Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwe publicaties-Item

Het stadioncomplex 21 januari 2008

Dit boek is een compleet overzicht van de stadions en terreinen waar, sinds de invoering van het betaald voetbal in de zomer 1954, betaald voetbal is gespeeld. Een standaardwerk kortom, en een must voor elke voetbal- en stadionliefhebber.

Ferry Reurink is erin geslaagd alle 113 locaties in Nederland waar de afgelopen meer dan vijftig jaar betaald voetbal is gespeeld (opnieuw) een gezicht te geven. Sommige van die terreinen zijn slechts een korte tijd als zodanig in gebruik geweest (bijvoorbeeld de stadions van profclubs als Brabantia en Velocitas), andere velden zijn uitgegroeid tot multifunctionele stadioncomplexen (zoals het Philips Stadion van PSV). Er zijn stadions waar wereldvoetbalgeschiedenis werd geschreven (zoals De Kuip, waar Feyenoord speelt), maar er zijn er ook waar op slechts heel kleine – maar daarom niet minder intrigerende – schaal geschiedenis is geschreven, zoals Sportpark De Berckt in Baarlo.

Er staan nieuwe stadions in (zoals het DSB Stadion van Alkmaar of het nieuwe stadion van ADO Den Haag) maar ook stadions die allang of nog maar heel kort niet meer bestaan (zoals Monnikenhuize in Arnhem, De Meer in Amsterdam en het Zuiderparkstadion in Den Haag). En nog weer andere zijn totaal verbouwd of enorm uitgebreid (Stadion Galgenwaard in Utrecht of Het Kasteel in het Rotterdamse Spangen).

Van alle locaties en stadions wordt in het kort de geschiedenis verteld alsook de aardigste anekdotes en wetenswaardigheden. Elk hoofdstuk bevat bovendien statistieken en veel uniek beeldmateriaal. Het boek is zo ingericht dat het ook als reisgids langs al die voetbalplekken kan dienen. Op veel verdwenen voetbalterreinen – terug te vinden aan de hand van plattegronden – staan nu woningen, worden kerkdiensten gehouden of razen auto’s over de eens zo heilige voetbalgrond. Soms zijn er nog resten van oude tribunes aanwezig.

Ferry Reurink (1973) heeft van jongs af aan interesse in historie én bezoekt vanaf zijn tienerleeftijd zeer geregeld betaald voetbal-wedstrijden. Deze beide liefhebberijen inspireerden hem tot het aanleggen van een papieren verzameling met een wel héél specifieke invalshoek: de geschiedenis van alle stadions en voetbalterreinen die een rol hebben gespeeld in het Nederlandse profvoetbal.

Het Stadioncomplex verschijnt op 24 januari 2008.

Uitgever: Het Sporthuis
Titel: Het stadioncomplex
Auteur: Ferry Reurink
Omvang: 624 pagina's
Prijs: € 45
ISBN: 978 90 295 6474 8

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst