Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwe publicaties-Item

De Bosatlas van het Nederlandse voetbal 23 november 2017

Volkssport nummer 1 veelzijdig in kaart gebracht

BosatlasVoetbalEr is geen sport in Nederland die zo dicht bij de Nederlander staat. Bijna 94 procent woont hooguit drie kilometer van een voetbalveld. En naast de voetbalvelden zijn er de straatnamen, de sportpagina’s in de kranten en is ‘ons’ voetbal bekend in het buitenland. De Bosatlas van het Nederlandse voetbal brengt deze volkssport breed in kaart. Met thema’s als de amateurs en de profs, voetbal en de maatschappij, en de rol van de commercie. De Bosatlas van het Nederlandse voetbal is tot stand gekomen in samenwerking met de Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie en de KNVB.

De Bosatlas van het Nederlandse voetbal toont duizenden clubs, stadions en complete infrastructuur van het voetbal. Er is aandacht voor prof- en amateurvoetbal, (kunst)grasvelden, de prestaties zowel binnen als buiten de landsgrenzen, clubculturen en de media. Ook is te zien dat het Nederlandse voetbal in WO I met bijna 200 nieuwe clubs uitgroeit tot een heuse volkssport. De atlas belicht verder onlosmakelijk met het voetbal verbonden onderwerpen als salarissen, transfers, de talloze fans, veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid.

Enkele opmerkelijke feiten uit De Bosatlas van het Nederlandse voetbal

 • De eerste amateurclubs waren aan het einde van de 19de eeuw bijna allemaal afhankelijk van de trein, zonder station geen club.
 • De voetballers uit de Friese gemeente Ferwerderadiel wonen gemiddeld het dichtste bij hun club (1,5 km), waar de voetballers uit Amsterdam de grootste afstanden afleggen (7 km).
 • De meeste voetbalwedstrijden per duizend inwoners worden gespeeld in de gemeente Rozendaal: 0,696 wedstrijden per inwoner. Amsterdam heeft een ‘voetbalwedstrijdendichtheid’ van slechts 0,023, Rotterdam van 0,026.
 • Van de 3.000 clubs hebben zo’n 2.500 clubs vrouwenelftallen. De hoogste percentages vrouwelijke voetballers in 2017 zijn in de provincies Friesland en Groningen, nabij de Waddenzee. Voor bijna het gehele gebied van Eemsmond tot Harlingen is dit 20 procent, ‘FC Waddenzee’.
 • De totale reisafstand per seizoen van Nederlandse profclubs voor de reguliere competitie is meer dan 150.000 km. De selecties en fans van FC Utrecht en FC Den Bosch leggen de minste kilometers af (ruim 3.000 km). SC Cambuur en FC Groningen maken de meeste kilometers (bijna 7.000 km).
 • Sportjournalist Jeroen Grueter reist in 2014 meer dan 70.000 km om (o.a.) voetbalwedstrijden te verslaan.  
 • Nederland is een grote exporteur van (prof)voetballers met in de laatste twintig jaar zo’n 2.000 spelers- contracten bij de mannen en 70 bij de vrouwen, en 800 trainers. De meeste mannelijke spelers gaan naar Engeland; de vrouwen juist naar Duitsland.
 • Gerrit Visser van de Stormvogels uit IJmuiden is in 1926 de eerste Nederlandse voetballer met een profcontract in het buitenland (VS).

Over Noordhoff Uitgevers en De Bosatlas
Het Groningse Noordhoff Uitgevers is sinds 1877 uitgever van de overbekende De Grote Bosatlas – 55 edities zijn tot op heden van dit standaardwerk verschenen. Naast schoolatlassen geeft Noordhoff Uitgevers ook atlassen uit voor de consumenten- en de zakelijke markt. Complexe situaties en gebeurtenissen terugbrengen tot de essentie, weergegeven in cartografische verhalen, dat is wat alle Bosatlassen bindt.

 • Titel: De Bosatlas van het Nederlandse voetbal
 • Uitgever: Noordhoff Uitgevers
 • Prijs: € 39,95
 • Pagina's: 212
 • Uitvoering: gebonden, groot formaat, 9 hoofdstukken, meer dan 500 kaarten, grafieken, infographics en foto’s
 • ISBN13: 9789001123048

« terug