Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuws Alert-Item

In memoriam: Ruud Bruijnis (1952-2018) 23 januari 2018

Afgelopen zaterdag - op 20 januari 2018 - is Ruud Bruijnis op 65-jarig leeftijd overleden. Hij werkte 34 jaar - van 1978 tot 2012 - bij de KNVB; vanaf 1993 was hij directeur amateurvoetbal bij de grootste sportbond van het land. In 2010 werd hij ernstig ziek. Na een behandeling en revalidatie pakte hij zijn werkzaamheden in april 2012 weer gedeeltelijk op. Ruim een half jaar later vertrok hij bij de KNVB. Zijn gezondheidstoestand stond niet toe dat hij voor de volle honderd procent kon terugkeren in zijn functie.

RuudBruijnis300bron2Bruijnis was van grote betekenis voor de KNVB, het amateurvoetbal in het algemeen en zijn 'cluppie' SV Saestum uit Zeist - waar hij erelid van was - in het bijzonder.

Drijvende kracht bundeling sportbonden
Daarnaast was Bruijnis een van de drijvende krachten als het ging om belangenbehartiging van de gehele Nederlandse georganiseerde sport. Hij was bijvoorbeeld nauw betrokken bij de start en uitrol van het actieplan ‘Samen naar een veiliger Sportklimaat', een landelijk programma met als doel om gewenst gedrag te bevorderen en ongewenst gedrag tegen te gaan. De KNVB, KNHB en NOC*NSF waren de voortrekkers en ondersteuners van tientallen andere bonden, met Ruud Bruijnis in een belangrijk sturende rol.

Ook voerde hij onder meer de bundeling van ontevreden Nederlandse sportbonden aan in hun kritische houding tegenover NOC*NSF in 2010. Het leidde in samenspraak met de sportkoepel tot de zogenoemde 'Taskforce op zoek naar evenwicht' die vervolgens een plan van aanpak opstelde.

Na zijn afscheid bij de KNVB sprak Sport Knowhow XL in het najaar van 2013 nog uitgebreid met Ruud Bruijnis. Hieronder volgt een selectie van quotes uit dat interview.


“Ik trad op 1 december 1978 in dienst (bij de KNVB, red.) en diezelfde middag om vier uur kwam er een algehele afgelasting vanwege de vorst. Toen de directeur na mijn twee maanden proeftijd vroeg hoe het ging, was er nog altijd geen wedstrijd gespeeld. Het was een enorm strenge winter en er is ruim drie maanden niet gevoetbald."

"Ik ben daarnaast altijd actief gebleven bij mijn eigen club SV Saestum in Zeist. Je moet gevoel hebben bij de mensen die zich inzetten als vrijwilliger. Dat vind ik een must voor bondsmedewerkers. Iemand die bij de KNVB werkt, moet het zweet van de kleedkamer hebben geroken.”

"Ik vind dat je als grote sportbond best iets mag en kan doen voor andere bonden. Aan de ene kant is dat gewoon je verantwoordelijkheid, maar je krijgt er ook wel wat voor terug. Als je meedenkt en meehelpt op allerlei dossiers die de sport aangaan, zit je vaak aan tafel bij NOC*NSF en bij de overheid. Op die manier bepaal je mede de regie. Dat is niet je doel, maar het is wel een mooi neveneffect.”

“Als je ziek wordt heb je geen keus. Je staat midden in het leven en dan hoor je van de ene dag op de andere dat het wel eens snel afgelopen zou kunnen zijn. Ik weet nog dat ik op weg was naar een Europa Cup-wedstrijd van FC Utrecht tegen Napoli toen de huisarts mij belde. Binnen een paar weken bleek dat het echt ernstig was en toen heb ik in de kerstvakantie mijn bureau opgeruimd en overdrachtsdocumenten gemaakt.”

Klik hier voor het gehele interview met Ruud Bruijnis uit 2013

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst