Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuws Alert-Item

Oprichting vechtsportautoriteit en keurmerk voor vechtsportscholen 5 maart 2015

logoVWSBron: website Ministerie van VWS


Er wordt een vechtsportautoriteit opgericht en er komt een keurmerk voor vechtsportscholen. Dat zijn twee van de maatregelen uit het plan om vechtsport in Nederland te reguleren. Minister Edith Schippers (Sport) heeft dit plan van NOC*NSF en de vechtsportsector vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer. Zij trekt de komende 4 jaar 500.000 euro uit om de uitvoering van het plan mogelijk te maken.

Vechtsport is een groeiende sport in Nederland, met name onder jongeren. ‘Vechtsporten kunnen jongeren leren omgaan met regels, respect en winnen en verliezen,’ aldus Schippers. ‘Maar helaas zien we ook negatieve zaken bij vechtsporten, zoals geweld, onveiligheid, slechte kwaliteit trainers, gezondheidsrisico’s en zelfs georganiseerde criminaliteit. Het is tijd om hier met z’n allen de strijd tegen aan te gaan.’

Plan van aanpak NOC*NSF en vechtsportsector

Schippers heeft NOC*NSF gevraagd het voortouw te nemen om samen met de vechtsportsector een plan van aanpak voor een veiliger, beter gereguleerde en georganiseerde vechtsportsector op te stellen. Onder voorzitterschap van burgemeester Eberhard van der Laan heeft de vechtsportsector samen met NOC*NSF en de gemeenten een aantal concrete maatregelen geformuleerd. Naast de oprichting van een vechtsportautoriteit, die de leiding neemt in de regulering van de vechtsportsector, en het invoeren van een keurmerk voor vechtsportscholen, bestaat het plan uit meerdere maatregelen.


Zo komen er duidelijke richtlijnen voor vechtsportevenementen, een vergunningplicht voor vechtsportgala’s en een licentiesysteem voor trainers, coaches en scheidsrechter. Ook is er meer aandacht voor de veiligheid van sporters; het wordt tot 17 jaar verboden te stoten en trappen tegen het hoofd en er komt een medische keuring. Ook komt er een wedstrijdboekje waarin de medische en sportieve historie van de sporter wordt bijgehouden.

Steun ministerie VWS

De afgelopen tijd heeft overleg plaatsgevonden tussen de vechtsportsector, NOC*NSF en het ministerie van VWS en zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van het plan. Minister Schippers zal het plan steunen met een subsidie van 500.000 euro over 4 jaar.

Voor meer informatie: Eindrapportage regulering full contact vechtsporten, Aanbiedingsbrief plan van aanpak full contact vechtsporten

Nieuws Alert
Vrijwel dagelijks krijgt Sport Knowhow XL vanuit het hele land van allerlei instanties verschillende Persberichten en andersoortige artikelen toegezonden. Slechts een deel daarvan gebruiken wij als input en/of als inspiratie voor de productie van onze eigen nieuwsberichten. Toch kunnen vele aan ons gestuurde (pers)berichten die onze redactie niet (meteen) zelf gebruikt interessant zijn voor onze lezers. De rubriek 'Nieuws Alert' bundelt deze artikelen.

Klik hier om de Nieuws Alerts van Sport Knowhow XL automatisch in je mailbox te ontvangen
« terug

Reacties: 1

Loek Jorritsma
05-03-2015

Heb inmiddels het document inzake de Vechtsportautoriteit gelezen. Ik ga er maar even van uit dat aan het eind, waar telkens wordt gesproken van september 2014, het jaar 2015 wordt bedoeld. Daarnaast jammer van enkele spel- en taalfouten. Enkele vragen. * Gesteld wordt dat full contact sport sport is. Op basis van welke wet- en regelgeving wordt dat gesteld? * Wat maakt full contact sport zo uniek dat daarvoor deze maatregelen nodig zijn? Je ziet bij bijv. het betaald voetbal vergelijkbare processen. Wanneer andere sporten vergelijkbare kenmerken hebben dan dus dezelfde maatregelen? * Dan tref ik het begrip 'erkenning' aan. Wat wordt daarmee bedoeld? Want bij mijn weten is er geen enkele sportorganisatie 'erkend'. * Wat ik niet weet is welke % BTW er bij de vechtsporten aan de orde is. Is het nu zo dat het lage of het 0-tarief geldt? En welk tarief geldt er dan voor de straks zgn. niet-erkende bonden en/gala's. Op welke wet- en regelgeving is dat dan gebaseerd?

 

Ik stel deze vragen ook omdat ik in 1987 voorzitter was van de cie veiligheid boksen en daarmee heb gerapporteerd. We hebben toen aanbevelingen gedaan die mede dienden te leiden tot aanpassing van wet- en regelgeving. Dat leverde toen veel te veel bezwaren op vanuit de sportsector en dus ging VWS er (ook) niet mee door. Iets vergelijkbaars deed zich voor bij de aanbevelingen van de cie veiligheid gemotoriseerde sport (voorzitter) de cie veiligheid toerfietsen (voorzitter) en cie veiligheid voetbalbezoek (1981 lid). In dat laatste geval hebben we (voorzitter Giltay Veth) o.a. gewezen op de Safety of Sportsground Act 1975 van de UK. De huidige voetbalwet is daar maar een heel flauwe afspiegeling van. Tot slot: Heel goed dat de overheid zich buigt over deze problematiek en daarin de regierol neemt. Maar nog beter zou het zijn wanneer zich dat niet beperkt tot de zgn. vechtsporten.

 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst