Skip Navigation LinksHome-Nieuws-De Stelling-Item

IOC-lid Camiel Eurlings heeft gelijk: korfbal is in potentie zeer geschikt als olympische sport 9 november 2015

« terug

Reacties: 3

Jan Fransoo
09-11-2015

Eurlings heeft volledig gelijk dat korfbal enorme potentie heeft als olympische sport. Het kan als gemengde teamsport een grote bijdrage leveren aan de Spelen. Het moderne korfbal is snel, dynamisch, met veel doelpunten en met mooie atletische mannen en vrouwen samen op het veld. De toekomst is aan gemengde teamsporten. Dat staat niet alleen in Bach's agenda 2020 (waar expliciet gekozen wordt voor gemengde teamsporten) maar blijkt bijvoorbeeld ook uit het feit dat in Sochi de gemengde estafette bij de biatlon het best bekeken evenement was. Met gemengde sporten worden de maatschappelijke doelstellingen van het IOC en de sportieve doelstellingen van de Spelen optimaal met elkaar verenigd.

Natuurlijk vergt dit nog een een ander aan ontwikkeling. Het aantal landen dat actief korfbalt is ruim aan de maat om aan het programma van de Spelen te worden toegevoegd. Echter, de medaillekandidaten zijn nu te voorspelbaar en de bekendheid laat in veel landen nog te wensen over. Met een gezamenlijke inzet van allen die de Nederlandse sport een warm hart toedienen, kan een versnelling in de internationale ontwikkeling worden ingezet. Hierbij zal net als bij schaatsen en hockey Nederlandse kennis een belangrijke rol spelen om in landen als China, Taiwan, de Dominicaanse Republiek en Australië atleten de laatste stap naar de top te laten maken. Op deze wijze heeft een gecoördineerde actie vanuit de VS honkbal destijds op de Spelen gekregen, en zo ook zijn de Japanners met judo en de Koreanen met Taekwondo succesvol geweest. De echte lancering van korfbal in het Olympische Programma zal bijvoorbeeld kunnen plaatsvinden op het programma wanneer Nederland (samen met België) de Spelen zal organiseren.

Tenslotte: korfbal kent vele varianten en het zou wel eens goed kunnen dat de nieuwe variant 4-tegen-4 op hardcourt of op het strand  een nog veel snellere ontwikkeling gaat doormaken dan we met het huidige indoor-korfbal met achttallen hebben gezien. Wellicht wordt die olympische variant de 'sevens' van het korfbal.

Jan Fransoo,
president International Korfball Federation 

Jurryt van de Vooren
10-11-2015

Sinds 1985 zijn er 23 internationale korfbalevenementen geweest: tien WK's, vijf EK’s en acht Wereldspelen. Hiervan werden er 22 gewonnen door Nederland.

Het IOC zal deze pijnlijk eenzijdige cijfers ook zien als het een nieuwe sport wil toelaten, vooral als er grote concurrentie is. Het is daarom niet realistisch om ervan uit te gaan dat korfbal zal worden verkozen boven bowling of squash - sporten die voor Tokio 2020 zijn afgewezen. De enige kans op een eenmalige terugkeer is als Nederland zelf nog eens de Spelen organiseert en daarmee de vrijheid krijgt om korfbal op het programma te zetten. En heel eerlijk gezegd is die gedachte ook niet realistisch, want sinds het drama van de Europese Spelen 2019 heeft de Nederlandse sportwereld nogal wat krediet verspeeld - zowel in de internationale sport als bij de overheid.

Los daarvan zal IOC-lid Camiel Eurlings heel goed weten dat het hockey en langebaanschaatsen als olympische disciplines al enkele jaren in de gevarenzone zitten - óók sporten waar Nederland goed in is. Het is veel realistischer om de positie van deze sporten te verdedigen dan om een sport te introduceren waarin Nederland in de afgelopen dertig jaar 22 van de 23 internationale toernooien heeft gewonnen.

Jurryt van de Vooren
Sportgeschiedenis.nl
@jRRT

Jeroen Weijermars
11-11-2015

Iedere sportliefhebber die ooit een korfbalwedstrijd op een beetje niveau heeft gezien zal beamen dat deze gecontroleerde contactsport meer is dan de karikatuur die bijvoorbeeld het satirisch programma Crediteuren Debiteuren er ooit van gemaakt heeft..
Het lot van korfbal is dat het te weinig zichtbaar is. Zodra topkorfbal zichtbaar wordt verandert de beeldvorming en werft de sport nieuwe fans zoals onlangs IOC-lid Camiel Eurlings.

Korfbal is in potentie olympisch. Niet alleen als volwaardige sport maar ook op basis van de Olympic Agenda 2020. Daarin staan 40 aanbevelingen. Onder aanbeveling 11 Foster gender equality staat geschreven “The IOC to encourage the inclusion of mixed-gender team events”. Dat maakt korfbal in potentie een olympische sport. Want feit is - dat buiten de gemengde racketsportvarianten - er verder geen gemengde sporten zijn.

De grootste uitdaging blijft het internationale podium. Hoewel er bij de International Korfball Federation inmiddels meer dan 65 bonden zijn aangesloten (ter vergelijking de ISU heeft met drie schaatsvarianten iets meer dan 70 leden) is Nederland tot nu toe bijna altijd de beste. De korfballers doen aan promotiewerkzaamheden all over the world om een minder voorspelbaar podium te krijgen. Dat gaat niet van de ene op de andere dag maar het programma loopt. Probleem hierbij is dat korfbal – o ironie - niet olympisch is en daardoor internationaal minder aansprekend.

Inderdaad is er dan nog de hierboven door Van de Vooren gesuggereerde mogelijkheid 'De enige kans op een eenmalige terugkeer is als Nederland zelf nog eens de Spelen organiseert en daarmee de vrijheid krijgt om korfbal op het programma te zetten.' Die optie lijkt sinds afgelopen 10 november 2015 minder onwaarachtig dan daags ervoor. Tijdens een bezoek aan de organisatiecomité van Tokyo 2020 sprak de Amsterdamse burgemeester Van der Laan afgelopen dinsdag de wens uit dat hij samen met Rotterdam graag de Spelen van 2028 wil organiseren.  En dat is precies een eeuw nadat korfbal al een keer eerder op het Olympisch programma stond.

Nederland kan haar status als vooruitstrevend gidsland door de sport weer eens oppoetsen. Want wij hebben de meest gender equal sport in huis en Nederland hoeft dat alleen maar internationaal uit te venten. Dat zal niet makkelijk zijn. Maar zonder strijd geen overwinning. Zeker internationaal niet. Daar weten de korfballers alles van.

Jeroen Weijermars
Bestuurslid KNKV

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst