Skip Navigation LinksHome-Nieuws-De Stelling-Item

Mensen zonder lichamelijke handicap zouden verboden moeten worden om een elektrische fiets te gebruiken 19 mei 2015

« terug

Reacties: 9

Bram Bakker (die de stelling op Twitter poneerde)
19-05-2015

Louter de commercie heeft er belang bij dat mensen elektrische fietsen kopen, inhoudelijke argumenten zijn er niet. Voor mensen met lichamelijke beperkingen zijn er reeds voldoende alternatieven, dit draagt slechts bij aan een verdere toename van de bewegingsarmoede. Het bewijst eens te meer dat het kapitalisme een concrete bedreiging kan vormen voor onze gezondheid.

Bram Bakker, sportpsychiater

Juul van Rijn
19-05-2015

Zien we het al gebeuren? Een oudere dame snelt voorbij op haar elektrische fiets. Ze heeft geen zichtbare lichamelijke handicap. De dienstdoende agent gaat er achteraan en slingert de overtreder op de bon vanwege de hulpmotor die is verstopt onder de bagagedrager. Gesnapt! Onze politiemacht zal het nog drukker krijgen als deze nieuwe verkeermaatregel wordt ingevoerd.

Het zal duidelijk zijn: verbieden om een elektrische fiets te gebruiken gaat voor mij een stap te ver. Daarvoor is mijns inziens het delict niet ernstig genoeg. Een verbod op elektrische fietsen brengt daarnaast een hoop procedures en regelgeving met zich mee.

Het nut en soms ook de noodzaak van een elektrische fiets moet niet worden onderschat. Voor de groep ouderen in Nederland bijvoorbeeld: uit onderzoek blijkt dat 60-plussers veel meer zijn gaan fietsen (circa 16 procent in de periode 2000-2009), wat grotendeels te danken is aan de elektrische fiets. Dat geldt in versterkte mate voor oudere vrouwen. Dankzij de e-bike blijven zij langer fietsen en ze fietsen verder. Dit draagt bij aan de maatschappelijke participatie, zelfstandigheid en de gezondheid (Bron: Fietsberaad, 2013).
    
Ook weten we bij NISB dat bedrijven en organisaties de elektrische fiets steeds vaker promoten om te stimuleren dat hun werknemers op de fiets komen naar hun werk. In het kader van meer mobiliteit helpt de werkgever zijn personeel te kiezen voor alternatieven van de auto om naar het werk te komen. De voordelen worden al snel herkend door gebruikers.

TNS NIPO deed onderzoek onder e-fietsers naar de motieven om een elektrische fiets aan te schaffen. De belangrijkste reden die wordt genoemd door huidige bezitters is hun fysieke kunnen of juist de fysieke beperkingen die zij ervaren. Daarna volgt dat het gewoon heerlijk rijdt. Verder wordt veel als reden genoemd dat de persoon te oud is om te fietsen, de actieradius groter wordt, het snel en gemakkelijk is en dat minder last heeft van transpireren Naast persoonlijke motieven is ook collectieve winst te behalen. Fietsen is ‘groen’; beter voor het milieu dan rijden met de auto (Hendriksen, Engbers e.a., 2008).

Moeten nu alle Nederlanders aan de e-fiets? Absoluut niet. Ik ben het volledig met Bram Bakker eens dat gezonde jonge moeders en vaders in staat moeten zijn om hun kleine kinderen op een gewone fiets te vervoeren. En zijn de kinderen ouder, dan is het nog beter als hun jonge kroost zich zelf voortbeweegt op hun fiets. Ook voor jongeren is het goed en gezellig om samen naar middelbare school te fietsen. Door de stad bijvoorbeeld, is reizen met de fiets meestal makkelijker dan de auto. Zo zijn er veel meer situaties te bedenken waarin mensen beter af zijn met de fiets. De argumenten om te kiezen voor de tweewieler snijden hout. Ingrid Hendriksen van TNO benoemt in een publicatie tien redenen waarom het beter is om te fietsen, afgezet tegen autorijden of reizen met ander gemotoriseerd vervoer.

Mijn reactie op de stelling van Bakker is dus tweeledig. Kiezen voor de ‘gewone’ fiets met een paar versnellingen is nooit verkeerd om bewegingsarmoede tegen te gaan. Als ouderen, werknemers en anderen die de extra Pk’s kunnen gebruiken, meer gaan fietsen met én door de elektrische fiets, dan wordt er onderaan de streep méér gefietst en bewogen. Zo wordt misschien ooit nog eens dat glazen plafond van 60% doorbroken; het percentage Nederlanders dat voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en dat al jaren gelijk blijft.

Juul van Rijn, senior adviseur communicatie en gedragsverandering bij het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen

Hugo van der Steenhoven
19-05-2015

Ik vraag me af of Bram Bakker wel weet wat een elektrische fiets is, en welke mensen er gebruik van maken. Voor een groot deel gaat het om mensen die de elektrische fiets verkiezen boven de auto. Daarmee boek je een flinke beweegwinst. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat gebruikers van een elektrische fiets veel verder fietsen dan ‘gewone’ fietsers. Hiermee wordt de veronderstelde bewegingsarmoede ruimschoots gecompenseerd.

Hugo van der Steenhoven, directeur Fietsersbond

Dennis Rijnbeek
19-05-2015

Serieus Bram, meen je dit echt? In mijn omgeving zie ik juist bewegingstoéname door de elektrische fiets. Woon-werkafstanden van meer dan 20km die wél met de fiets worden gedaan, wat anders nooit zou gebeuren. Mijn 70- en 75-jarige ouders die wekelijks of nog vaker tochten maken van 30-60km. Nee, binnen de stad is het onzin, maar daarbuiten zijn prima gebruikstoepassingen.

joep scholten
19-05-2015

Ik heb iets met psychiaters. Jarenlang bezocht ik ze met de zegeningen van pharma research. Ook Bram, toen nog een hele jonge gast die al heerlijk dwars lag. Natuurlijk is er geen mens waar het predikaat 'normaal' helemaal gerechtvaardigd is maar vooral psychiaters 'is mijn ervaring' hebben hun patienten hard nodig. Al was het maar om bij de gestoordheid van de patient tegenover even de illusie te ervaren van zelf 'normaal' te zijn.

En dan die E bike. Al zo'n vijtig jaar peddel ik op mijn racefietsje en meer dan ooit kom ik oude mensen tegen, Fietsend op een E bike. Sinds die hun opmars maken is het stil geworden achter de geraniums. 

Marijke Hopman-Rock
19-05-2015

Bram gaat nu echt te ver! TNO heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat je  ook met de ebike voldoende energie gebruikt voor een matig intensieve inspanning. Door een spierziekte kan ik zelf niet meer mountainbiken. Gelukkig gaat het op de ebike nog wel. Ik heb net 50 km gefietst door Zuid-Limburg met mijn man op de racefiets. Lang leve de ebike dus!

Marijke Hopman emeritus hoogleraar Fysieke activiteit en gezondheid bij ouderen TNO VUmc

Age Groot
23-08-2017

Grotendeels met Bram Bakker eens. Teveel mensen rijden op zo'n zwaargewicht die gewoon ondersteuning eist om op snelheid te blijven.

Voor bepaalde groepen is het een uitkomst, beter op het zadel dan op de bank.

Mensen die moeite met fietsen hebben rijden niet zelden op fietsen van een kilo of 20. Probeer dan eerst een ultralichte sportfiets van een kilo of 12 à 13. Daarmee houd je +/- € 600 in de pocket uitgaande van de aanschaf van een E-bike van € 1800. Gaat het fietsen daarmee toch niet dan kan de bewuste ultralichte sportfiets omgetoverd worden tot een E-bike via een ombouwset variërend in prijs van € 350 tot € 700. Resultaat zal zijn dat de ontstane fiets zo'n 8 à 9 kilo lichter zal zijn dan een E-bike met als voordelen dat daardoor de actieradius groter zal zijn en de berijder ook minder ondersteuning nodig zal hebben. Eventuele verkoop later zal makkelijk zijn want een E-bike van 19 kg verkoopt natuurlijk makkelijker dan een van 28 kg en de E-bike is bovendien zo weer om te toveren in een ultralichte sportfiets zonder elektrische ondersteuning. Iedereen kan zo'n fiets voor een Euro of € 50 laten ombouwen of dat zelf doen.

Boy de vries
01-12-2017

De e bike is ook een goede uitkomtst Voor school gaande leerlingen die soms wel 15 km door de polder afleggen in weer en wind  , we zien nu meer fietsers dan brommers en scooters 

elisabeth
14-05-2019

sike biatch de beste fiets is een elektrische fiets

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst