot oud!"

Opmars in verre windstreken
Volgens Geven is de sport aan een behoorlijke opmars bezig, maar dan vooral in verre windstreken. “In de Verenigde Staten wordt het op meer dan tweehonderd banen gespeeld en ondertussen ook in Canada, Mexico en Nieuw-Zeeland.”

Met FlingGolf Europe bv probeert hij de laatste jaren in Europa voet aan de grond te krijgen. “Vanuit het oogpunt van de verkoop kan het natuurlijk altijd beter. Maar het gaat heel aardig. Het laatste halfjaar hebben we ingezet op promotie en het vergroten van de naamsbekendheid. We werken veel via het geven van clinics bij golfbanen, om het zo onder de aandacht te brengen en ook de interesse van de banen op te wekken."

"Ik merk dat het soms lastig is in dit wereldje om er tussen te komen en met iets nieuws te komen"

"In Nederland wordt het nu gespeeld bij Vlietlanden in Noord-Holland, bij Golf 4 All in Harderwijk en bij The Company in Veendam. In België kun je terecht bij Wellington Golf in Oostende en Ternesse Golf & Country Club in Wommelgem. Ik merk wel dat het soms lastig is in dit wereldje om er tussen te komen en met iets nieuws te komen. Voorlopig mogen we met het aantal van tien banen in Europa tevreden zijn.”

XL15FlingGolf_1

Clinic met 500 man
Banen betalen voor de sticks een eenmalig bedrag, de promotie laat Geven aan hen over. “Dat werkt toch het beste. Zo hadden we bij een clinic in Someren laatst vijfhonderd man.” Hoeveel beoefenaren de sport in Nederland inmiddels telt, kan hij nog niet zeggen. Wat dat betreft zal het beter in kaart komen als FlingGolf zich ook ontwikkelt tot wedstrijdsport. De Nederlandse kampioenschappen van 23 april in Harderwijk zijn een eerste aanzetje.

“Iedereen kan inschrijven, ook al heb je het nog nooit gedaan. In die gevallen bieden we eerst een gratis clinic aan. Het is de bedoeling dat het echt heel laagdrempelig is. We mikken voorlopig op 60 deelnemers en hebben wat dat betreft nog plek. Mochten er meer mensen inschrijven, kunnen we altijd uitbreiden.”

NK-deelname: compleet verzorgd
Deelname aan de NK kost 35 euro. Voor dat bedrag is het mogelijk de clinic te volgen, krijgen deelnemers een stick ter beschikking, worden ze ontvangen met koffie en krijgen ze na afloop een daghap en twee consumpties. “Het is compleet verzorgd, de NK duren anderhalf uur, we starten in principe om half één ’s middags. We spelen op een baan met negen holes, je loopt in een flight met vier mensen en wie de minste worpen nodig heeft is Nederlands kampioen.”

Volgende stap wordt volgens Geven de oprichting van de European FlingGolf Federation. “Dat willen we dit jaar nog doen, het moet ook meteen een Europese bond worden. Als de NK een succes zijn, willen we met zulke evenementen uitbreiden naar andere landen. Het zou kunnen dat we nog in gesprek gaan met golfbonden, om te kijken of we dingen samen kunnen doen. Maar dat is van later zorg.”

Voor meer informatie: www.flinggolf.nl of www.flinggolf.eu

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst