Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuws Alert-Item

Doorbraak in erkenning van topsport- en talentcoach als beroep 11 februari 2021

PERSBERICHT NOC*NSF, 11 februari 2021

Mensen die van het trainen en coachen van talentvolle en topsporters hun vak willen maken, kunnen binnenkort aan de slag aan een aantal hogescholen in Nederland. De Hogeschool van Amsterdam heeft in samenwerking met sportbonden groen licht gekregen om te starten met een opleiding tot topsport- en talentcoach. Goed nieuws voor ambitieuze trainer-coaches, sporters en voor de sport in Nederland.
 
De Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO) gaf de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onlangs een positief advies voor de Associate Degree (AD) Sport, met het uitstroomprofiel Topsport- en Talentcoach aan de HvA. Dit betekent dat de overheid erkent dat topsport- en talentcoach een beroep is waaraan behoefte is in Nederland en ziet dat dit vak een plek verdient in het onderwijssysteem.
 
Recht op een goede trainer-coach
Het positieve advies is een mijlpaal in proces waaraan al een tijd gewerkt wordt. Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF: “Lang geleden zagen we al in dat beschikken over goed opgeleide professionals een van de belangrijkste voorwaarden is om de Nederlandse sport verder te helpen. We stelden toen dat iedere sporter, maar vooral elk kind dat sport, recht heeft op een goede trainer-coach. In de toenemende complexe wereld van topcoaches zagen we bovendien dat we trainer-coaches, en daarmee ook sporters, helpen met een betere opleiding.”

Maurits Hendriks: "Als deze opleiding had bestaan toen ik mijn studiekeuze moest maken, dan had ik als ambitieuze trainer-coach niet lang getwijfeld"

NOC*NSF werkte samen met een aantal hogescholen en sportbonden in Nederland om een gedegen opleiding voor ambitieuze trainer-coaches te realiseren. Deze erkenning is daarin een cruciale stap. In het schooljaar 2022-2023 wordt er gestart met een unieke opleiding, de Associate Degree sport. Hendriks: “Daar zijn we uiteraard enorm blij mee. Als deze opleiding had bestaan toen ik mijn studiekeuze moest maken, dan had ik als ambitieuze trainer-coach niet lang getwijfeld.”
 
Landelijk aanbod
De HvA is de eerste hogeschool die positief advies ontvangt voor de opleiding tot topsport- en talentcoach. Maar ook Fontys, Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Zeeland en Windesheim staan in de startblokken om met een AD Sport van start te gaan. Het gaat om opleidingen met verschillende uitstroomprofielen: buurtsportcoach, sportondernemer, ondernemende leefstijlcoach of ook topsport- en talentcoach. Daarmee zorgen de hogescholen voor een landelijk aanbod in het professionaliseren van de sport- en beweegbranche.
 
ALOPABO-ThomTerwee Voor de HvA is de stap naar een Associate Degree Sport een logische. Thom Terwee, opleidingsmanager ALO Amsterdam aan de HvA: “De HvA, en in het bijzonder de Faculteit Bewegen Sport en Voeding is altijd sterk verbonden geweest met topsport en talentontwikkeling. Niet alleen studeren veel topsporters aan de HvA, ook spelen onze lectoraten een belangrijke rol in de topsport en talentontwikkeling. We zijn al 10 jaar partner van NOC*NSF in het opleiden van toptrainer-coaches en bestuurders via de voorloper van opleiding die we gaan starten: de Topcoach5 opleiding. We zijn daarom erg trots dat onderwijs en sport samen de AD Sport, met in ons geval, het profiel topsport- en talentcoach hebben ontwikkeld.”
 
Toekomst
De komst van de opleiding doet heel veel voor de toekomst van de gehele sport en dus ook voor talentvolle en topsporters. Trainer-coach is een vak en met deze opleiding komt dat vak op een hoger niveau. Een goed opgeleide trainer-coach brengt naast zijn passie voor zijn sport en sportspecifieke kennis ook didactische en methodische kennis. Er wordt een belangrijke stap gemaakt in het creëren van een pedagogisch veilige omgeving en het zorgt dat kinderen meer plezier beleven aan sporten.
 
Lees op de site van NOC*NSF het volledige artikel
 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst