Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwe publicaties-Item

Van hier tot Tokio - Turnsport in verwarring 8 december 2021

coverturnboek

Een lange rij voormalige turnsters kwam aan het woord met ervaringen over slaan en schoppen, intimidatie en schelden. Een vreselijk slechte tijd waarvan zij nog steeds last hadden. Het werd een groep van hier tot ginder, van hier tot Tokio. Rietje Bijlholt, als trainster met jarenlange ervaringen in het internationale turnen en Theo Reitsma, sportjournalist en televisiecommentator bij grote sportevenementen besloten tot onderzoek. Uitgaande van grenzen als de Olympische Spelen 1964, omdat die gehouden werden in Tokio en als afsluiting die in Tokyo 2021. Hoe kon het zo ver komen in het Nederlandse vrouwenturnen werd de werktitel. Om dat te begrijpen moest je oog hebben van de geschiedenis, van ontwikkelingen, van ook andere meningen dan die ruim baan hadden gekregen. Zo kreeg het turnen ook glans terug, werd het weer elegant en acrobatisch. Blijheid bleek ook te bestaan. De andere kant van hier tot Tokio.

Rietje Bijlholt begon in 1972 als choreografe bij de Nederlandse dames-turnploeg op Papendal en ontwikkelde zich geleidelijk tot allround turntrainster. Was voor stages in de toenmalige Sovjet Unie Voorts was zij in 1989 bondscoach in Engeland. Altijd nieuwsgierig en gedreven in de weer om turnsters op een hoger niveau te brengen. Dat gold voor topturnsters maar eigenlijk voor alle kinderen die graag koprollen  willen maken Door internationale turnfederatie  F.I.G. werd ze als gasttrainster uitgezonden naar Finland, Portugal, Senegal en Egypte en werd ze bekroond met de Highest Coach Award.

Theo Reitsma was jarenlang werkzaam bij Studio Sport en als televisiecommentator aanwezig bij Olympische Spelen, met als specialiteit atletiek, en bij Europese en wereldkampioenschappen voetbal. Altijd met interesse voor achtergronden van de sporters op het hoogste niveau, dus ook voor hun intensieve trainingen. Nieuwsgierig geraakt door de turbulentie bij het turnen en dus op zoek gegaan naar de belevenissen in Tokyo 1964 en in Tokyo 2001 en de gang van zaken in de jaren tussendoor. Met oog voor de winnaars, maar ook voor hen die de Olympische Spelen niet haalden.

Titel: Van hier tot Tokio
Subtitel: Turnsport in verwarring
Auteurs: Theo Reitsma & Rietje Bijholt
ISBN: 9789493259034
Omvang: 140 pag.
Binding: paperback
Prijs: € 21,95
Bestellen: klik hier

« terug