Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwe publicaties-Item

Arthur Linton, een ‘dopingdode’ uit het negentiende-eeuwse wielrennen en het WADA-antidopingbeleid 2 juli 2018

Op 23 juli 1896 overleed de 27-jarige topwielrenner Arthur Linton, naar algemeen wordt aangenomen aan een dodelijke dosis doping. Volgens velen is de succesvolle Welshman zelfs de eerste dopingdode in de moderne sportgeschiedenis. Die doping zou hem tijdens de loodzware, bijna 600 kilometer lange monsterklassieker van Bordeaux naar Parijs door zijn coach James Edward Warburton zijn toegediend. Dopingonderzoeker Bram Brouwer verhaalt in dit boek smakelijk over deze race, maar ook over Lintons korte carrière en leven.

coverLintonZowel binnen als buiten de wetenschap wordt Lintons vermeende dopingdood gebruikt om de risico’s van doping te illustreren. Hoewel hij stierf aan de gevolgen van tyfus, werd zijn dood zelfs een belangrijke pijler onder de fundering van het World Anti-Doping Agency (WADA) en daarmee van het huidige antidopingbeleid. Brouwer laat in het tweede deel van Arthur Linton zien hoe − al dan niet bewust − de misvattingen en verzinsels in de Lintoncasus ontstonden. Hij toont aan dat met de propagandamachine van de oorlog tegen doping, die tachtig jaar na Lintons dood op gang kwam, ook de waarheid sneuvelde.

Dr. Bram Brouwer is directeur van de Doping Academy (www.dopingacademy.org). Behalve arbeids- en organisatiepsycholoog is hij ook sportpsycholoog, schaats- en wielrentrainer. In zijn proefschrift De mythe van de rode bloedcel (2010 Uitgevers, 2015) toont hij aan dat de vermeende werking van epo op mythes berust. In 2016 verscheen De onbekende historie van de moderne Olympische Spelen, waarin Brouwer deze geschiedenis in een politiek en sociaal-cultureel perspectief zet.

'Fenomenaal boek'
Veel sportboeken gaan over sport. Maar soms gaat een sportboek over veel meer, en dan wordt het interessant. Dit boek ís zo’n boek. Het dompelt je onder in het verleden, neemt je mee naar het heden en trekt lijnen naar de toekomst. Bram Brouwer schreef een fenomenaal boek, voor iedereen die verder wil kijken dan de simpele wedstrijd. Bert Wagendorp – Columnist de Volkskrant, hoofdredacteur De Muur

  • Titel: Arthur Linton, een ‘dopingdode’ uit het negentiende-eeuwse wielrennen en het WADA-antidopingbeleid
  • Auteur: Bram Brouwer
  • Uitgever: 2010 Uitgevers
  • ISBN: 978-94-90951-45-0
  • Uitgave: Paperback
  • Afmetingen: 14,5 x 21,5 cm
  • Bladzijdes: 328
  • Prijs: € 19,95
  • Bestellen: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst