Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Vraagtekens bij economische impact Tour in Zeeland

door: Leo Aquina | 21 januari 2016

De Tour de France heeft Nederland afgelopen jaar het nodige opgeleverd. Vorige week publiceerde de Universiteit van Utrecht een rapport waarin werd becijferd dat het evenement de stad en de regio zo’n 25,2 miljoen euro had opgeleverd. Ook Zeeland profiteerde. De provincie liet een eigen onderzoek doen door Kenniscentrum Kusttoerisme. In het rapport melden de onderzoekers dat het evenement de Zeeuwse economie al direct rond 5 juli tussen de € 4,38 miljoen en € 5,31 miljoen euro opleverde. Dit cijfer is echter gebaseerd op bezoekersaantallen die volgens Omroep Zeeland onbetrouwbaar zijn.

De cijfers waar Kenniscentrum Kusttoerisme mee werkte werden aangeleverd door de provincie Zeeland en de organisatie van de Tour de France (ASO). Onderzoekster Diana Korteweg Maris: “De ASO schatte het aantal bezoekers aanvankelijk op 220.000, de provincie heeft dat bijgesteld naar 175.000. Omdat het schattingen betrof, hebben wij de provincie geadviseerd om met een minimum- en maximumgetal te werken. Op die manier wilden we laten zien dat het geen exacte tellingen waren en de marge laten zien. We hebben daarom gerekend met 135.000 en 175.000 bezoekers.”

Deze cijfers bepalen in hoge mate de uitkomst van het onderzoek naar de economische impact. Korteweg Maris: “We hebben in een enquête aan toeschouwers gevraagd hoeveel geld zij hadden uitgegeven tijdens hun bezoek aan de Tour de France en dat hebben we vermenigvuldigd met de bezoekersaantallen.”

XL3TourZeeland-1 Een derde
Omroep Zeeland komt op basis van eigen onderzoek uit op maximaal 55.000 toeschouwers. Bij een dergelijk toeschouwers- aantal zou de econo- mische impact dus ongeveer een derde van het berekende bedrag zijn. Volgens Korteweg Maris is de methode waarmee het Kenniscentrum Kusttoerisme werkte beproefd. “Die wordt al jarenlang bij andere grote evenementen gebruikt. Maar startpunt van de berekening is het aantal bezoekers en daarin waren wij afhankelijk van de aangeleverde gegevens."

SGP-afgevaardigde: 'Degene die aan geletruikoorts lijdt, verliest zich in de feiten’

De bevindingen van Omroep Zeeland leidden tot forse kritiek op gedeputeerde Ben de Reu, toen het rapport werd besproken in de Statencommissie Economie. D66 vond dat degene die dit onderzoek heeft gedaan, gecontroleerd moet worden op doping, omdat een nuchter iemand deze conclusies niet kan trekken. De SP sprak over surrealistische bezoekersaantallen en de SGP zei dat ‘degene die aan geletruikoorts lijdt zich verliest in de feiten’.

XL3TourZeeland-2Zeeland in beeld
De gedeputeerde vond ondanks de kritiek op de cijfers over de economische impact dat het Tourbezoek aan Neeltje Jans een groot succes was geweest. Hij noemde in dat verband het feit dat beelden van Zeeland door televisiekijkers in de hele wereld zijn gezien. De provincie noemt ook hierover cijfers: ‘Ruim 11 miljoen mensen keken tegelijkertijd naar de finish op Neeltje Jans.’ De precieze waarde hiervan is niet berekend door Kenniscentrum Kusttoerisme.

Het rapport concludeert voorts dat de Tour in Zeeland door de bezoekers goed werd gewaardeerd. Op basis van enquêtes kwam het Kenniscentrum uit op een gemiddeld rapportcijfer van 8,1 onder toeschouwers en 95% van de bezoekers gaf aan een volgende editie van de Tour de France weer te bezoeken.

Nieuwe berekeningen volgen
De vraag wat nu precies de economische impact is, blijft echter boven de markt hangen. Gedeputeerde De Reu zegde in de vergadering toe dat er nieuwe berekeningen komen op basis van 50.000 toeschouwers. Daartoe heeft hij Kenniscentrum Kusttoerisme inmiddels opdracht gegeven.

Voor evaluatierapporten over de doorkomst van de Tour de France door Zeeland klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst